«Tulpju dzīres» Bauskas pilī

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No 2013.gada 22.maija līdz 26.maijam Bauskas pils muzejā apskatāma kolekcionāra Jāņa Salena tulpju izstāde «Tulpju dzīres». Izstādē varēs redzēt vairāk nekā 100 dažādas tulpju šķirnes, portālam «Apollo» pastāstīja  Ilva Bitēna, Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Bauskas pilī tulpju izstāde apskatāma pirmo reizi. Ziedu ornamentu un motīvu izvēlējās daudzi 16.gs. beigu un 17gs. mākslinieki, iekļaujot to klusās dabas kompozīcijās. Kā liecina vēstures avoti tulpes bija ļoti vērtīgi ziedi, tās simbolizēja bagātību un labklājību - līgavas pūrs skaitījās pieklājīgs, ja tajā bija kaut vai daži tulpju sīpoli.

Tulpes kolekcionēja dažādu kārtu pārstāvji - īpaši augstdzimušas personas un bīskapi. Nereti gadījās, ka kaislīgākie tulpju kolekcionāri bankrotēja. Šo faktu radoši interpretēja grafiķi, radot gravīras ar nerru jeb ākstu motīviem, kuru cepures rotāja tulpju ziedi. Šis motīvs atspoguļojas arī vienā no Bauskas pils krāsns podiņu tipiem.

Tulpju audzēšanas pirmsākumi meklējami Tuvajos Austrumos. Nosaukums «tulpe» cēlies no persiešu valodas vārda tolibon, kas apzīmē galvassegu - turbānu. Persiešiem tulpes zieds simbolizēja ideālo mīlestību, vēlāk tas bija Turku- Osmaņu dinastijas simbols. Tulpi Eiropā iepazīst 16.gs. vidū, bet savu popularitāti tā ieguva 17.gs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu