Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs aizmāršības dēļ mēdz neaizslēgt sava mājokļa durvis

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka ir nonākuši situācijā, kurā viņi vai kāds viņu ģimenes loceklis nav aizslēdzis mājokļa durvis, ko saprot, pārnākot mājās, liecina drošības kompānijas «GRIFS AG» pētījums. Ņemot vērā to, ka vasaras laikā iedzīvotāji bieži vien izvēlas pavadīt brīvo laiku ārpus mājām, drošības eksperti aicina īpaši pievērst uzmanību durvju aizslēgšanai, kā arī citiem drošības aspektiem.

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, pirms došanās ārpus mājokļa drošības eksperti iesaka:

  • Dodoties prom, vairākkārt pārliecināties par to, vai visi logi ir aizvērti un durvis aizslēgtas.
  • Mājokļa drošības dēļ īpaši ieteicams uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem, lai prombūtnes laikā varētu paļauties, ka tiks pievērsta uzmanība dzīvesvietā notiekošajam un laicīgi izsaukta policija ielaušanās gadījumā. Pārpildīta pastkastīte zagļiem ir viens no drošākajiem apliecinājumiem, ka saimnieka mājoklī nav ilgstoši, tāpēc vēlams kaimiņiem vai draugiem uzticēt arī korespondences izņemšanu.
  • Vērtīgus priekšmetus, piemēram, televizoru vai datoru nav ieteicams novietot redzamā vietā pie loga, lai lieki nekārdinātu garnadžus.
  • Ja mājoklim ir pieslēgta signalizācija, svarīgi par prombūtni informēt apsardzes kompāniju, lai tās darbinieki īpašumam pievērstu pastiprinātu uzmanību.
  • Lai gan prasmīgi zagļi var uzlauzt jebkuras durvis, drošāk ir ierīkot divas durvis - gan koka, gan metāla, jo tādejādi zaglis tik viegli nevarēs iekļūt mājoklī un neviena nemanīts izlaupīt dzīvokli. Atverot pirmās durvis, nostrādās signalizācija, bet, lai atvērtu metāla durvis, zaglim būs nepieciešams laiks. Pirmās durvis noteikti ir jāaprīko ar magnētisko devēju, kurš nesankcionētas durvju atvēršanas rezultātā raidīs trauksmes signālu.
  • Dzīvesvieta kādā no augstākajiem ēkas stāviem nenodrošina aizsardzību pret īpašuma zādzību. Bieži cilvēki atstāj dažādas vērtīgas lietas uz saviem māju balkoniem vai lodžijām, kas garnadzim var būt diezgan viegls ķēriens. Ļaunprāši izdomā visdažādākos veidus gan kā iekļūt mājoklī, gan kā veikt zādzību.
  • Privātmāju pagalmos, kuri ir norobežoti ar sētu nevajadzētu atstāt tehniku vai citus piederumus, jo profesionāļiem zagļiem tas nav šķērslis.
  • Ar informācijas ievietošanu sociālajos medijos - «draugiem.lv», «Facebook», «Twitter», «Forsquare» un citur jābūt ļoti uzmanīgiem, lai neatklātu par daudz un zaglim uz paplātes nepasniegtu detalizētus faktus par prombūtnes ilgumu un nesenajiem sadzīves tehnikas pirkumiem vai dārgiem apģērbiem un aksesuāriem.

Lai rosinātu cilvēkus vairāk domāt par mājokļa drošības jautājumiem, «GRIFS AG» savā «Facebook» lapā šobrīd organizē konkursu, kurā ikviens ir aicināts iesūtīt bildes ar neparastākajiem drošības risinājumiem un piedalīties konkursā par GSM mājas bezvadu apsardzes sistēmu Ls 200 vērtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu