Trīs iemesli, kāpēc nekārtība mājās rada stresu, un kā to novērst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alice Achterhof

Kad gribam izveidot ērtu un mājīgu dzīvojamo vidi, bieži vien iedvesmu meklējam ārpusē: žurnālos, sociālajos medijos un Pinterest bildītēs. Taču interjera dizainere Džesika Maklendone interneta vietnē «popsugar.com» iesaka rīkoties tieši pretēji - ieskatīties dziļi sevī - kādas ir mūsu patiesās emocionālās vajadzības un ko darīt, lai savās mājās justos labi.

Viņa norāda, ka mēs nerotājam māju tikai tāpēc, lai tā būtu skaista, lai gan tas ir labs balakusefekts, patiesībā tā ir daudz dziļāka vēlme dalīties skaistajā ar cilvēkiem, kurus mīlam. Tieši šā iemesla dēļ nav iespējams sasniegt laimi tikai tāpēc, ka esam sekojoši jaunākajām interjera dizaina tendencēm, tāpat kā visi citi. Vai tas izskatīsies skaisti? Protams! Taču, ja nav apmierinātas tavas emocionālās vajadzības, tu nejutīsies kā mājās. Ja vēlies uzzināt, kāpēc par spīti pārdomātajam interjeram savās mājās nejūties brīvi, turpini lasīt.

1. Problēma: Bērnu radītā nekārtība

Bērniem ir tonnām mantu. Ideālā gadījumā tām būtu jāpaliek tam paredzētajās vietās, taču tā nenotiek. Tās ir visur. Varētu ļauties mūžīgām mocībām un nepārtrauktai aizrādīšanai par mantu slepeno migrāciju no bērnu istabas uz virtuvi vai meklēt piemērotus risinājumus. Interjera dizainere norāda, ka gadījumā, ja spējam ignorēt nekārtību, jutīsimies laimīgāki, jo būs vairāk laika, ko pavadīt lietderīgi.

Risinājums

Pirmkārt,

būtu jāpievērš uzmanība, kā mēs patiešām dzīvojam, nevis kā mēs vēlētos dzīvot.

Vai viesistaba vienmēr tiek piesvaidīta ar rotaļlietām? Ja tā, ko varētu darīt, lai atvieglotu to sakārtošanu? Te var ļaut vaļu fantāzijai - uzmundrinoša mūzika, sacensību rīkošana u.tml. Taču jāatceras, ka nav pareizo vai nepareizo risinājumu. Svarīgākais ir atrast, kas ir vispiemērotākais tieši jūsu ģimenei. Kas strādā citiem, var nestrādāt jums un otrādi.

2. Problēma: Ikdienas paradumu un mājas darbu grafika neesamība

Ja atceraties par veļas dienu tikai tad, kad kādam no ģimenes locekļiem vairs nav tīru apakšbikšu, sagaidāt, kad pastkastīte ir pārpildīta ar reklāmas bukletiem, vai arī novilcināt rēķina samaksu līdz pēdējai sekundei, tad mājas interjers jums nekādā veidā nepalīdzēs to izdarīt. Ja šaubāties, vai interjera dizains spēj ietekmēt nepatīkamo mājas darbu paveikšanu, tad vairs nešaubieties ne mirkli. «Iekārtojiet savu mājokli tā, lai ikdienas darbiņus paveiktu daudz efektīvāk,» iesaka dizainere.

Risinājums

Pirmais solis ir uzmanības pievēršana šā brīža ieradumiem un rutīnai.

Kad atpazīsiet savus paradumus, būs daudz vieglāk pielāgot mājas kārtošanu pastāvošajai kārtībai, nekā mēģināt ieviest pilnīgi jaunus paradumus, kas būs neparocīgi un nepraktiski.

Mēģinājums mainīt jau iesakņojušos paradumus reti kad izdodas.

Nākamais solis ir saprast iemeslus, kāpēc jums riebjas konkrētas darbības, un pēc tam atrast vienkāršus paņēmienus, lai risinātu šos iemeslus. Piemēram, ja jums nepatīk kārtot veļu, jo veļas telpā ir tumšs, ieviesiet vairāk gaismas šajā telpā. Iespējams, jūs jūtaties garlaikots, lokot veļu. Šeit risinājums būs, piemēram, kādas TV pārraides skatīšanās. Pareizā attieksme ne tikai padara šo mājas darbu veikšanu jautrāku, bet ietekmē arī kopējo enerģiju visā mājā.

3. Problēma: Telpas izmantošana tikai tai paredzētajiem mērķiem

Nav tāda likuma, kas noteiktu, ka katra dzīvojamā telpa būtu jāizmanto tikai tā, kā to paredzējis arhitekts. Taču mēs tā parasti darām. Interjera dizainere norāda, ka tā ir liela kļūda.

Risinājums

Nebaidieties pārkāpt iedomātos noteikumus. Ja bieži nerīkojat ballītes, tad kāpēc gan ir vajadzīga liela ēdamistaba?

Katra telpa jūsu mājās ir vērtīgs nekustamais īpašums, un jums būtu jāizmanto tā saskaņā ar savām iecerēm. Ja vēlaties vairāk laika pavadīt ar saviem bērniem pusaudžiem, tad ēdamistabu labāk pārvērst tīņiem draudzīgā telpā. Savukārt, ja jūsu kaislība ir māksla, pārplānojiet ēdamistabu tā, lai to varētu izmantot kā mākslas studiju. Telpas izmantošanas iespējas ir bezgalīgas, līdz ar to svarīgākais ir apzināties savas emocionālās vajadzības un izvērtēt, kā jūsu mājas telpas var kalpot tām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu