200 Latvijā audzētu ābolu šķirņu izstāde

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

No 4. līdz 8.decembrim Latvijas Dabas muzejā būs atvērta izstāde «Āboli - Latvijas dārzu bagātība», kurā varēs aplūkot apmēram 200 dažādu Latvijā audzētu ābolu šķirņu un hibrīdu, ka arī muzeja kafejnīcā ik dienas nobaudīt ābolu ēdienus, informēja Elīna Pekšēna no Latvijas Dabas muzeja Komunikācijas nodaļas.

Āboli Eiropā tiek audzēti jau tūkstošiem gadu, tāpēc šie augļi ir klātesoši dažādu tautu tradīcijās. Ābeles izsenis bijušas arī latviešu piemājas augļu koks. Uzlūkojot tās iekoptā dārzā, mežmalā vai pamestas lauku sētas ainavā, ābeles joprojām rada patīkamu piederības sajūtu, ne velti dainās Laime sēd ābelē. Pastāv uzskats, ka šobrīd pasaulē jau ir vairāk nekā 10 000 ābolu šķirņu - dažādām gaumēm un pielietojumam.

«Āboli - Latvijas dārzu bagātība» noslēgs dārzkopības tradicionālo izstāžu gadu Dabas muzejā. Augļus apskatei sarūpējis ilggadējais muzeja sadarbības partneris - Latvijas Valsts Augļkopības institūts Dobelē. Šogad apmeklētāju vērtējumam tiks piedāvātas arī Pūres Dārzkopības pētījumu centra jaunākās šķirnes. Iecienītāko šķirņu ābolus varēs nogaršot, kā arī būs iespēja iepazīties ar ogu spiedpalieku izmantošanu pārtikā.

Aicinām konsultēties ar speciālistiem izstādē un iegādāties Augļkopības institūta dārzos izaudzētos ābolus un institūta Eksperimentālā pārstādes cehā gatavotās sukādes, žāvētos ābolus, sulas, sīrupus un citus produktus.

Tāpat aicinām visus interesentus apmeklēt izglītojošos pasākumus. Piektdien, 6.decembrī, plkst.12:00 Dabas muzeja 6. stāva konferenču zālē savā pieredzē par jaunumiem ābolu un bumbieru selekcijā dalīsies Pūres Dārzkopības pētījumu centra speciāliste Inese Drudze. Sestdien, 7.decembrī, plkst.12.00 notiks Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētnieka Dr. agr. Edgara Rubauska lekcija «Augļu dārza ierīkošana un kopšana».

Izstādes atklāšana notiks 4.decembrī plkst.12:00 muzeja otrā stāva izstāžu zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu