Par vecu, lai būtu tēvs? Vai tiešām novecošana to ietekmē?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Josh Willink

Nav «derīguma termiņa», pēc kura beigām vīrietis vairs nevarētu kļūt par tēvu. Piemēram, rokmūziķis Miks Džegers sagaidīja savu astoto bērnu 73 gadu vecumā. Vai kļūšana par tēvu lielā vecumā ir riskanta jūsu atvasei, pēta žurnāls «Cosmopolitan».

Tā kā vīriešiem nav menopauzes, kāda ievelk robežšķirtni sievietes dzīvē, pēc kuras viņa vairs nevar kļūt par māti, tad teorētiski vīrieši kļūt par tēviem var arī vēlākos gados.

Patlaban vidējais vecums, kad vīrieši pirmo reizi kļūst par tēviem, ir 25 gadi. Taču palielinājies arī to vīriešu skaits, kas par tēviem kļūst pēc 35 gadu vecuma sasniegšanas un vēlāk.

Speciālisti norāda, ka nav pamata bažām par to, ka palielinās vidējais vecums, kurā vīrieši kļūst par tēviem, ņemot vērā, ka vairumam vecāku tēvu nav auglības problēmu, taču kļūšanu par tēvu tomēr nevajadzētu atlikt.

Novecošana ietekmē spermas ražošanu un kvalitāti. Pēc 30 gadu sliekšņa pārkāpšanas spermas ražošanas «mašīna» sāk streikot. Te var vainot radiāciju, vides iedarbību un gluži vienkārši novecošanu. Rezultātā organismā sāk veidoties bojāti spermatozoīdi, kas var nelabvēlīgi ietekmēt potenciālos bērnus. Tas nozīmē, ka ik pēc 16,5 gadiem iespējamo DNS mutāciju līmenis dubultojas. Taču tas ne vienmēr izraisa veselības problēmas.

Kādā pētījumā Lielbritānijā pierādīts, ka vīriešiem, kas vecāki par 35 gadiem, ir uz pusi mazākas izredzes apaugļot olšūnu, ja tas nav izdevies gada laikā, nekā vīriešiem, kas ir jaunāki par 25 gadiem. Savukārt cits pētījums apstiprina, ka sievietēm, kuru partneri ir vecāki par 35 gadiem, ir daudz lielākas iespējas piedzīvot spontāno abortu nekā tām, kuru partneri ir jaunāki par 25 gadiem. Tāpat vecums ietekmē arī dažādu potenciālo slimību, starp kurām ir arī šizofrēnija un vēzis, iedzimtību un attīstību bērniem.

Lai gan skaitļi izskatās biedējoši, vairums vīriešu arī lielā vecumā tomēr spēj radīt veselīgus bērnus. Patiesībā daudz lielāka nozīme ir tieši mātes vecumam. Tieši tāpēc sievietes, kas ir vecākas par 35 gadiem, saņem īpaši rūpīgu uzraudzību grūtniecības laikā.

Tajā pašā laikā nav konkrēta vecuma, kad ārsti, kas atbild par vīriešu reproduktīvo veselību, paceltu sarkano karogu par risku.

Patlaban ārsti var veikt spermas pārbaudi uz DNS mutācijām, taču tuvāko piecu - desmit gadu laikā būs ģenētikas tests, kas spēs noteikt, kad sperma var radīt ģenētiskas problēmas potenciālajam bērnam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu