Pusaudzis un hormoni: kas jāņem vērā vecākiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pusaudžu gadi nav viegls posms nedz vecākiem, nedz pašam tīnim. Kā tos pārdzīvot un kas jāņem vērā pieaugušajiem, veidojot attiecības ar savu bērnu? Padomu sniedz ģimenes sievietes dzīvesstila raidījums «Māmiņu klubs», kas ik svētdienas rītu skatāms televīzijā sievietēm «STV Pirmā!»

Psihosomatikas klīnikas psihoterapeits Artūrs Miksons atgādina, ka, iestājoties pusaudžu vecumam, bērniem nākas cīnīties ar milzīgu pretrunu – no vienas puses viņi ir lieli un patstāvīgi un ar daudz ko tiek galā, visbiežāk paļaujoties uz draugiem, nevis vecākiem. Taču no otras puses – bez vecākiem viņi vēl nespēj dzīvot. Viņš arī atgādina, cik nozīmīgas ir attiecības ģimenē un tas, ka bērns jebkurā brīdī var atklāti izrunāties ar saviem vecākiem. Eksperts atzīst, ka, viņaprāt, šajā vecuma posmā pārāk liels akcents tiek likts uz fizisko pusi – sak, tīņu vecums un tie hormoni! Tas, protams, ir būtiski, taču ne mazāk nozīmīgi ir emocionālie faktori. «Parādās ļoti daudz seksualitātes jautājumu,» tā Artūrs

Savukārt topošā ārste un pasniedzēja Katrīna Puriņa-Liberte savā praksē ar pusaudžiem novērojusi, ka viņi ir ļoti atvērti un labprāt runātu par savām problēmām, taču nereti skolotājiem nav laika viņus uzklausīt, bet vecāki savukārt nav iemācīti runāt ar saviem bērniem.

Mūsdienās vecākiem noteikti jāņem vērā arī interneta un sociālo tīklu milzīgā ietekme uz bērna attīstību – tas ir gan izziņas avots, kur visbiežāk tiek meklēta visa aktuālā informācija, gan vietne, kur atvases pašas mēdz radoši izpausties. Liela daļa jauniešu jau agrā bērnība veido un izvieto paši savu saturu internetā. Kā uz to reaģēt? Sociālo mediju eksperts Artūrs Mednis uzskata, ka vecākiem par šo faktu nevajadzētu pārāk satraukties, taču noteikti vajadzētu pārrunāt, kā uzvesties internetā un cik daudz privātās informācijas par sevi un ģimeni atklāt «Vecākiem vienkārši ir jābūt labiem vecākiem, jārunā ar saviem bērniem, jāaudzina un jāpavada laiks kopā ar viņiem. Un vislielākā muļķība būtu aizliegt bērniem darboties internetā,» atgādina Mednis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu