5 pārbaudītas un iedarbīgas metodes rūsas noņemšanai mājas apstākļos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Senāki galda piederumi, metāla rīves, naži, sliktākas kvalitātes manikīra piederumi, darbarīki remontam vai nelieliem ikdienas darbiem mājās – nevienam neprasot un nemanot, tie spēj sarūsēt pat neilgā laika sprīdī. Vai nu atstāti mitrumā, vai nepietiekami labi kopti un glabāti, bet, kad ūdens ilgstoši saskaras ar metāla virsmām, oksidēšanās procesa rezultātā var rasties rūsa. Tomēr tas nenozīmē, ka rīki ir neatgriezeniski sabojāti, nepieciešama būs neliela fiziska piepūle un mājās pieejami līdzekļi, lai no rūsas atbrīvotos, ziņo apartmenttherapy.com.

 
Foto: Depositphotos.com

Dzeramā soda

Metode: noskalo metāla priekšmetu un notecini lieko šķidrumu. Nokaisi visu virsmu ar sodu (tā pielips mitrajām vietām), pārliecinies, ka noklāti visi rūsas skartie laukumi. Ļauj sodai iedarboties aptuveni stundu, pēc tam ar drāšu birstīti noberz rūsu no metāla. Ja tīrīsi pannu, lai nesabojātu virsmu, mazgā ar piemērotu švammīti. Noskalo un noslauki.

Vislabākais lietojums: mazāk rūsainām virsmām, pannām, viegli aprūsējušiem gredzeniem, plānam metālam.

Plusi: vienkārša metode, izmantojot lētu un vienkāršu produktu.

Mīnusi: aizņem laiku līdz pat vienai stundai, līdz reālai rūsas noņemšanai. Panākumu atslēga ir drāšu birstes izmantošana, tāpēc esi gatavs fiziskai piepūlei.

 
Foto: Depositphotos.com

Galda etiķis

Metode: iemērc priekšmetu etiķī un ļauj tam nostāvēties tur nakti. Izņem priekšmetu no šķidruma un berz ar drāšu birsti. Ja priekšmetu nevar iemērkt, samitrini auduma gabalus etiķī un aptin to ap rūsaino priekšmetu.

Vislabākais lietojums: metāla priekšmetiem ar pamatīgu rūsu, kuru var iemērkt etiķī, nesabojājot citus materiālus (ja viss priekšmets ir no metāla, jo, ja būs metāls + cits materiāls, etiķis materiālu nr.2 var sabojāt).

Plusi: viegla «iemērc un aizmirsti» metode. Kad priekšmetu izņem no etiķa, nav nepieciešama ļoti nopietna beršana.

Mīnusi: priekšmetu nevar notīrīt ātri, jo, lai sasniegtu labu rezultātu, etiķim jāļauj iedarboties nakts garumā.

 
Foto: Depositphotos.com

Kartupelis un trauku mazgājamais līdzeklis

Metode: izklausās ne visai ticami, bet iedarbojas perfekti. Pārgriez kartupeli uz pusēm un noklāj ar trauku mazgājamo līdzekli (pārgriezto virsmu). Izmanto kartupeļa pusi kā mazgājamo švammīti un skaties, kā rūsa pazūd, reaģējot uz ziepju un kartupeļu iedarbību.

Vislabākais lietojums: ne pārāk norūsējušām un gludām virsmām.

Plusi: viegla un ātra metode rūsas noņemšanai. Lieliski lietojama tieši virtuvē.

Mīnusi: iespējams, visšmucīgākā rūsas noņemšanas metode. Veic tīrīšanu izlietnē vai pagalmā, kur pēc darba visu var viegli sakopt.

 
Foto: Depositphotos.com

Citronskābe

Metode: iespējams, tev šā produkta nav mājās, taču to var iegādāties teju jebkurā pārtikas veikalā. Bļodā ielej nedaudz karsta ūdens un ieber tajā 2 - 3 ēdamkarotes citronskābes. Iemērc rūsaino priekšmetu un atstāj uz nakti. No rīta, noberz noturīgos rūsas traipus ar birstīti, noskalo un nožāvē.

Vislabākais lietojums: metāla priekšmetiem ar pamatīgu rūsu, kuru var iemērkt citronskābes šķīdumā. Nederēs priekšmeti ar dažādiem materiāliem tajā (citronskābe var izbalināt priekšmeta krāsu).

Plusi: darbojas efektīvi! Vēl viena «iemērc un aizmirsti» metode.

Mīnusi: daudziem šis produkts nebūs atrodams mājās, taču tas ir viegli pieejams un nopērkams.

 
Foto: Depositphotos.com

Citrons un sāls

Metode: noklāj rūsaino virsmu ar bagātīgu sāls kārtu, pārgriez citronu (vai laimu) uz pusēm un izspied sulu virs sāls. Ļauj mikstūrai iedarboties, tad noberz rūsu ar iepriekš izspiestā citrusaugļa mizu. Ja vēl ir rūsas paliekas, atkārto procedūru un ļauj sālim + citrona sulai iedarboties ilgāku laika posmu, līdz rūsa izzūd pilnībā. Noskalo un noslauki.

Vislabākais lietojums: uz nelieliem priekšmetiem vai maziem rūsas laukumiem. Ideāli piemērots virtuves nažu tīrīšanai.

Plusi: minimāli abrazīvs process, nepieciešamie produkti tīrīšanai, visticamāk, mājās būs atrodami.

Mīnusi: ja ar šīs metodes palīdzību tiek tīrīts virtuves nazis, pastāv iespēja savainoties. Izmanto speciālu aizsargcimdu vai darbojies uz gludas virsmas, lai samazinātu negadījumu risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu