Decembrī sērijveida dzīvokļu cena Rīgā palielinājusies

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Pēc «Latio» tirgus pārskata datiem, aizvadītā gada decembrī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā, salīdzinot ar novembri, palielinājusies par 1,5%, sasniedzot 538 EUR/kv.m. Kopš zemākā punkta 2009.gada vasarā vidējā sērijveida dzīvokļu cena kopumā pieaugusi par 9%.

Lielākais cenu kāpums decembrī ir vienas un divu istabu dzīvokļiem ar mazām platībām. Visvairāk šis kāpums vērojams Āgenskalnā, Zolitūdē, Ziepniekkalnā, Vecmīlgrāvī un Bolderājā, portālu «Apollo» informēja Dita Gūtmane, «Latio» mārketinga speciāliste.

Decembrī sērijveida dzīvokļu cenas tuvākos Rīgas mikrorajonos kā, piemēram, Purvciemā, Pļavniekos, Zolitūdē, Imantā vienas istabas dzīvokļiem svārstās no 18 000 līdz 27 000 EUR atkarībā no sērijas, stāva, stāvokļa un novietojuma. Divu istabu dzīvokļu cenas ir 25 000 - 34 000 EUR kategorijā. Cenas trīs istabu dzīvokļiem sastāda 30 000 - 44 000 EUR. Tālākos mikrorajonos kā Bolderāja, Vecmīlgrāvis cenas svārstās no 14 000 līdz 19 000 vienas istabas dzīvokļiem, 19 000 - 26 000 divu istabu un 23 000 - 35 000 trīs istabu dzīvokļiem.

Patreiz pieprasījums jauno projektu segmentā mikrorajonos un tālajā centrā ir par 900 EUR.kv.m. pēc dzīvokļiem ar pilnu apdari, savukārt piedāvājums saglabājas vidēji par 1200 EUR/kv.m.

Darījumu skaits gada pēdējos mēnešos būtiski nemainās. Līdz ar potenciālo pircēju interesi par nelielas platības dzīvokļiem, lētāko dzīvokļu piedāvājums aizvien samazinās, savukārt dārgāko dzīvokļu piedāvājuma skaits nedaudz palielinās.

Joprojām īpašumu iegāde pārsvarā notiek bez kredītiem, skaidrā naudā. Izņemot no bankas uzkrātos depozītus, iedzīvotāji izvēlas ieguldīt līdzekļus nekustamā īpašumā. Pircēju interese par pirkumu ir dažāda - dzīvokļi tiek pirkti gan kā nelieli investīciju objekti ar cerību uz nākotnes vērtības pieaugumu, gan pašu lietošanai.

Ņemot vērā valsts nodevu paaugstināšanu sākot ar 2010.gadu, decembrī vairāk kā citus gadus cilvēki centās sakārtot līdz šim atlikto īpašumu dokumentu reģistrāciju Zemesgrāmatā. Daudziem zudusi paļāvība valdības lēmumiem, tādēļ īpašnieki rūpīgi izvērtē ar mājokli saistītos nodokļu maksājumus, novēro «Latio» Purvciema nodaļas vadītāja Rita Šulmeistere.

Pēdējos mēnešos mazinājies īres maksas krituma temps. 2009.gada decembrī vidējās īres indekss, salīdzinot ar 2008.gada decembri, samazinājies par 60%. Kopš īres cenu maksimuma 2007.gada novembrī, samazinājums ir par 70%.

«Īres tirgū lielākas platības īres dzīvokļi mikrorajonu jaunajos projektos cenu ziņā konkurē ar privātmājām Rīgas rajonā. Potenciālie īrnieki meklē labas privātmājas cenu robežās 300-500 LVL/mēnesī,» norāda «Latio» Imantas nodaļas vadītāja Inese Krieva. Kopumā dzīvokļu īre saglabājas iepriekšējā mēneša līmenī. Mikrorajonos sērijveida dzīvokļiem maksājumi sastāda vidēji 80-100 LVL mēnesī bez komunāliem maksājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu