Eksperte: dzīvokļu cenu kāpums ir ierobežotā piedāvājuma dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sērijveida dzīvokļu cenu kāpums 2009.gada nogalē skaidrojams ar ierobežoto piedāvājumu, nevis ar pieaugošu tirgus aktivitāti un pieprasījumu, vērtējot aizvadīto gadu nekustamā īpašuma tirgū, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja nekustamā īpašuma uzņēmuma «Latio» Vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle.

Viņa norāda, ka pēc divus gadus ilga sērijveida dzīvokļu cenu krituma iezīmējusies stabilizācija. Kopš augstākā cenu punkta 2007.gada pavasarī Rīgas sērijveida dzīvokļu cenu indekss 2009.gada novembrī piedzīvoja 65% kritumu, savukārt, salīdzinot ar 2009.gada vasaru, tas pieauga par 7,5%.

«Tomēr pagājušā gada pēdējā ceturksnī darījumu skaits joprojām nebija palielinājies un bija par 67% zemāks nekā 2007.gadā,» uzsver Štāle, piebilstot, ka tikai 5% līdz 10% gadījumu ņemts aizdevums kredītiestādēs, bet lielākā daļa darījumu notiek par skaidru naudu.

Speciāliste norāda, ka jauno dzīvokļu projektu segmentā 2009.gadā cenas nav būtiski kritušās. «Atsevišķi projektu attīstītāji, kuri varēja atļauties pazemināt cenas, jo tiem nebija kredītsaistību, to arī darīja un veiksmīgi realizēja savus projektus. Citi, cerot uz samazinājušos piedāvājumu, cenas joprojām notur,» skaidro Štāle.

Pagājušā gada beigās jauno dzīvokļu projektu segmentā Rīgas mikrorajonos un tālajā centrā bija pieprasījums pēc dzīvokļiem ar pilnu apdari par cenu 900 eiro (633 lati) par kvadrātmetru, savukārt piedāvājuma vidējā cena bija 1200 eiro (843 lati) par kvadrātmetru.

Štāle pieļauj, ka, «saglabājoties šādam scenārijam, arī 2010.gadā varētu turpināties cenu pieaugums».

«Protams, tas būs atkarīgs no Latvijas vispārējā ekonomiskā stāvokļa, banku kreditēšanas politikas, investoru intereses un fondu pārņemto īpašumu nonākšanas tirgū,» skaidro eksperte.

«2009.gadā komercbankas, kas treknajos gados aktīvi izsniedza kredītus, bet tagad to dēļ cieš zaudējumus, nodibināja fondus jeb sliktās bankas, kas pārņem problemātiskos, ar nekustamajiem īpašumiem saistītos aktīvus. Nekustamā īpašuma tirgu gan tuvākā, gan tālākā nākotnē būtiski varētu ietekmēt šo fondu lēmumi attiecībā uz to rīcībā esošajiem īpašumiem,» norāda Štāle.

Pēc viņas domām, 2010.gadā parādīsies banku konkrēta rīcība - īpašumu izīrēšana vai pārdošana. «Līdz šim lielākā daļa no šiem īpašumiem būtībā bija izņemta no tirgus. Palielinoties piedāvājumam, varētu gaidīt darījumu apjoma pieaugumu, sevišķi īres segmentā,» prognozē «Latio» pārstāve.

2009.gads bijis ievērojams arī ar aktivitātes palielināšanos dzīvokļu īres tirgū, piedāvājuma būtisku pieaugumu dzīvokļu un privātmāju segmentā, kā arī strauju īres cenu kritumu. «Mājokļu potenciālo pircēju finansiālā situācija ir ļoti neskaidra, un, domājams, viņi priekšroku varētu dot dzīvokļa īrēšanai, nevis pirkšanai, līdz ar to 2010.gadā īres tirgus saglabās savu aktivitāti. Īres cenas varētu stabilizēties,» uzskata Štāle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu