Kucēnu labās manieres

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: photos7.flickr.com

Suņa raksturs un uzvedība atkarīga ne vien no viņa iedzimtības vai konkrētās šķirnes īpatnībām, bet arī dzīvnieka pareizas vai nepareizas audzināšanas jau no mazotnes un suņa psiholoģijas izpratnes.

Tādēļ par teicieniem: nepaklausīgs, bailīgs vai nikns suns vainojams nevis dzīvnieks, bet gan saimnieka neprasme vai nevēlēšanās ar viņu nodarboties. Suni jāprot gan mīlēt, gan mācīt!

Mājās dzīvos kucēns

Ja esat nolēmuši iegādāties suni, liela nozīme ir kucēna pareizai izvēlei un mākai ar viņu sadzīvot. Tādēļ nedaudz ielūkoties suņa garīgajā pasaulē nākamajiem mājas mīluļa saimniekiem palīdz Latvijā vienīgā zoopsiholoģe Inga Cerbule.

Ar ko jārēķinās saimniekam, kurš paņem sargsuni kā mājas un lauku sētas sargu? No kāda vecuma suni var sākt turēt ārā?

Šim nolūkam nav piemēroti īsspalvaini un augumā ļoti mazi suņi. Kucēna vai suņa turēšana ārā atkarīga no šķirnes un gadalaika. Pavisam mazus kucēnus nevajag turēt ārā ziemā. Āra suņiem parasti lielākās raizes sagādā nevis aukstums, bet gan kustību un kontakta trūkums, kā arī garlaicība. Sargsuņa īpašniekam jānodrošina, lai viņu niknais suns nesakož un nebaida cilvēkus. Dzīvnieka īpašības nevar ieslēgt un izslēgt kā radio, tās ir un paliek. Ģimenēs bez pieredzes suņu audzināšanā un ar maziem bērniem nav ieteicams turēt niknus suņus.

Kādus suņus vēlams iegādāties, ja mājās ir bērni?

Ģimenēs ar maziem bērniem un bez pieredzes suņu audzināšanā vajadzētu iegādāties mierīgus, draudzīgus suņus, maza vai vidēja auguma. Ja izvēlaties šķirnes suņus, tad tādus, kuriem nav selekcionēta izteikta agresivitāte pret cilvēkiem vai dzīvniekiem. Visrūpīgāk suņa piemērotība dzīves apstākļiem jāapsver tām ģimenēm, kas dzīvo daudzdzīvokļu namos. Šajās ģimenēs bērnam ar suni dažos kvadrātmetros būs jāsadzīvo 24 stundas dienā.

Grāmatās par suņu šķirnēm parasti aprakstītas tikai viņu labās īpašības. Lai izvēlētos sev jaunu ģimenes locekli (ne vien pēc izskata, bet arī uzvedības), vēlams apmeklēt parkus, kur pastaigājas saimnieki ar suņiem, suņu izstādes. Pavērojiet, kā dažādu šķirņu suņi kontaktējas ar bērniem, ar svešiem cilvēkiem un citiem suņiem. Pajautājiet suņu īpašniekiem, kādas grūtības viņiem bijušas kucēna audzināšanā, cik grūti vai viegli ir kopt un apmācīt šīs šķirnes suni.

Nepērciet kucēnus tirgū vai uz ielas. Bieži vien tie ir nevakcinēti, nekopti, parazītu pilni, un nav garantijas, vai no kollija neizaugs kas pavisam cits. Kucēnus visdrošāk pirkt tieši no audzētāja, kurš ir šķirnes suņu audzētāju kluba biedrs.

Kā kucēns uztver bērnus?

Domāju — kā spēļu biedrus vai kā konkurentus. Mazus bērnus nekādā ziņā nedrīkst atstāt bez uzraudzības kopā ar suni. Pieaugušajiem vienmēr jābūt līdzās, kad mazi bērni kontaktējas ar kucēniem vai suņiem, lai tie viens otram nenodarītu pāri.

Kā sunēns iepazīst pasauli? Kādā vecumā viņš sāk apzināt apkārt notiekošo un saimniekus?

Novērots, ka mazi kucēni sāk luncināt astīti pret cilvēku jau aptuveni trīs nedēļu vecumā. Parasti viņi nonāk jaunajās mājās pusotra — divu mēnešu vecumā (agrāk nav vēlams), un tad tie ir gatavi apgūt visu, kas dzīvē nepieciešams. Protams, šajā vecumā kucēns ir bēbis, un tas jāapmāca ar bērnudārza, nevis militārās akadēmijas metodēm.

Pēc kādiem principiem dzīvnieks no ģimenes izvēlas sev vienu saimnieku?

Parasti suns visvairāk pieķeras tam cilvēkam, kurš viņu ved pastaigāties un apmāca. Pirms ģimenē iegādājas kucēnu, jāvienojas par to, kurš uzņemsies galveno atbildību par suņa kopšanu, audzināšanu un apmācību. Ja atbildīgi it kā ir visi, var iznākt, ka galu galā nav neviena. Suni vajadzētu iegādāties tikai tad, ja dzīvnieku patiesi vēlas ne vien bērni, bet arī pieaugušie ģimenes locekļi. Bērniem vien domāts suns ātri var kļūt lieks, jo dzīvnieks dzīvo 10 un vairāk gadu. Tajā laikā bērni izaug un viņu intereses mainās.

Bieži kucēns pie jaunajiem saimniekiem sākumā raud. Kā šādā situācijā rīkoties?

Pirmās naktis, lai visiem būtu mierīgāk, kucēnu var paņemt pie sevis guļamistabā. Mājas mīluli var ielikt būrītī, ja tāds ir, un to nolikt blakus gultai vai arī sunīti pavadiņā piesiet pie gultas kājas. Pirms gulētiešanas jāizved pastaigā, tad viņš būs noguris un labāk gulēs.

Vai mājas mīlulis tādus biežāk lietojamos vārdus kā, piemēram, bļodiņa, ēdiens, pavada un citi iegaumē pēc to nozīmes vai cilvēka balss intonācijas un viņa izturēšanās?

Kucēns iegaumē vārdu nozīmi, ja ar konkrētu darbību saistās noteikts vārds vai īsa frāze. Nozīme ir gan valodas skaņām, gan situācijai, kurā vārdus saka.

Kā kucēns uztver cilvēku prombūtni, vai viņu drīkst atstāt mājās vienu uz kādu dienas daļu?

Reti kura ģimene gribēs visu dzīvi pakārtot tam, lai mājās vienmēr kāds būtu pie suņa. Ja kucēnam būs jāpaliek vienam, viņš jāieliek tādā vidē, kur nevar izdarīt nekādu skādi — vai nu koridorā, vai vannasistabā utt., vai arī speciālā būrīti. Tad neveidosies paradums saimnieka prombūtnes laikā, piemēram, grauzt dīvānu. Sunim var atstāt dažas mantiņas, ar ko darboties. Ir ļoti svarīgi gan pirms, gan pēc jūsu prombūtnes paspēlēties ar kucēnu, pamācīt to, izvest pastaigāt un izskrieties.

Kā rīkoties, ja kucēns aug trakulīgs, vēlas gūt virsroku pār saimnieku un viņu neklausa? Kā nošķirt, kur beidzas delverība un sākas nepaklausība?

Ja jūtat, ka ar kucēna audzināšanu īsti labi neveicas un viņš nespēj apgūt jūsu izvēlētās labās manieres, meklējiet profesionālu palīdzību. Suņa audzināšana un apmācība ir māksla, un tā nevar rasties tā uzreiz, ne no kā. Lasiet literatūru par suņu apmācību, apmeklējiet nodarbības, kontaktējieties ar kucēnu audzētājiem un citiem suņu īpašniekiem. Prasmē atšķirt parastas kucēna delverības no nepaklausības jābūt pieredzei.

Nebaidieties ierobežot sunīša brīvību, kad jums nav laika to uzraudzīt. Tādā veidā novērsīsiet daudz nepatīkamu paradumu. Iemāciet dzīvniekam pamata paklausību. Apmācība ir labākā dāvana, ko varat savam mājas mīlulim dot, jo paklausīgs suns ir patīkams kompanjons.

Vai sētas sarga turēšana pie ķēdes ietekmē viņa raksturu?

Protams, ka ietekmē. Suns visu mūžu apsargā dažus kvadrātmetrus, kas ir visa viņa pasaule. Domāju, ka šāda dzīve viņu padara nervozu un agresīvu.

Kādā vecumā var sākt apmācīt labas uzvedības normām?

Labas manieres var mācīt jau uzreiz, tiklīdz mājas mīlulis ierodas. Pamata paklausības komandas var sākt apgūt 4–6 mēnešu vecumā. Kucēns nesaprot latviešu vai arī citu valodu un sadarbība ar saimnieku viņam jāiemāca. Jānosauc vārdā vēlamā darbība (piemēram, ej vietā!), kā arī tūlīt jāparāda, ko tas nozīmē (kucēnu aiz pavadiņas aizved vietā un nogulda).

Suņu skola mājas apstākļos

Apmācīt dažām viselementārākajām komandām var jebkuru suni — ne vien šķirnes, bet arī parastu mājas krancīti. Izņēmums ir daži mazie dekoratīvie sunīši. No šķirnes sargsuņiem atsaucīgi un enerģiski ir vācu aitu suņi, viņi arī labprāt kontaktējas ar cilvēku. Aziāti un kaukāzieši arī respektē saimnieku, taču ir vairāk vērsti uz sevi, nav tik atraktīvas būtnes kā iepriekšminētie.

Atcerieties, ka vislabākais vecums, kad kucēns uzkrāj zināšanas un mācās šā vārda tiešā izpratnē, ir līdz gadam. No sākuma nevajadzētu viņu nogurdināt, četrkājainais audzēknis jāskolo, it kā rotaļājoties, kādas piecas minūtes dienā. Toties apmācībai jānorit regulāri, nevis tikai, piemēram, brīvdienās. Un neaizmirstiet sunīti uzslavēt par labi iegaumētu komandu, kā arī pacienāt ar kādu našķi (vismaz pirmajās reizēs).

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu