Vai esi drošs, ka tavs bērns neļausies svešu cilvēku vilinājumam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nesenā pagātnē skaļu sabiedrības rezonansi ieguva gadījums, kad bērni Rīgā tika vilināti svešā automašīnā. Sākās publiska apspriešana, īpaši vecāku starpā, par to, cik droši bērniem ir atrasties ārpus mājas vieniem, kāds ir tas vecums, kad varam viņus vienus laist uz un no skolas, cik daudz paši bērni ir informēti par riska gadījumiem un nepieciešamo rīcību bīstamās situācijās. Jaunākajā žurnālā «Ieva» lasi ieteikumus, kā rīkoties vecākiem un bērniem.

Ņemot vērā, ka visu nevaram paredzēt – telefonam var izlādēties baterijas, bērns var nokavēt autobusu vai var gadīties vēl kādi neplānoti apstākļi, būtu vēlams izrunāt šādas situācijas. Centra Dardedze konsultācijas daļas vadītāja Laila Balode iesaka pārrunāt ar bērniem iespējamās situācijas, vēl labāk – izspēlēt šos notikumus. Diemžēl bīstamība ir paaugstināta vietās, kur bērni mēdz būt lielākā skaitā, – tās ir skolas, bērnudārzi vai dažādas interešu un izglītības iestādes. Šādas vietas nereti pievilina cilvēkus ar nelabiem nodomiem.

Kā rīkoties, ja svešinieks grib bērnu kaut kur aizvest pret viņa gribu vai piedāvā kāpt nepazīstamā auto?

BĒRNAM JĀDODAS PROM NO SVEŠAJIEM

Ja bērnu ir uzrunājis svešinieks un aicina doties līdzi, tad steidzami jādodas prom no šī cilvēka, ja iespējams, tad uz tuvāko sev zināmo vietu – skolu vai citu mācību iestādi. Tur noteikti būs atrodams apsargs vai kāds no skolotājiem, katrā ziņā pieaugušais, kurš uzklausīs un palīdzēs. Ja mācību iestāde ir pārāk tālu, tad jādodas uz tuvāko vietu, kur ir daudz cilvēku - pieturu, kafejnīcu vai veikalu. Noteikti var uzrunāt sievietes ar bērniem, viņas noteikti sapratīs situācijas nopietnību. Ja tomēr svešinieks ir uzrunājis bērnu nomaļākā vietā, apstājoties ar auto, tad bērnam jāmaina iešanas virziens uz pretēju, jo apgriezties ar auto pretējā virzienā nebūs tik viegli. Šādi iespējams iegūt laiku, lai attālinātos.

NOTEIKTI NEIESAISTĪTIES SARUNĀS

Visizplatītākie paņēmieni, ar ko svešinieki pievilina bērnus, ir sarunas sākšana un piedāvājumu izteikšana – apskatīt dzīvnieciņus, paskatīties, kādi našķi atrodami viņa automašīnā, vai saldējuma nopirkšana kaut kur netālu. Nekādā gadījumā nedrīkst iesaistīties sarunā vai atbildēt uz jautājumiem.

JĀSAZINĀS AR KĀDU NO VECĀKIEM

Vēl viens no paņēmieniem, kā svešinieki piesaista bērnu uzmanību, – sakot, ka viņus atsūtījuši bērna vecāki. Šādos gadījumos noteikti jāmēģina sazināties ar pašiem vecākiem – piezvanot. Brīdī, kad bērns to dara, vēlams, lai viņš attālinās no svešinieka un dodas lielākā pūlī. Būtiski arī iemācīt bērnam, ka svešiniekiem nedrīkst izpaust arī personīgu informāciju - mājas adresi, vecāku vārdus, uzvārdus un telefona numurus.

ĻOTI SKAĻI JĀSAUC PALĪGĀ

Ja svešinieks bērnu ir satvēris aiz rokas un neļauj bērnam brīvi pārvietoties, tad skaļi un atkārtoti jāsauc «Palīgā!» vai arī «Tas nav mans tētis/mamma!», lai apkārtējie zina, ka šis cilvēks bērnam ir svešs. Turklāt tas jādara pat tad, ja nevienu citu pieaugušo neredz tuvumā - kāds var tomēr sadzirdēt un atsteigties palīgā. Ja cits cilvēks dara bērnam to, kas viņam rada trauksmi, jāiemāca teikt: «Nedari man tā, man tas nepatīk!»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā «Ievas» žurnālā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu