Pusaudžiem par kontracepciju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Šo sestdien, 26. septembrī, visā pasaulē tiks atzīmēta Pasaules kontracepcijas diena. Aktivitātes Latvijā aizsāksies jau 24. septembrī ar īsfilmas «Tava dzīve — Tava izvēle» prezentāciju.

Pasākums notiks kinoteātrī «K-Suns» (Elizabetes ielā 83/85) no plkst. 15.00 līdz 16.30.

Biedrība «Papardes zieds» sadarbībā ar izglītības un veselības aprūpes speciālistiem izveidojusi īsfilmu sēriju, kas jauniešiem saprotamā veidā sniedz būtiskāko informāciju par attiecībām, kontracepciju, seksuālo veselību un atbildību, kas nāk līdz ar kļūšanu pieaugušiem.

«2008. gadā Latvijā gandrīz katru dienu tika veikts viens aborts pusaudzei vecumā līdz 17 gadiem. Abortu statistika ir satraucoša arī vecuma grupā līdz 20 gadiem. Zināšanu līmenis par reproduktīvo veselību un kontracepciju Latvijas jaunatnei ir katastrofāls. Un ja mēs, nevalstiskās organizācijas un sabiedrība kopumā, nesāksim rīkoties un izglītot jauniešus, situācija kļūs tikai sliktāka,» komentē biedrības «Papardes zieds» prezidente ginekoloģe Dace Matule.

Kopš 2005. gada Latvijas vispārizglītojošo skolu programmās veselības mācības vairs nav. Zināšanu apguve par seksuālo un reproduktīvo veselību iekļauta sociālo zinību mācību priekšmetā, kur bieži vien šie jautājumi netiek pietiekami apskatīti.

Iveta Ķelle, biedrības «Papardes zieds» valdes priekšsēdētāja: «Es priecājos, ka mums savā 15. dzimšanas dienas gadā izdevies izveidot vēl vienu materiālu, kas palīdzēs skolotājiem veidot diskusiju ar jauniešiem par pieaugšanu, attiecību veidošanu un veselīgu seksuālo dzīvi. Šīs tēmas nereti paliek neizrunātas, jo vienkārši nezinām, kā sākt sarunu. Filmas ir lielisks atspēriena punkts! Kopumā izdosim 1000 filmu komplektus, kurus bez maksas saņems visas Latvijas skolas.»

Paralēli filmu prezentācijām Latvijas skolās nākamnedēļ lielākajās Latvijas studentu viesnīcās tiks izvietoti 10 000 bukletu par attiecību sākšanu un kontracepcijas nozīmi jauniešu dzīves plānošanā.

Pasaules kontracepcijas dienas vēstnese Daina Jāņkalne: «Es ceru, ka Pasaules kontracepcijas dienai par godu noritošās aktivitātes iedrošinās arī Latvijas jauniešus atrast savas uzticības personas, kurām uzdot visus sev interesējošos jautājumus.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu