Hiacinšu uzziedināšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Tāpat kā citas sīpolpuķes, arī hiacintes var uzziedināt gan tumšajos ziemas mēnešos, gan agri pavasarī. Taču smaržīgu, krāšņu ziedu vāli izauklēt spēj vienīgi pareizi sagatavots un aprūpēts sīpols.

Mājas pagrabā podiņos smiltīs ielikti hiacinšu sīpoli (norakti tūlīt pēc Jāņiem, iestādīti 18. novembrī). Kad tos vajadzētu nest gaismā un siltumā? Mums ir neliela siltumnīca.

Ināra K. Jelgavā

Iegādājos hiacintes. Gribu tās pavasarī uzziedināt, bet nezinu, kā saglabāt.

Ojārs

Vispirms siltumā

Vēlai uzziedināšanai (februārī, marta sākumā) domātos sīpolus parasti no lauka norok jūnija beigās vai jūlija sākumā. Tūlīt pēc izrakšanas strauji (2 – 5 dienās) apžāvē, izmantojot piespiedu ventilāciju. Nenotīrītus sīpolus plānā kārtā izvieto uz stiepļu sietiem. Žāvēšanas telpā temperatūrai jābūt par 1 – 2 °C augstākai nekā ārā. Līdz 1. oktobrim sīpolus glabā +25 °C, līdz stādīšanai +17 °C temperatūrā. Stāda no 1. līdz 15. novembrim.

Ļoti vēlai uzziedināšanai (martā un aprīlī) sīpolus izrok jūnija beigās, jūlija sākumā, strauji apžāvē, līdz 1. novembrim glabā +25 °C, pēc tam +17 °C temperatūrā. Stāda no 1. līdz 15. decembrim.

Pēc iestādīšanas – vēsumā

Hiacintes parasti uzziedina podos ar 10 – 11 cm diametru. Par substrātu var izmantot tīru smilti, granti vai bagātinātu kūdru (pH reakcija nedrīkst būt zem 5,5 – 6). Lai novērstu pelējuma attīstību, sīpolus vēlams apstrādāt arī ar kādu fungicīdu, piemēram, ar ronilānu vai ridomilu (kā vienu, tā otru lieto 0,2 % koncentrācijā). Stāda tik dziļi, lai divas trešdaļas sīpola būtu augsnē un trešdaļa – virs augsnes, sīpola virsotnei jāatrodas vienā līmenī ar trauka malu. Ja stādīšanai izmanto kūdru, to virspusē pārber ar 2 – 3 cm biezu grants vai rupjas smilts kārtiņu. Pēc iestādīšanas substrātu nekavējoties kārtīgi samitrina.

Pēc tam podus pārvieto uz apsakņošanas telpām (piemēram, noliek vēsā pagrabā, garāžā) vai arī pierok dobēs, lecektīs. Oktobra beigās, kad sāk piesalt, tos apber ar kūdru 15 cm biezā slānī. Sākoties salam (-5...-7 °C), podus ieteicams papildus nosegt arī ar salmiem.

Optimālā apsakņošanās temperatūra ir +7...+9 °C. Ja temperatūra ir augstāka vai zemāka par norādīto, augi parasti attīstās lēnāk. Apsakņošanas telpā augsni samitrina apmēram reizi nedēļā. Ūdeni lej uzmanīgi – tikai uz augsnes (nedrīkst liet virsū pumpuram, jo tas var veicināt pūšanu).

Kad nest siltumnīcā?

Ienešanas datumu nosaka atbilstoši tam, cik ilgi sīpoli bijuši pazeminātā temperatūrā. Siltumnīcā hiacintes ātri aug un attīstās tikai tad, ja sīpoli +7...+9 °C temperatūrā atradušies apmēram 12 – 14 nedēļas.

Dobēs, lecektīs apsakņošanās temperatūra mēdz svārstīties. Katra šķirne uz šīm svārstībām reaģē atšķirīgi, tādēļ desmit nedēļas pēc stādīšanas der pārbaudīt ziedpumpura atrašanās vietu (sīpolam pārgriež asnu). Ja tas ir izaudzis vismaz līdz pusei no sīpola, augus var ienest siltumnīcā. Asniem šajā laikā jābūt vismaz 2 – 3 cm gariem.

Lai attīstītos garāki ziedu kāti, siltumnīcā ienestos augus uz dažām diennaktīm pieēno ar melnu papīru vai polietilēna plēvi. Sākumā (7 – 10 dienas) uztur +20...+22 °C temperatūru, bet apmēram pēc nedēļas, kad ziedkopa kļūst pilnīgi redzama, to pazemina līdz +16...+18 °C un hiacintes novieto gaišā vietā.

Gatavas pārdošanai

Podos uzziedinātas hiacintes parasti pārdod tad, kad iekrāsojušies visi pumpuri un izplaukuši apakšējie ziedi. Nereti tirgo agrāk – kad starp lapām vēl tikai redzama ziedkopa.

Šādām asnu hiacintēm ir vairākas priekšrocības:

- ātrāk atbrīvojas siltumnīca jaunai sīpolu partijai;

- pircējs mājās redz visu zieda attīstību;

- hiacinte zied dažas dienas ilgāk.

Ir arī trūkumi:

- audzētājam nav izdevīgi tādas pārdot, jo zemāka cena;

- mājas apstākļos šādas hiacintes dažkārt neuzzied, bet sapūst.

Konsultēja SIA «Carnikavas dārznieks» agronome Silvija Kokoreviča.

****

SVARĪGI

- Hiacinšu uzziedināšanai piemēroti sīpoli 5 – 7 cm diametrā: jo lielāki sīpoli, jo prāvākas veidojas ziedkopas.

- Lai ieriestos liela, blīva, ziediem bagāta ziedkopa, sīpolam pēc norakšanas jāiziet relatīvs miera periods, kura laikā veidojas ziedaizmetņi, pēc tam sāk augt saknes.

- Tūlīt pēc apžāvēšanas sīpoliem nepieciešama speciāla termoapstrāde – tas palielina lapu skaitu.

- Iegādātajiem uzziedināšanai sagatavotajiem (piemēram, Holandē audzētiem) hiacinšu sīpoliem termoapstrāde nav nepieciešama, jo sīpoli pēc norakšanas jau ir glabāti speciālos temperatūras režīmos. Šīm hiacintēm pēc iestādīšanas podā jānodrošina vienīgi pazeminātas temperatūras periods (+7...+9 °C).

***

PADOMS

Lai iegūtu kvalitatīvus spilgtas krāsas ziedus, uzziedināšanas laikā hiacintes divas trīs reizes (ik pēc 7 dienām) mēslo ar magnija sulfātu (0,2 % koncentrācijā) un kalcija nitrātu (0,15 – 0,2 % koncentrācijā).

***

UZZIŅA

Uzziedināšanai ieteicamās hiacinšu šķirnes: «White Pearl» (ziedi balti), «Carnegie» (dzidri balti), «Anna Marie» (maigi rozā), «Lady Derby» (gaiši rozā), «Pink Pearl» (rozā), «Atlantic» (zili), «Ostara» (tumši violeti).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu