DAP eksperts: Anglijā gaisa laternu dēļ iet bojā pūces

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rozā un zilu gaisa balonu virtenes, gaisa laternas jeb ķīniešu lukturīši, kas naksnīgajās debesīs spīd kā polārzvaigzne, atraktīvi, vējā palaisti gaisa pūķi. Prieku izraisošie priekšmeti piezemējas mežā, jūras piekrastē vai pļavā, kļūstot par atkritumiem – reizēm bīstamiem. «Ja cilvēki apzinātos, kādas sekas var būt mirklim,» saka Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja.

Reiz Kolkā piezemējās kaut kur Anglijā skolēnu palaists liels gaisa balons, atceras Skuja. Pie vainas bija stiprie rietumu vēji. Vides eksperts dzīvo Slīteres nacionālajā parkā, kur bieži vien atrod no gaisa nokritušus objektus, kas kādu brīdi iepriecinājuši cilvēkus, bet piezemējoties kļuvuši par vides piesārņojumu.

Vilnis saka, ka dažreiz gaisa baloni, pirms izlaist hēliju, nolido lielu attālumu. Mūsdienīgie materiāli paceļas augstu gaisā un ceļo kilometriem tālu. Teiču dabas rezervātā par miniatūrajām priedēm nolaidies zeltīts apmetnis. Piesārņojumu atrada Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Dagnis Vasiļevskis.

«Nelaime tāda, ka tas ir dabas piesārņojums. Plastmasa, auklas, sintētiskie diegi, kas nesapūst. Turklāt tie reizēm ir ļoti smalki un nemanot var aptīties ap kāju putnam vai dzīvniekiem, kas pienācis palūkoties, vai košais pleķis zemē nav ēdams,» stāsta Skuja. Piemēram, Anglijā gaisa laternās iet bojā pūces. Arī pie mums dzīvnieks var savainoties, mocīties un aiziet bojā. Zemē nokritis, tā sauktais, ķīniešu lukturis var aizdedzināt sausu mežu. Nokritusi mežā vai jūrā, šī lieta papildina kopējo piesārņojumu.

«Skaisti tas ir tikai īsu brīdi, pēc laika smukums pārvēršas atkritumā vai nogalina kādu,» saka Skuja.

Ja cilvēki padomātu, nezin vai viņi gribētu, lai skaisto notikumu – kāzas, kristības, dzimšanas dienu, kuras dēļ gaisā palaists lidojošais objekts, iezīmētu nelaime, ko var izraisīt šis prieka mirklis.

Viņš atzīst, ka pagaidām maz ko varam darīt lietas labā. Ja vien iespējams, lidojošo objektu vajadzētu piesiet aukliņā un pēc nokrišanas atrast. Nākotnē vajadzētu mudināt ražotājus domāt par biodegradablu materiālu pielietošanu. «Tas būtu zaļi, jo lidojošu objektu kļšut aizvien vairāk. To ir tūkstošiem.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu