Augu mēslošana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā zināt, cik daudz barības vielu augam ir vajadzīgs? Augu mēslošana ir atkarīga no to bioloģiskajām prasībām pēc barības vielām, savukārt šo vajadzību pēc barības vielām nosaka kopējā sāļu koncentrācija: - 0,5 g/l — mazprasīgie augi (sāļu neizturīgie), piemēram, bromēliju dzimtas augi, peperomijas, sukulenti, orhidejas, pilejas; - 1,0 g/l — vidēji prasīgie (sāļu vidēji izturīgie): begonijas, puansetijas, prīmulas, kalceolārijas, sanpaulijas, dracēnas; - 2,0 g/l — prasīgie (sāļu izturīgie): ciklamenas, cinerārijas, pelargonijas, monsteras, fikusi, spatifīlas, asparāgi, jukas, palmas; - 3,0–4,0 g/l — ļoti prasīgie augi (neattiecas uz telpaugiem): neļķes, krizantēmas.

Lai panāktu, ka augiem ir veselīgs izskats un tie skaisti ziedētu, tie jāmēslo atbilstoši to prasībām. «Ja mēslojuma koncentrācija būs pārāk spēcīga vai mēslots tiks pārāk bieži, saknes var apdegt un atmirt, līdz ar to lapas novīst un nobrūnē, ir apgrūtināta ūdens uzņemšana un augs var aiziet bojā. Tāpēc ir ļoti svarīgi ievērot instrukciju, kas rakstīta uz mēslojuma iepakojuma, un nepārdozēt,» uzsver D. Grīviņa.

Iegādājoties pilnmēslojumu, ieteicams pievērst uzmanību trim cipariem, kas parasti nozīmē to, kādās attiecībās mēslojums satur slāpekli, fosforu un kāliju (piemēram, NPK 7-4-6). Kurš skaitlis ir lielāks, tā elementa mēslojumā ir vairāk, — šajā piemērā tas ir slāpeklis. Aktīvās augšanas periodā augi jāmēslo ik pēc 10–14 dienām. Agri pavasarī augiem vairāk vajadzīgs slāpeklis, uz rudens pusi — fosfors un kālijs. Tā kā kālijs un slāpeklis daudz izskalojas no substrāta, šīs barības vielas dod vairāk. Daudziem augiem nopērkami speciāli mēslojumi, piemēram, kaktusiem domātajā ir maz slāpekļa, bet orhidejām vajadzīgs ļoti vājas koncentrācijas mēslojums. Reizēm augus var mēslot caur lapām — tā tie ātrāk saņems trūkstošās vielas attiecīgajā attīstības periodā.

«Ja augs nav vesels, tas patērē mazāk barības vielu, taču cilvēki nereti rīkojas nepareizi: redzot, ka augs nīkuļo, pārlaista un sāk mēslot. Tā nedrīkst darīt, šādos gadījumos augu mēslot nevajag, labāk ir pārstādīt,» teic D. Grīviņa.

Ievērībai

- Drīkst mēslot tikai veselus, labi iesakņojušos augus. Pēc pārstādīšanas uzreiz nemēslo, bet vienu mēnesi nogaida;

- pirms mēslošanas substrātam jābūt vienmērīgi mitram, lai neapdegtu saknes;

- ieteicamāk ir dot vājākas koncentrācijas mēslojumu biežāk nekā stipru retāk;

- labāk mēslot augus apmākušās dienās;

- uzsākot mēslošanu pēc ziemas atpūtas, mēslojuma deva jāpalielina lēnām, bet vasaras beigās — lēnām jāsamazina;

- izmantojot cietu ūdeni, tas ir jāpaskābina;

- balkona puķēm, kuras intensīvi zied, ieteicams ilgiedarbības mēslojums granulās — tas vienmērīgi apgādās augus ar barības vielām ilgākā laika periodā (noderīgi arī saimniekiem uz laiku aizceļojot).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu