Lielbritānijā par pēdējo modes kliedzienu kļūst pundurcūkas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā aizvien lielāku popularitāti iemanto pundurcūkas, ko iegādājušās arī vairākas slavenības, tostarp poteriādes aktieris Rūperts Grints, kas atveido Ronu Vīzliju.

Pagaidām pundurcūkas Lielbritānijā audzē tikai Džeina Krofta cūku fermā Kembridžšīras ciematā Kristčērčā, un, kā atzina sieviete, pēdējo mēnešu laikā pārdošanas apjomi ir trīskāršojušies, neraugoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju. Pundurcūku audzēšanai viņa pievērsusies tad, kad viņai radās grūtības ar parasto cūku audzēšanu bekonam. «Kādreiz es audzēju cūkas gaļai, bet nelielā daudzumā, un, pirms es tās aizvedu uz lopkautuvi, es devu tām pinti alus un spēlēju klasisko mūziku, un, kad es gāju tām pakaļ, es zināju katru no tām, un tas bija ļoti grūti. Tāpēc šis bizness man ir ideāls, jo man tās nav jāved uz kautuvi,» atklāja Krofa.

Kā norāda Krofta, pretēji vispārējam priekšstatam, ka cūkas ir netīras un nelabi ož, pundurcūkas ir itin labi piemērotas turēšanai mājās. Tās ir viegli apmācāmas - daudz vieglāk par suņiem, turklāt tās ir tik tīrīgas, ka labprāt izmanto kastīti dabisko vajadzību nokārtošanai. «Tās no dabas ir ļoti tīrīgas, tāpēc tās nekad nepiegružo vietu, kur tās ēd un guļ, tāpēc savas lietas viņas iet kārtot pēc iespējas tālāk. Tāpēc, ja vēl mazās dienās viņām ierāda kastīti vai stūrīti dārzā, tās vienmēr iet vienā un tajā pašā vietā.«

Kroftas mazākās pundurcūkas piedzimstot ir sešus centimetrus garas. Izaugot tās ir aptuveni 30 centimetrus garas, ieskaitot asti.

«Tās ir ļoti gudras, pundurcūkas ir ceturtais gudrākais dzīvnieks aiz cilvēkiem, pērtiķiem un delfīniem. Un, kad tās pieķeras tev, un tas ir tikai dažu stundu jautājums, tās tevi ļoti iemīl,» atklāja Krofta. «Kad tās uz tevi skatās, viņas domā, ka tu arī esi cūka. Vinstons Čērčils reiz ir teicis - kaķis skatās uz tevi no augšas, suns skatās uz tevi no apakšas, bet cūka uzskata tevi par līdzīgu.«

Tomēr atšķirībā no kaķiem un suņiem cūkām ir nepieciešama daudz lielāka uzmanība. Kā norādīja Krofta, nedēļā viņa pārdod līdz pat 10 cūkām un kārtīgi novērtē katru potenciālo pircēju. Topošajam pundurcūkas īpašniekam jābūt valsts atļaujai turēt mājlopus, lielam dārzam, ko Krofta pārbauda ar «Google Earth» palīdzību, kā arī jābūt gatavam rūpēties par dzīvnieku 15 gadu garumā.

Lai arī pundurcūku audzētāja atzīst, ka reizēm viņa ēd cūkgaļu, viņa nekad neēd sevis audzētos dzīvniekus. «Es jautāju cilvēkiem - vai jūs ēstu savu suni? Un šīs ir daudz gudrākas par suņiem. Es nekad nevarētu tās ēst. Nekad. Cilvēki var to darīt, ja viņiem ir tāda vēlēšanās, taču tā būs ļoti dārga sviestmaize.«

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu