10 telpaugi, kas palīdzēs uzlabot miega kvalitāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Nav nekā labāka par mierīgu naktsmieru un labu izgulēšanos. Mēs visi meklējam veidus, kā labāk izgulēties un kā pamosties ar sparu jaunai dienai un sajūtu, ka esam labi atpūtušies. To, ka nakts mieram palīdz fiziskās aktivitātes un svaiga gultasveļa, zina daudzi, bet daži cilvēki nenojauš, cik liela nozīme dažiem zaļajiem augiem var būt miega kvalitātes uzlabošanā. Ar tīrāku gaisu, paaugstinātu skābekļa līmeni un šo desmit telpaugu patīkamo aromātu vari «sasveicināties» ar ciešu naktsmieru ik nakti.

Līdakas aste

Līdakas aste ir labi zināma ar savu prasmi atsvaidzināt mājās gaisu. Līdakas astei piemīt spēja ogļskābo gāzi pārvērst skābeklī. Kamēr daudzi telpaugi to nedara naktī, līdakas aste turpina apgādāt mūs ar skābekli, arī kamēr mēs guļam. Vairāk skābekļa nozīmē arī labāku miegu!

Rozmarīns

Rozmarīnu neizmanto tikai kulinārijā, tam ir daudz plusu arī guļamistabā. Rozmarīna smaržai piemīt trauksmi mazinoša iedarbība, un tas spēj uzlabot arī atmiņu. Glabājiet mazu rozmarīnu augu savā guļamistabā, un tas uzlabos jūsu miega kvalitāti.

Gerbera

Gerberas var būt lieliski istabas augi, ja vien jūsu guļamistabā ir pietiekami daudz gaismas. Gerberu košā krāsa no rīta pamostoties palīdzēs justies moži, kamēr naktī tās vairos skābekli un atbrīvos gaisu no ķimikālijām. Gerberas tiek rekomendētas arī cilvēkiem, kas cieš no bezmiega un dažādām alerģijām.

Lavanda

Tāpat kā rozmarīns, lavanda ir populāra izvēle guļamistabās tās patīkamās smaržas dēļ. Lavanda arī var palīdzēt iemigt, samazinot trauksmi, normalizējot sirdsdarbību un asinssspiedienu. Lavandas smarža ir pietiekami spēcīga, tāpēc pietiks ar mazu augu blakus gultai, lai uzlabotu miega kvalitāti.

Jasmīns

Jasmīns nav populārs istabas augs, bet tam ir daudzas miegu uzlabojošas īpašības, tostarp trauksmes mazināšana. Daži pētnieki norāda, ka jasmīns uzlabo miega kvalitāti pat labāk nekā lavanda. Jasmīns arī palēnina sirdsdarbību, elpošanas ātrumu un asinsspiedienu.

Vīteņaugi

Vīteņaugi ir populārs telpaugs daudzu iemeslu dēļ. Tiem nav nepieciešams daudz gaismas, tie arī nav bieži jālaista un tie attīra gaisu jūsu mājās. Vīteņaugi īpaši labi pārvērš oglekļa monoksīdu skābeklī, tāpēc jūs noteikti gulēsiet daudz labāk ar vīteņaugu savā guļamistabā.

Efeja

Iespējams, neesat apsvēris efeju kā telpaugu, taču tās kvalitāte padara to par skaistu istabas augu jebkurā mājas telpā. Taču tās īpašības sniedzas aiz estētiskajām priekšrocībām - pierādīts, ka angļu efeja novērš pelējuma rašanos un dzēš dzīvnieku izkārnījumu smaku, kā arī samazina alerģijas un uzlabo kopējo gaisa kvalitāti.

Pušķu hlorofīts

Pušķu hlorofīts, saukts arī par zirnekļaugu (spider plant), ir viens no iecienītākajiem augiem savas vienkāršās kopšanas un pavairošanas dēļ. Ja jums ir galvassāpes vai reiboņi, novietojiet augu guļamistabā. Tas attīrīs gaisu no dažādām ķimikālijām un uzlabos gaisa un miega kvalitāti.

Alveja

Daudzi cilvēki tur mājās alveju tās medicīnisko īpašību dēļ - zināms, ka tā palīdz nomierināt saulē sakarsušu ādu un sadziedēt brūces. Taču varat apsvērt alvejas uzglabāšanu arī blakus guļvietai, jo tā var palīdzēt attīrīt gaisu un nodrošināt labāku miegu. Alveja attīra gaisu no benzola, kas sastopams krāsās un ķīmiskajos tīrīšanas līdzekļos.

Spatifīla

Šis ir viens no top telpaugiem, kas palīdz uzlabot iekštelpu gaisa kvalitāti, palīdzot arī iegūt labāku miegu. Telpaugs attīra gaisu no dažādiem ķīmiskiem savienojumiem, kā arī absorbē pelējuma poras no gaisa, pārvēršot tās par barības vielām. Angļu valodā šo augu sauc «peace lily», kas nozīmē, ka arī tā nosaukumā jau ir ietverta ideja par mieru un labsajūtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu