Policija: Rīgas centrālajos parkos suņu ekskrementi tiek vākti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šonedēļ Rīgas pašvaldības policija (RPP) rīkoja reidus, atgādinot suņu saimniekiem par viņu pienākumiem, tostarp savākt mīluļu ekskrementus.

Reidu secinājums - Rīgas centrālajos parkos suņu izkārnījumi tiek vākti, bet citviet pilsētā situācija nav tik spoža.Kā pastāstīja RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, suņu saimnieki savus pienākumus ļoti labi zina, taču ne vienmēr tos izpilda.

Suņu saimnieki pārsvarā zinot, ka suns jāved pavadā, un tā tas arī notiek, jo sevišķi pilsētas centrālajā daļā. Turpretim no centra attālākajos rajonos saimnieki mēdz palaist suni izskrieties, bet rēķinoties, ka tas neapdraud apkārtējos. Parasti brīvā riksī suņi tiek palaisti agrās rīta stundās, kad uz ielas ļaužu vēl maz.

Tāpat saimnieki zinot, ka aiz suņa jāsavāc viņa ekskrementi, taču realitātē ne vienmēr to dara. Visiem suņu saimniekiem līdzi neesot maisiņu. Uz policistu jautājumu, kādēļ netiek savākti suņu izkārnījumi, saņemtas visdažādākās atrunas, piemēram, neviens nav sarūpējis viņiem maisiņus un ar roku aizsniedzamā attālumā nav atkritumu urnas.

Vēl reidu laikā iezīmējies tas, ka policijas klātbūtnē suņu saimnieku rīcība ir citāda un likumpaklausība aktīvāka.

Tīmane sacīja, ka par suņu īpašnieku nevērīgu attieksmi pret apkārtējiem, pilsētas parkos izvedot pastaigā ģimenes mīluli, policija regulāri saņem sūdzības no iedzīvotājiem.

Iedzīvotāji savos policijai sniegtajos izsaukumos ziņo par suņu īpašniekiem, kuri dzīvniekus dienas laikā pastaigā ved bez pavadas, par savā vaļā palaistiem dzīvniekiem, kuri bērnu rotaļu laukumos biedē bērnus un garāmgājējus, cilvēki regulāri sūdzas par suņu saimniekiem, kuri nesavāc pašu dzīvnieka atstātos ekskrementus.

Tādēļ īpašos reidos pilsētas parkos RPP šonedēļ uzrunāja suņu īpašniekus, kuri nepilda savus pienākumus un nenodrošina dzīvnieka turēšanu tā, lai tas netraucētu apkārtējos, un atgādināja par dzīvnieku labturības noteikumu prasībām.

Saskaņā ar dzīvnieku labturības prasībām pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas sunim jābūt pavadā jebkurā diennakts laikā.

Noteikumi atļauj pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suņa atrašanos bez pavadas zaļajā zonā un mežā, ja vien vietējā pašvaldība nav noteikusi vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas tomēr ir aizliegts.

Rīgas dome saistošajos Sabiedriskās kārtības noteikumos šādu aizliegumu ir paredzējusi. Rīgas pilsētas apstādījumos laikā no plkst.7 līdz 23 vest pastaigā suni bez pavadas ir aizliegts. Izņēmums ir speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas. Rīgā aizliegts arī vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos.

Par šo prasību nepildīšanu, kā arī par pašu dzīvnieka ekskrementu nesavākšanu suņu īpašniekus var saukt pie administratīvās atbildības, brīdinot vai uzliekot naudas sodu no pieciem līdz 250 latiem.

Administratīvā pārkāpuma lietas par minētajiem pārkāpumiem izskata, kā arī sodu piespriež Pārtikas un veterinārais dienests un pašvaldību administratīvās komisijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu