Latvijas Dabas muzejā izstāde «Skujkoki pasaulē»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

No 25.novembra Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma izstāde «Skujkoki pasaulē», kurā apmeklētājiem būs iespēja ceļot cauri visiem kontinentiem, iepazīstot skujkoku daudzveidību. Izstāde tapusi sadarbībā ar Nacionālo Botānisko dārzu un būs apskatāma līdz 2010. gada 10.janvārim. Izstādes atklāšana nākamajā dienā - 26.novembrī plkst. 11.00 Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē, portālu «Apollo» informēja Lāsma Vagoliņa, Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Apskatei tiks izstādīti gan savvaļā un āra apstākļos auguši, gan telpās audzēti skujkoki no Austrālijas, Amerikas, Eiropas, Āfrikas, Āzijas. No NBD oranžērijām varēs aplūkot eksotus podos, to zarus, čiekurus sēklas un fotogrāfijas.

Izstādes apmeklētāji varēs izzināt skujkoku nozīmi dabā, mācīties noteikt skujkoku vecumu skaitot gadskārtas, atšķirt skujkokus pēc to skujām, klausīties «Meža veča» stāstus par četriem gadalaikiem skujkoku mežā, svērt un salīdzināt Kultera priedes ar Mamutkoka čiekuriem un piedalīties citās izziņas spēlēs.

Tā kā izstāde notiks arī adventes laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta Ziemassvētku simbolam - parastajai eglei. Eglīte būs izrotāta dažādiem meža iemītniekiem - kukaiņiem, dzīvniekiem, putniem, sēnēm. Izstādē varēs aplūkot arī Dažādlapu araukāriju (Araucaria heterophylla), kas Austrālijā un citās valstīs tiek izmantota kā Ziemassvētku koks.

Nacionālā Botāniskā dārza skujkoku kolekcijā ir ap 1140 dažādu skujkoku, 600 no tiem ir zemās skujkoku formas. NBD kolekcija ir viena no lielākajām šāda veida skujkoku kolekcijām pasaulē. Svešzemju skujkoku sēklas NBD audzētāji iegūst galvenokārt starptautiskās sēklu apmaiņas ceļā, bet par zinātniski vērtīgāko kolekcijas daļu tiek uzskatīti augi, kas izaudzēti no ekspedīcijās ievāktām savvaļas skujkoku sēklām. Latvijas mežos biežāk sastopamā koku suga ir parastā priede, tās sasniedz pat 40 metru augstumu.

Skujkokiem piemīt neparasta īpašība - saglabāt savu skaistumu visa gada garumā, pat vēlā rudenī un ziemā. Bez ierastajiem tumši vai gaiši zaļajiem toņiem skujkoki var būt zilganzaļi, pelēkzaļi, sudrabzaļi, sudrabpelēki, zilganpelēki, dzeltenzaļi vai pat koši dzelteni. Skujas ir tik veiksmīgi pielāgojušās videi, ka skujkoki var izdzīvot ļoti dažādos apstākļos - gan augstā un zemā temperatūrā, gan sausumā un mitrumā un stiprā vējā.

Skujkoki ir ļoti sena augu grupa - tiek lēsts, ka mūsdienu kailsēkļu senči parādījās Paleozoja ēras beigās aptuveni pirms 250 miljoniem gadu, bet to uzplaukums sākās Mezozoja ērā. Tos uzskata par rekordistiem lieluma un ilgdzīvošanas ziņā.

Sestdienās, 5.decembrī, 12.decembrī, 19.decembrī un 2.janvārī no plkst. 11.00 līdz 15.00 konsultācijas skujkoku audzēšanā sniegs NBD speciālisti.

Ieejas maksa izstādē: 1,20Ls; 0.70Ls; 0.50Ls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu