LOSP: Latvijas lauksaimnieki nākamgad cer iztikt bez lieliem satricinājumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Latvijas lauksaimnieki nākamgad cer iztikt bez lieliem satricinājumiem, kā piemēram, tirgus svārstības un slikti laika apstākļi, komentējot nozares perspektīvas nākamajā gadā, norādīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

«Lauksaimnieki cer, ka nākamajā gadā nebūs lieli satricinājumi, tādi kā tirgus svārstības un slikti laika apstākļi, un lauksaimnieki varēs pievērt visu uzmanību saimniecību darbības attīstībai un efektivitātes uzlabošanai,» cerību pauda Treibergs.

Viņš norādīja, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) pārskatu par īstermiņa perspektīvām Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības tirgos šogad un nākamgad, pasaules pārtikas cenas kopš 2016. gada otrās puses ir samērā stabilas, stabilas ir arī labības cenas, bet piena produktu un gaļas cenas nesen ir atguvušās. Pasaules cukura cenas ir sākušas kristies.

Treibergs uzsvēra, ka lauksaimniecības nozares stabilizēšanas nolūkā svarīgi ir arī pašiem lauksaimniekiem sadarboties un nostiprināt savas pozīcijas produktu piegādes ķēdē, piemēram, gaļas nozarē ir jāuzlabo sadarbība, jāveido kooperācija, kā arī būtu jādomā par subproduktu pārstrādes papildināšanu.

Viņš piebilda, ka 2018.gadā ES līmenī aktīvāk sāks runāt par likumdošanas priekšlikumiem saistībā ar Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), par jauno ES daudzgadu finanšu shēmu. Tādēļ jābūt īpaši aktīviem un uzmanīgiem, lai varētu aizstāvēt Latvijas lauksaimnieku intereses. «LOSP uzskata, ka ir ļoti būtiski, lai arī nākamajā periodā saglabātu pietiekoši lielu ES finansējumu KLP mērķiem, lai varētu risināt izaicinājumus, ar kuriem lauksaimnieki saskaras savā darbībā,» teica Treibergs, norādot uz nepieciešamību spēt pielāgoties klimata pārmaiņu radītajām sekām, stiprināt starptautisko konkurētspēju un nodrošināt videi draudzīgu, ilgtspējīgu saimniekošanu.

LOSP valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas lauksaimnieku prioritāte ir panākt vienādus tiešos maksājumus visās ES dalībvalstīs, un novērst tiešo maksājumu atbalsta atšķirības starp ES dalībvalstīm jau finanšu perioda pašā sākumā.

LOSP ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu