Kādām zāļu tējām jābūt tavā mājas aptieciņā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Ziemā, kad vājinās imunitāte, labs līdzeklis tās stiprināšanai, kā arī slimību atvairīšanai ir zāļu tējas. Taču pirms tējas iegādes būtu jānoskaidro tās pareizu izvēli un lietošanu un kādas ir tējas ārstnieciskās īpašības. Ar ieteikumiem, kā atrast savām vajadzībām piemērotu zāļu tēju, dalās «Benu» aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.

Farmaceites pieredze liecina – visbiežāk šajā laikā aptieku apmeklētāji vaicā pēc nomierinošas tējas un drogām, kas palīdz gremošanai un urīnceļiem. Ik gadu rudenī un ziemā pieaug pieprasījums pēc tējām pret saaukstēšanos. Ļoti populāri ir arī ārstniecisko augu maisījumi, kas ir noderīgs un neatsverams palīgs imunitātes stiprināšanai un veselības uzlabošanai. Tomēr, izvēloties zāļu tējas, ir svarīgi ņemt vērā dažas būtiskas nianses, lai tējai būtu vēlamā iedarbība. Piemēram, tējas, kas mazina asinsspiedienu (parasti tām ir nomierinoša iedarbība), nederēs tiem, kam tas jau tā ir zems.

Tāpat urīndzenošus līdzekļus nevajadzētu lietot uz nakti. Ja ir augsts trombožu risks, vajadzētu izvairīties no tējām, kas veicina brūču dzīšanu un asins recēšanu. Šāda iedarbība ir, piemēram, nātrēm un pīlādžogām. Īpaši apdomīgām, izvēloties zāļu tēju, jābūt grūtniecēm. Ja tiek lietoti uztura bagātinātāji un medikamenti, par tējām labāk konsultēties ar ārstu, jo daži ārstniecības augi pastiprina vai pavājina noteiktu zāļu iedarbību.

Tāpat svarīgi ievērot ārstniecisko tēju pagatavošanas nosacījumus. Savukārt, ja zāļu tēju izvēlaties slāpju remdēšanai, tad to ieteicams negatavot pārāk stipru, uzsver Priedniece.

Tējas, kas palīdz tikt galā ar saaukstēšanos un klepu

Pelašķu tēja. Palīdz pret iekaisumu, mazina drudzi un temperatūru. Tāpat arī aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Der arī pret gastrītu, kuņģa čūlu, caureju. Rosina apetīti. Tomēr pelašķus nedrīkst lietot grūtniecības laikā!

Ceļtekas tēja. Veicina atkrēpošanu, labvēlīgi ietekmē gludās muskulatūras tonusu. Tomēr šo tēju nevajadzētu lietot tiem, kam ir gastrīts. Ceļteka tiek izmantota arī brūču dziedēšanai.

Mārsila tēja. Mazina klepu, astmu, bronhītu, veicina atkrēpošanu, gremošanu, palīdz apturēt caureju. Darbojas kā antiseptiķis.


Islandes ķērpja tēja. Tik rūgta un sīva, ka rauj mēli čokurā, tomēr tai ir nepārspējama iedarbība klepus ārstēšanā. Piemīt antibakteriālas īpašības, lieto ne vien bronhiālās astmas un garā klepus gadījumā, bet pat plaušu tuberkulozes ārstēšanai.

Aveņu tēja. Izmanto gan stiebrus, gan lapas, tai piemīt sviedrējoša, temperatūru pazeminoša un sāpes remdējoša iedarbība. Aveņu tēja mazina arī mēnešreižu sāpes, palīdz pret ekzēmu.

Liepziedu tēja. Sviedrē, mazina drudzi un temperatūru, uzlabo asins cirkulāciju, nomierina. Izmanto angīnas, augšējo elpceļu iekaisumu, bronhīta un klepus ārstēšanai. Palīdz pret galvassāpēm, mazina caureju. Stiprina imunitāti. Pazemina asinsspiedienu, kopā ar dzērvenēm attīra urīnizvadsistēmu. Liepziedu tēja var izraisīt miegainību, tāpēc pirms sēšanās pie stūres labāk to nedzert.

Salvijas tēja. Labs līdzeklis sāpoša kakla skalošanai. Zobārsti to iesaka arī mutes skalošanai, jo salvijai ir pretiekaisuma un savelkoša iedarbība. Taču salvijas tēju nevajadzētu lietot māmiņām, kas baro bērnu ar krūti, jo droga samazina piena veidošanos.

Līderi imunitātes stiprināšanai

Ehinācija. Tai piemīt imunitāti stiprinoša un pretvīrusu darbība.

Ugunspuķes ziedi. Tie noder garšīgas zāļu tējas pagatavošanai ziemas vakariem, kam būs gan relaksējoša, gan organismu stiprinoša darbība.

Mežrozīšu augļi. Tie ir bagāti ar vitamīniem, īpaši ar C vitamīnu.

Padomi, kā gatavot zāļu tēju

Ārstnieciskiem nolūkiem ieteicams izmantot svaigu novārījumu vai uzlējumu. Noturētu novārījumu iedarbība vairs nebūs tik spēcīga.
Uzlējumi jāgatavo no ziediem, lapām, lakstiem, bet novārījumi – no saknēm un mizām.

Ja tiek gatavots uzlējumus, drogu aplej ar verdošu ūdeni, atstāj ievilkties 15–30 minūtes. Nokāš un lieto pēc norādījumiem.

Gatavojot novārījumu, drogu aplej ar verdošu ūdeni, lēni vāra ūdens peldē 15–30 minūtes, tad ļauj 15–30 minūtes ievilkties, nokāš. Lieto pēc norādījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu