Drēbju skapi apsēdušas kodes. Ko darīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kādam tas ir negaidīti, kādam apnicīgi, vēl kādam biedējoši – tā mēdzam uztvert kožu parādīšanos mājā. Nepatīkami ir tās atrast ieperinājušās mīļākajās vilnas zeķēs vai mīkstākajā omītes adītajā džemperī. Ja ķīmiskos līdzekļus kožu iznīdēšanai izmanto nelabprāt, tad šie daži padomi būs tieši laikā, ziņo thebalance.com.

 
Foto: Depositphotos.com

Lavanda

Piepildi nelielus auduma maisiņus ar kaltētu lavandu vai izmērcē kokvilnas bumbiņas lavandas ēteriskajā eļļā. Tad maisiņus vai bumbiņas ievieto skapjos, atvilktnēs vai nesezonas apģērba uzglabāšanas kastēs. Lavandas aromāts ir tīkams mums, bet īpaši atbaidošs tas šķiet kodēm un citiem kukaiņiem.

 
Foto: Depositphotos.com

Piparmētra

Piparmētras lapas ir vēl viens efektīvs kožu atbaidītājs. Ieliec sauju kaltētu piparmētru nelielā gaiscaurlaidīgā maisiņā ar savelkamu striķīti un ievieto to skapī, vai arī vienkārši piparmētru lapas ieliec starp drēbēm. Arī piparmētru eļļa iedarbojas labi. Uzpilini dažus pilienus uz kokvilnas bumbiņām un ieliec tās skapja stūros. Kad aromāts no bumbiņām sāk izgarot, uzpilini vēl eļļu. Piparmētras ir labs līdzeklis, lai aizbiedētu arī peles.

 
Foto: Depositphotos.com

Ciedrs

Ciedrs jau sen ir zināms kā kožu atbaidīšanas līdzeklis. Tev ir paveicies, ja mājās ir ciedra skapis vai citas mēbeles. Ja nav, tad iegādājies veikalā ciedra dēlīšus vai klucīšus un saliec tos savos drēbju skapjos un atvilktnēs. Ja ir pieejami, piemēram, ciedra aizkaru gredzeni vai citi šā materiāla veidojumi, tad noderēs arī tie.

 
Foto: Depositphotos.com

Krustnagliņas, timiāns un rozmarīns

Piepildi gaiscaurlaidīgus maisiņus ar vienu no šīm garšvielām vai garšaugiem vai to maisījumu, lai mēnešiem ilgi turētu kodes pa gabalu. Mums, protams, šie aromāti ir tīkami, tomēr kodēm tie nepatīk. Nomaini savu garšaugu maisiņu pildījumu ik pēc 6 mēnešiem vai arī brīdī, kad tie sāk zaudēt aromātu. Lai ietaupītu naudu, garšaugus iepērc vairumā un svaigus, tad izkaltē.

 
Foto: Depositphotos.com

Apģērba uzglabāšanas padomi

Lai novērstu kožu invāziju un, iespējams, pat nenonāktu līdz lavandas, piparmētras vai krustnagliņu izmantošanai, ieteicams veikt sagatavošanās darbus, t. i., pareizi uzglabāt savu apģērbu. Pirms nesezonas apģērba novietošanas dziļākajā skapja stūrī vispirms to izmazgā un kārtīgi izžāvē. Kokvilnas apģērbu ieteicams pat izgludināt. Šāda apģērba sagatavošana novērsīs kožu ieperināšanos tajā.

Vēl ieteicams apģērbu turēt slēgtās kastēs, čemodānos vai īpaši apģērbam paredzētos uzglabāšanas maisos, lai kodes tam netiktu klāt. Siltākos mēnešos vilnas zeķes ieteicams izņemt no zeķu atvilktnes un uzglabāt atsevišķi.

Vēl kāds būtisks nosacījums - kodēm patīk mitra vide, tāpēc ieteicams apģērbu uzglabāt sausā vietā. Iepakotu nesezonas apģērbu labāk glabāt bēniņos vai zem gultas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu