Lai arī vēl kupenas, laiks gatavoties pavasara dārza darbiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Marts kalendārā ir pirmais pavasara mēnesis, taču tā vien šķiet, ka dabai ir citi plāni, un šajā mēnesī vēl varam attapties gan sniega kupenās un lielā salā, kā arī tikpat labi var pieturēties silts un saulains laiks. Pavasarī darāmo dārza darbu, kurus meteoroloģiskie apstākļi neietekmē, ir daudz, un marts ir sākums šai aizņemtajai sezonai. Iepirkšanās centra «K Senukai» dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz ieteikumus dārza darbiem, kuriem pievērsties jau tūlīt.

 
Foto: Depositphotos.com

Sēklu krājumu pārskatīšana

Kamēr dārzs vēl ir sniegā, ir īstais laiks sagādāt sēklas un no tām sākt audzēt dēstus. Kā zināt, kādas sēklas iegādāties un kam būtu jāpievērš uzmanība uz iepakojuma? Sēklu kvalitāti raksturo to tīrība - paciņai nevajadzētu saturēt putekļus vai citus piemaisījumus, dīgtspēja, veselīgums, derīguma termiņš un citi aspekti. Ja augi tiek audzēti savam priekam un vajadzībām, tad sēklu izvēlē var būt vienkārša, jo veikalos ir nopērkamas labas un kvalitatīvas šķirnes vai hibrīdu sēklas.

 
Foto: Depositphotos.com

Dēstu audzēšana

Dēstu audzēšana ir nepieciešama visiem siltumnīcās audzētajiem dārzeņiem (gurķi, tomāti, pipari), arī agrajiem dārzeņiem (salāti un visu veidu kāposti), kā arī dārzeņiem ar garu veģetācijas periodu (selerijas, puravi). Lai dēsts izdotos kvalitatīvs, to vajadzētu izvietot audzēšanai izmantojamā tarā – plastmasa vai cita veida podiņos, kasešu dēstu audzēšanas sistēmā, kas ļauj izaugušos dēstus vieglāk izpiķēt. Marts ir piemērots mēnesis dēstu audzēšanai, jo gaismas trūkumā augi attīstās lēnāk, savukārt pie labāka apgaismojuma attīstības laiks būs īsāks.

 
Foto: Depositphotos.com

Dobju plānošana

Ja mājās ir vieta dārziņam, un vislabāk, ja tas tiek iekopts jau gadu no gada, šis ir piemērots laiks dobju plānošanai, paredzot labāko dārzeņu audzēšanas izkārtojumu un kopaudzēšanu, kas palīdz cīnīties pret kaitēkļiem ar dabas līdzekļiem. Citi, savukārt, tieši pretēji – karo, cīnoties par savu vietu dobē. Lai dārza sēšana un stādīšana nebūtu veltīga, pirms ķerties klāt darbiem, jānoskaidro, kurus augus drīkst un kurus labāk nevajadzētu blakus audzēt. Piemēram, pētersīļus iesaka audzēt ar burkāniem, burkānus ar bietēm, gurķus ar bietēm un kāpostiem, savukārt gurķus nevajadzētu stādīt blakus kartupeļiem un salātiem, pupiņām nepatiks atrasties blakus sīpoliem, ķiplokiem un puraviem.

 
Foto: Depositphotos.com

Palodzes dārziņš

Ja nav iespējas audzēt dārzeņus dobēs vai siltumnīcās, uz palodzes var ierīkot garšaugu dārziņu. Šādā veidā, protams, neizdosies izaudzēt lielu ražu, bet pašu audzēts baziliks, sīpolloki, čilli pipari un dilles sniegs vairāk prieka nekā veikalā iegādātie, kā arī izskatīsies pievilcīgi, augot skaistos traukos. Palodzes dārziņam svarīgi ir izvēlēties piemērotu vietu tā ierīkošanai. Tai jābūt pietiekami gaišai, taču jāuzmanās, lai uz augiem nespīd dienas vidus saules stari, kas tos var apdedzināt. Vislabāk augus novietot uz palodzes, kuru apspīd rīta vai vakara saule. Vēl viena svarīga problēma ir radiatori zem palodzēm, kas silda kastes, kurās sasēti zaļumi. Lai augus neietekmētu šis faktors, apvelc kasti vai podiņu ar plēvi, kas palīdzēs sabalansēt augsnē mitrumu.

 
Foto: Depositphotos.com

Svarīgi nosacījumi labam gala rezultātam

Piemērotu un labu sēklu izvēle

Tās var būt gan profesionālas, gan amatieru šķirnes. Katrs pats var izvēlēties, ko audzēt savā dārziņā, attiecīgi piemeklējot sēklas.

Substrāta izvēle

Veikalos ir plaša substrātu izvēle – gan uz kūdras bāzes, gan komposta bāzes, ar atšķirīgu skābumu, raupjumu, ar un bez piedevām. Taču vislabāk ir konsultēties ar pārdevēju vai konsultantu, kurš piemeklēs piemērotāko substrātu.

Augšanas apstākļi

Svarīgi ir visi aspekti, kas viens ar otru ir saistīti – gaisa mitrums, gaisma, kā arī telpas temperatūra. Kā arī katram augam tie var būt nedaudz atšķirīgi.

Mitruma uzturēšana augsnē

Augsni uztur mitru, bet to nedrīkst pārlaistīt, ne iekaltēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu