Sasildi savu suni!

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Miķelis Visockis

Jums salst? Roku pirksti pat dūraiņos sāpēs dzinkst, kāju pirksti siltos zābakos raujas čokurā un zem ziemas mēteļa vējš tomēr pamanās izložņāt. Suņiem un kaķiem arī salst. Viņu kažoki apledo, ūsās lāstekas grasās augt un ķepu spilventiņos sāpju ugunskuri liesmo.

Sals, kas pārņēmis Latviju un tuvākajā laikā arī negrasās atkāpties, bet tikai pieņemsies spēkā, apdraud suņu un kaķu dzīvības! Mūsu dzīvnieki nav raduši pie tik ilgstoša spelgoņa, ko mitrums padara vēl grūtāk panesamu. Ja Ziemeļos mītošajiem suņiem un kaķiem pret bargām ziemām izveidojies pieradums - tajos platuma grādos dzimušie un augušie dzīvnieki siltumu spēj rast pat ierokoties sniegā, tad Latvijas suņiem un kaķiem tas var kļūt liktenīgs. Apsaldētas ķepas, organisma atdzišana, nāve nosalstot...

Ņemiet vērā:

• Saimnieki, kuru suņi dzīvo telpās: aukstā laikā savu mīluļus pastaigas saīsiniet līdz minimumam!

• Saimnieki, kuru suņi dzīvo tikai ārā, tiek turēti ķēdēs: jūsu dzīvniekus sals apdraud visvairāk! Suņu būdas ir kārtīgi jānosiltina. Būtiski, lai dzīvnieks negulētu tikai uz nomestām vecām lupatām. Ārā dzīvnieka guļvietas pamatā ieteicams ieklāt salmus vai sienu, kam virsū var uzklāt vilnas segu. Būdas ieejas priekšā jāpieliek bieza auduma aizkars, kas aizturēs vēja brāzmas un noturēs ķermeņa siltumu. Aukstā laikā tikai ārā dzīvojošu suni un jo īpaši ķēdē turētu dzīvnieku kārtīgi jābaro, palielinot tā barības devu, neizmirstot arī par dzeramo – ūdens suņa bļodā sasalst ļoti ātri, tāpēc vismaz divas reizes dienā dzīvniekam jānodrošina iespēja padzerties siltu ūdeni. Un, kad termometra stabiņš slīd pie mīnus 20 grādiem un zemāk, vismaz nakti āra suņi jāielaiž kādās telpās pārnakšņot!

• Lūdzam pilsētniekus sala laikā bez saimniekiem līdzās palikušos suņus, kas klimst ielās, vismaz naktīs nedzīt ārā no namu kāpņu telpām, šķūņiem un citām telpām! Nosalis suns nebūs agresīvs. Siltumā, sarāvies čokurā, dzīvnieks tikai gulēs, cilvēkus neapdraudot.

• Lūdzam rast iespēju arī ielu kaķus aukstā laikā ielaist kādās telpās vismaz nakts stundās. Ja tas nav iespējams, novietojiet pie peļu junkuru pulcēšanās vietām kaut kartona kastes, kurās dzīvnieks var patverties.

Šajā aukstajā Latvijas ziemā sasildīsim savus un arī svešus dzīvniekus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu