Kā pagatavot zāļu vircu - lielisku ekoloģisku mēslojumu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Dārzu īpašnieki, puķkopji, lauksaimnieki un pat tie, kuriem ir tikai daži puķpodi uz palodzes var iemācīties pagatavot ekoloģisku mēslojumu saviem augiem, ietaupot naudu un iegūstot lielisku rezultātu.

Zāļu virca ir raudzēta augu zaļā masa, no kuras veido šķīdumu, ar kuru aplaista augus. Šī virca ir šķidrs organisks mēslojums, turklāt pilnībā ekoloģisks.

Kā gatavo zāļu vircu?

Pagatavošanas veidi ir dažādi. Vislabākā izvēle ir nātres. Nātrēm ieteicams pievienot strutenes. Vienkāršākais veids– izmantot nopļauto zāli.

Zaļo masu liek mucā vai kādā citā necaurlaidīgā traukā, piepildot 1/3 no tā ar zāli, zālei uzlej ūdeni, lai trauks būtu gandrīz pilns, bet ne līdz malā, jo rūgstot radīsies putas.

Traukam uzliek vāku, nekādā gadījumā nenoslēdz hermētiski. Vāks kalpo tam, lai šķidrumā neiekļūst kukaiņi un dzīvnieki un, lai mazinātu smaku, kas rodas, vircai rūgstot.

Smaka ir iemesls, kāpēc trauku jānoliek attālākā un vējainā vietā, bet vietai jābūt saulainai.

Masa turpina rūgt septiņas dienas. Rūgšanas laikā pāris reizes masu apmaisa. Pēc rūgšanas beigām masa derīga laistīšanai.

Kā lieto zāļu vircu?

Zāļu vircu atšķaida ar ūdeni 1:10 un aplej augus ar lejkannu vai miglotāju. Dārznieki iesaka vārgiem un nespēcīgiem augiem uzliet stiprāku vircu, atšķaidot 1:5 ar ūdeni. Te gan nav iespējams dot vienu recepti, jo vircas stiprums atkarīgs no izmantotajiem augiem un nevienam neizdosies pagatavot divas pilnīgi vienādas zāļu vircas.

Svarīgi ir vircu atšķaidīt ar ūdeni, ja to neizdara, auga lapas apdeg un augs pat var iet bojā.

Smakas dēļ ieteicams augu laistīšanu veikt vēlā vakarā, lai līdz rītam tā paspēj izklīst.

Zāļu vircu izmanto, lai veicinātu augu augšanu, tāpēc to nevajadzētu lietot ilgāk, kā līdz jūlijam.

Ar šo vircu var laistīt visus augus, nav pamatots uzskats, ka sīpolaugiem tā neder.

Zāļu virca ir lielisks ekoloģisks mēslojums augiem, tajā ir daudz slāpekļa (N) un kālija (K), fosfora (P), un tas nemaksā neko – vien jāsameklē trauks un jāsavāc nopļautā zāle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu