Puķes no sīpoliem un gumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Dabas muzejs

Daļu sīpolpuķu stāda rudenī, bet citām īstais laiks tuvojas tikai tagad. Vēl var veikalos noskatīt kādu jaunu liliju, gladiolu, dāliju, begoniju, kā arī pie mums retāk audzēto anemoņu, kannu, liatru un tigrīdiju šķirni.

Tikpat kā visām sīpolpuķēm tīk saulainas vai viegli ēnotas augšanas vietas, trūdvielām bagātināta, irdena augsne. Tā noteikti nedrīkst būt pārlieku mitra. Parasti sīpolus stāda trīsreiz dziļāk par to augstumu, bet mazos vairsīpoliņus seklāk. Pērkot stādus, kas iegūti, dalot gumus, tiem jābūt apsakņotiem un ar asniem vai to aizmetņiem – tad ir izredzes, ka augi iedzīvosies arī pircēja dārzā.

Kannas (Cannas) ir prāva auguma puķes – vairums šķirņu izaug metru garas vai vēl varenākas, bet ir arī zemākas šķirnes. Tām piemērotas siltas, saulainas vietas. Aukstās, lietainās vasaras šiem siltummīļiem nepatīk. Augsni vajag auglīgu un mitru.

Ziemas beigās līdz martam dala sakneņus – jo sīkāki tie sanāks, jo ilgāku laiku vajadzēs līdz ziedu plaukšanai. Sakneņus liek irdenā augsnē 20–25 grādu siltumā, lai apsakņojas. Sākumā laista reti, savukārt, kad parādās asni, biežāk. Kad tie izauguši ap 20 cm gari, stāda podos, bet dobēs – jūnija sākumā. Ja grib krāšņus ziedus, kārtīgi jālaista un jāmēslo.

Pirms rudens salnām kannas jāizrok, stublāji jāapgriež 10–15 cm gari. Nenotīrot pielipušo augsni, glabā gaišā vēsā vietā 10–12 grādu siltumā.

Liatres (Liatris) labi aug saulainā, nedaudz mitrā vietā, bet pacieš arī sausumu. Ilgi ziedošajām, līdz 1,5 m slaidajām puķēm ir zili, violeti ziedu toņi, bet ir arī šķirnes ar baltiem ziediem. Tos var arī griezt – labi saglabāsies vāzē. Pavasarī ik pēc 4–5 gadiem dala liatru gumus?– jāskatās, lai katram atdalītajam fragmentam paliktu pa dzinuma aizmetnim.

Arī orhidejas atgādinošajām līdz 70 cm augstajām tigrīdijām (Tigridia) patīk saulainas vietas, jo to dzimtene ir Dienvidamerika. Zieds gan dzīvo tikai vienu dienu... Šīs puķes audzēšana līdzīga kā gladiolām. Augsnei jābūt trūdvielām bagātai.

Anemones (Anemone) labi jūtas arī pusēnā, dažas sugas labprāt augs arī noēnotākās vietās. Neizvēlīga augšanas apstākļu ziņā un pie mums populāra ir jaukā anemone (Anemone blanda), kurai ir dažādu krāsu šķirnes. Anemones var pavairot, dalot bumbuļus. Pirms to stādīšanas gabaliņus ieteicams pamērcēt ūdenī, lai piebriest. Tad tie augsnē ātrāk apsakņosies.

Āzijas gundegas (Ranunculus asiaticus) – ir šķirnes ar lieliem, košiem sarkaniem, sārtiem, baltiem, dzelteniem pildītiem ziediem. Izaug vismaz pusmetru garas, bet ir arī pundurformas ar ļoti mazām lapām. Cerus dala, kad tie sasnieguši trīs gadu vecumu. Resnos sakneņus pirms stādīšanas der diennakti pamērcēt. Pirms ziedēšanas ieteicams dot papildmēslojumu. Rudenī jāizrok un jāliek uz ziemu vēsumā, sliktākajā gadījumā dobē jānosedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu