Stāsta viņš: kā izprast un runāt ar vīrieti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Vīrieši un sievietes var nebūt no dažādām planētām, bet, runājot par abu emocionālo valodu, varam tomēr būt arī katrs no savas. Tiem, kas cenšas nodibināt ciešāku saikni ar pretējo dzimumu, satraukumu rada emocionālo signālu izpratne, ziņo verilymag.com. Zinu, ka sievietes labprāt uzzinātu slepeno kodu, kas atslēdz vīrieša sirdi.

Esmu dzirdējis neskaitāmas sievietes sūdzamies par līdzīgām sajūtām, ko viņas pārdzīvo: «Kāpēc viņš nesaprot, ka negribu, lai viņš man palīdz. Gribu tikai, lai mani kāds uzklausa!» Pietiekami godīgi. Bet, tāpat kā mēs cenšamies saprast, kā varam labāk palīdzēt jūsu emocionālajām vajadzībām, neaizmirstiet, ka situācija var būt pretēja! Arī vīrieši var būt diezgan neapmierināti, kad sievietes nemana vai ignorē mūsu emocionālos mājienus.

Tieši tāpat kā mēs pieņemam sievietes ar dažādām rakstura iezīmēm, arī jums vajadzētu pieņemt vīriešus. Ja tomēr vēl ir kāda nesaprašanās ar draugu vai vīru, tad šīs dažas vadlīnijas palīdzēs jums saprast vīrieša emocionālo pusi.

Dod viņam laiku

Reizēm vīrietim vienkārši ir nepieciešams pabūt vienatnē.

Klusēšana un noslēgšanās ne vienmēr nozīmē to, ka viņš ir noskumis vai dusmīgs.

Kad vīrieši ir sastapušies ar sajūtām un emocijām, kuras viņi nepazīst, tas var izraisīt viņos stresu. Pēc Dr. Rika Nauerta domām, stresa ietekmē vīrieša smadzenes sāk izslēgties, īpaši tā smadzeņu daļa, kas atbild par sajūtu izpratni.

Lai tavs vīrietis apstrādātu saņemto informāciju vai sajūtas, dod viņam nedaudz laika. Tas nepieciešams pārdomām un problēmu risināšanai. Vienatnē ir vieglāk koncentrēties, saprast savas izjūtas un nākamo soli. Šo vīrieša pabūšanu ar sevi uztver kā aizsargmehānismu, kurš sniedz iespēju izpētīt esošo stresu. Un tas nebūt nenozīmē, ka bēgam no emocijām, mums vienkārši vajag vairāk laika.

Jums jāsaprot, ka šo pauzi vīrietis paņem nevis no attiecībām, bet no konkrētā jautājuma vai notikuma. Tas nozīmē, ka tavam vīrietim, iespējams, vajadzēs nolīst «savā alā» vai arī atrast kādu nodarbi stresa mazināšanai – sportojot, darbojoties garāžā vai vienkārši esot vienam. Lai mazinātu spriedzi, kas, iespējams, radusies kādā no situācijām, sieviete var piedāvāt pat konkrētu laiku, kad aprunāties ar otro pusīti: «Mīļais, varbūt apdomājies, un aprunājamies vēlreiz ap pieciem vakarā?» Šāda pieeja vīrietim ir svarīga, jo ir ņemtas vērā viņa vajadzības un emocionālais stāvoklis.

Foto: Pexels.com

Esi viņam blakus (burtiski)

Lai gan tas prasīs laiku, bet vīrietis, visticamāk, atklāsies tikai tad, kad jutīsies droši, kad būs pārliecināts, ka ir novērtēts, un netiks nosodīts vai atraidīts brīdī, kad izrādīs savas jūtas. Kādā pētījumā par vīrieša un sievietes smadzenēm tika norādīts, ka vīrieši cenšas saprast emocijas tieši verbālā veidā.

Tas nozīmē, ka jums, iespējams, būs jāsamazina viņa emocionālie šķēršļi ar dažiem vienkāršiem neverbāliem trikiem. Saskaņā ar Dr. Emersona Egeriha teikto,

viens no veidiem, kā palīdzēt vīrietim emocionālā brīdī, ir kopīgi darīt lietas «plecu pie pleca», nevis «aci pret aci».

Piemēram, vakariņu laikā apsēdies viņam blakus, nevis tieši pretī, nomazgājiet traukus kopā, izejiet kopīgā pastaigā vai vienkārši pasēdiet viens otram līdzās. Lai ko arī jūs darītu, galvenais ir ļaut viņam sajust jūsu atbalstu. Kad vīrietis jūt, ka partnere ir viņam līdzās, it sevišķi grūtākos brīžos, tas jūs satuvina un stiprina uzticēšanos.

Kad sieviete ilgstoši paliek blakus vīrietim, respektē viņu, viņa vērtības, domas un viedokli, vīrietis jūtas droši, lai dalītos ar lietām, kas varētu būt nedaudz emocionālākas. Savukārt, ja vīrietis jūtas nerespektēts un nopelts, tad, lai nekļūtu ievainojams, viņš savas jūtas un emocijas paturēs pie sevis. Tas ir vistiešākais ceļš atpakaļ viņa «čaulā».

Esi uzmanīga, lai nepateiktu ko tādu, ko tavs vīrietis var uztvert par uzbrukumu viņa personībai vai raksturam, jo tas var viņu ārkārtīgi sāpināt un kārtējo reizi likt noslēgties. Laulību speciālists un psihologs Dr. Džons Gotmans kritizēšanu sauc par vienu no «attiecību apokalipses četriem jātniekiem» jeb veselīgu attiecību slepkavu. Tā ir norādīšana uz uzvedību, izdarot vispārinājumus, sakot tādas frāzes kā: «Tas jau ir tipiski tev…», «Tu vienmēr…», «Tu nekad…» - tas tiek uztverts kā uzbrukums.

Risini problēmas ar rīcību

Kā jau iepriekš minēju, vīrietis bieži vien var klusēt nevis tāpēc, ka ir apbēdināts, bet tāpēc, ka cenšas atrisināt problēmu. Tieši šī nodarbe ir viena no lietām, kas vīriešiem patīk visvairāk. Problēmas atrisināšana sniedz viņiem mieru un gandarījuma sajūtu. Ja sievietei, lai atbrīvotos, ir nepieciešama izrunāšanās par savām sajūtām, tad vīrietis labāk izvēlas runāt par faktiem un praktiskām lietām, nevis savām izjūtām.

Šāds skatījums uz problēmām un to risinājums daļēji ir saistīts ar to, kā mūsu smadzenes ir veidotas. Saskaņā ar Dr. Luanas Brizendīnes teikto, vīrietis un sieviete ar savām emocijām tiek galā, skatoties no dažādiem leņķiem. Ņemot vērā, ka vīriešiem dominējošā ir kreisā smadzeņu puslode, viņi ir tendēti uz loģiskām darbībām. Tas nozīmē, ka mums ir nepieciešams ilgāks laiks, lai «pārsūtītu» mūsu emocionālos datus no vienas smadzeņu puslodes uz otru.

Brizendīne arī apgalvo, ka vīrieši nav mazāk emocionāli vai nespējīgāki uz empātiju. Vienkārši par empātiju atbildīgās sistēmas tiek ignorētas ar programmu «tiec ar to galā». Rezultātā vīrietis ir vairāk vērsts uz darbību un problēmu risināšanu, ne diskusijām. Doma, ka runāšana varētu palīdzēt, šķiet mums sveša. Tikai nepārprotiet mani, sarunāšanās, protams, ir svarīga brīdī, kad runa ir par sajūtām, bet mums ir vajadzīgs laiks, lai līdz tai nokļūtu.

Palīdziet mums risināt problēmas un pieņemt lēmumus emocionālas dilemmas laikā. Vienīgi šādās situācijās būtu vēlams izvairīties no tādiem bīstamiem jautājumiem kā: «Kā tu jūties? Vai vēlies par to parunāt?» To vietā mēs labāk dzirdētu: «Klau, izdarām šo vai ko citu? Vai tas būtu noderīgi?» Tas sarunu padarītu vairāk uz darbību orientējošu, nekā biedējošu. Galu galā tas vīrietim palīdzēs izprast savas tā brīža sajūtas, līdz beidzot viņš būs gatavs arī padalīties ar tām.

Esi lietas kursā par viņa iekšējām sarunām

Dāmas, esiet pacietīgas ar mums!

Pat tad, ja esam gatavi apspriest savas sajūtas, mums var būt problēmas ar to nosaukšanu īstajos vārdos,

reizēm arī varam kļūdīties. Tā visa ir daļa no mūsu emocionālo datu apstrādes.

Tās ir mūsu iekšējās «par un ap» emocionālās sarunas. Labāk izrādām savas sajūtas netieši, nevis atklāti. Kādā psiholoģijas rakstā par vīriešu sajūtām ir teikts, ka viņi spēj pārvērst vienu sajūtu citā vai arī izteikt savas sajūtas tādā veidā, kādā jūtas droši.

Ja gadās, ka esam saņēmuši sliktu ziņu, zaudējuši darbu vai pat mīļoto, noteiktu emociju var būt par daudz un tās var sajaukties savā starpā. Mēs varam izrādīt dusmas vai vilšanos, kaut patiesībā esam noskumuši. Šādos gadījumos ieteikumi būs daudz noderīgāki nekā norādījumi. Ja ir situācija, kad tavs vīrietis nevar vienkārši apsēsties un izrunāties, dod viņam laiku, jo viņš vēl nav sapratis savas sajūtas. Piespiešana uz sarunu var visu padarīt tikai sliktāku.

Foto: Pexels.com

Iesaisties un atbalsti

Lai arī cik gara būtu saruna, bet, kad mēs runājam, mums ir nepieciešams pozitīvs atbalsts. Vienkārša ķermeņa valoda, piemēram, galvas pamāšana, smaids, rokas vai muguras glāsts spēj ar mums darīt brīnumus.

Mūsos atspoguļojas sievietes reakcija, vai nu tā pamudinās atvērties, vai arī noslēgties.

Ja kādā no retajām reizēm, kad runāsim par savām izjūtām, saņemsim nelabvēlīgu reakciju, tas var kalpot par iemeslu, lai nākotnē vairs šādas tēmas negribētos apspriest.

Tas nenozīmē, ka viss mūsu teiktais ir pozitīvi komentējams, bet ir noteiktas sievietes reakcijas, kas mūs var padarīt vai trakus – kritika, pārtraukšana, viena un tā paša atkārtošana, savilkta sejas izteiksme, smagas nopūtas vai negatīvs balss tonis. Tomēr ir daudz veidu pozitīvam atbalstam – uzklausiet mūs un klausieties, pieņemiet mūsu sajūtas tādas, kādas tās ir, koncentrējieties uz pozitīvo un atbalstu izrādiet ar ķermeņa valodu, nevis verbāli.

Gan vīrieši, gan sievietes vēlas būt saprasti un mīlēti. Turklāt tavs vīrietis vēlas ar tevi komunicēt, pat ja tas tā neizskatās. Nav vienkārša risinājuma un skaidrojuma vīriešiem un viņu emocijām, bet ar nelielu piepūli un daudz pacietības jūs nonāksiet līdz pareizajam risinājumam. Es apsolu, mēs to novērtēsim!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu