LLKC: Septembris varētu būt labvēlīgs dārza darbiem un augļu ražas vākšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Septembris varētu būt gana labvēlīgs dārza darbiem un augļu ražas novākšanai, prognozēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

Viņš teica, ka pagaidām nav bažu, ka laika apstākļi turpmākajās nedēļas varētu negatīvi ietekmēt augļkopjus. Septembris varētu būt gana labvēlīgs laiks dārza darbiem, kā arī ražas novākšanai. Tomēr augļu raža tiks ievākta vismaz pāris nedēļas vēlāk nekā citus gadus, tāpēc jācer, ka rudens neiestāsies pāragri un nekavēsies ziemas šķirņu nogatavošanās. Nokrišņu sadalījums Latvijā ir nevienmērīgs - ir dārzi, kur ir zināma mitruma pārbagātība, bet vietām mitruma ir par maz, piemēram, Dienvidkurzemē ir sauss.

Narvils atzina, ka šogad Latvijā būs sliktāka plūmju raža nekā pērn. «Runājot par plūmēm, to ir ļoti maz, ražas samazinājums būs dramatisks un par piedāvājumu nevar runāt. Augļkopji ir laimīgi, ja kādu plūmi var ieraudzīt,» sacīja Narvils, iepriekš minēto attiecinot vairāk uz mājas plūmju ražu. Kaukāza plūmes šogad daudzviet dos vidēju ražu. Bumbieru raža arīdzan nav vērtējama kā laba. Taču rudens avenēm šogad solās būt laba raža, jo tām izveidojušies spēcīgi un skaisti dzinumi.

Tāpat viņš pastāstīja, ka šogad būs mazāk ābolu nekā pērn. Starp āboliem visvairāk cietušas agrās šķirnes. Kopumā saimniecībās situācija lokāli atšķiras un ir arī tādas, kur raža būs laba. «Man, piemēram, pašam personīgi dārzā Dienvidkurzemē šogad lielākajai daļai šķirņu ir, ja ne gluži bagātīga raža, tad laba raža. Zinu, ka citur Kurzemē un Zemgalē raža izretināta ievērojamāk. Mazāk problēmu ir Vidzemē un Latgalē, jo tur ziedēšanas laiks bija vēlāk un ziedi tik daudz necieta no aukstuma,» viņš sacīja.

Pēc Narvila teiktā, augļu ražas samazinājums galvenokārt ir saistīts ar klimatiskajiem apstākļiem. «Ražas novēlošanās un aukstuma bojājumi, kas ietekmē ražas struktūru, ir saistīti ar klimatiskajiem apstākļiem. Kaut ko izšķir arī šķirnes, tāpēc dārzā nevajag aprobežoties ar vienas šķirnes stādīšanu, stādījumā jābūt vairākām šķirnēm, jo augļkoki atšķirīgi reaģē uz klimatiskajiem apstākļiem,» sacīja Narvils. Raža var samazināties arī nepietiekami rūpīgas augļkoku kopšanas dēļ. Jaunos dzinumus vēlams īsināt, lai kokiem būtu labāka ziemcietība un to dzinumi neapsaltu. Ja lietoti augu aizsardzības līdzekļi slimībām, piemēram, puvei nevajadzētu apdraudēt augļkokus.

Dārzkopības institūta galvenā pētniece Māra Skrīvele aģentūrai LETA sacīja, ka dažādos augļu dārzos ir atšķirīgs stāvoklis. Ir dārzi, piemēram, Latgalē, kur ir labāka vai tāda pati raža kā pērn. Tāpat ir dārzi, kur ir sliktāka augļu raža nekā pagājušogad. Piemēram, mazdārziņos, kur pērn bija bagāta raža, šogad tā ir sliktāka. Komercdārzos, kur ražu normē, tā ir laba. Piemēram, SIA «Pūres dārzos» ābolu raža solās būt laba, taču plūmju raža būšot sliktāka, jo ziedēšanas laikā bija nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi. Arī bumbieres labi ražojot. Šogad sliktāka bija vasaras aveņu raža, bet rudens avenēm būšot laba raža - ogas ir lielas un skaistas.

Skrīvele atzina, ka kopumā augļkoku ražu nelabvēlīgi ietekmēja laika apstākļi pavasarī, kā arī nepietiekamas rūpes par dārzu. Šogad ābeles vairāk nekā citus gadus apdraudēja puve, tāpat augļu dārzos bija daudz laputu. Visa veida raža šogad nogatavojas vēlāk. Mitruma vietām trūkst, taču citviet, piemēram, Latgalē nokrišņu bijis par daudz.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar LLKC dārzkopības ekspertu augusta vidū veikto apsekojumu rezultātiem, augļu un ogu raža atkarībā no kultūras šogad būs no 40% līdz 80% mazāka nekā pērn, savukārt dārzeņu raža kritīsies par 20-30%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu