5 vienkārši veidi, kā izvairīties no putekļiem mājā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Vairāk nekā 90% sadzīves putekļu rodas no mazām cilvēka ādas plēksnītēm un tikko pamanāmām auduma šķiedrām, kas pārvietojas ar vismazāko gaisa plūsmu un nosēžas uz visām virsmām tavā mājā. Ja tev ir alerģija pret putekļiem vai arī esi liels tīrības mīlis, lūk, daži veidi, kā tos likvidēt pēc iespējas vairāk, ziņo rd.com.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā pareizi iekārtot drēbju skapi?

Drēbju skapji ir putekļu paradīze, jo tie ir pilni ar mazajām auduma šķiedrām no drēbēm, dvieļiem un gultas veļas. Katru reizi, kad tu atver skapi, tiek izraisīta neredzama putekļu vētra. Tu nevari novērst auduma šķiedru atdalīšanos no drēbēm, taču vari iekārtot skapi tā, lai būtu vieglāk to uzturēt tīru un maksimāli samazinātu putekļu daudzumu.

Īpaši iepako drēbes plauktos. Tīras plastmasas kastes ir labākais veids – tās bloķē auduma šķiedru lidināšanos gaisā un viegli var redzēt, kas atrodas iekšā. Kā arī brīdī, kad slauki putekļus, tās ir ērti izņemt no skapja, izslaucīt plauktus un pašu kasti.

Ko darīt ar mēteļiem, kurus valkā tikai ziemā? No tiem auduma šķiedras birst visa gada garumā, tāpēc pārklāj tos ar lieliem atkritumu maisiem vai ievieto speciālos virsdrēbju maisos, tādējādi novēršot papildu putekļu radīšanu, kā arī saglabā pašus mēteļus tīrus no citu putekļu ietekmes.

Visbeidzot, neaizkrauj skapju apakšas. Ja tās ir pilnas ar mantām, visticamāk, tās tiek cilātas reti un tur putekļi sāks krāties vairumā.

 
Foto: Depositphotos.com

Cik bieži jāmaina gultas veļa?

Tava ērtā gulta ir milzīgs putekļu izplatītājs, ja tu tur neuzturi kārtību, tad putekļi vairojas ātrā tempā. Tava gultas veļa uzkrāj smalkās ādas plēksnes, izdala smalkās šķiedras no tās auduma, un katru reizi, kad tu gultā kusties, putekļi izplatās telpā. Lai samazinātu to daudzumu, mazgā spilvendrānas, pārvalku un palagu katru nedēļu. Gultas piederumiem (piemēram, segai), kuri nav paredzēti mazgāšanai veļas mašīnā, nav nepieciešams ik nedēļu veikt ķīmisko tīrīšanu. Pietiks ar to, ja kārtīgi ārpus mājas izpurināsi. Tomēr periodiski gan segas, gan spilvenus der kārtīgi izmazgāt.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādas ir labākās tīrīšanas metodes?

Galvenais ir putekļus notvert, nevis izdzenāt uz visām pusēm, ko dara neatbilstoši putekļusūcēji un sausas lupatiņas. Mitras lupatas un vienreizlietojamās salvetes (mitrās) pievelk un piesaista putekļus (dažas ar elektrostatiskā lādiņa palīdzību), un iedarbība ir daudz labāka. Lupatiņas, kas piesaista putekļus ar eļļas un vaska palīdzību, arī ir iedarbīgas, tomēr var atstāt traipus uz virsmām. Tomēr ņem vērā, putekļusūcējus izmanto tikai grūti tīrāmām virsmām – audumiem, paklājiem, raupjiem koka izstrādājumiem, jo katru reizi, kad tiek darbināts putekļusūcējs, tas no vienas puses iesūc putekļus, bet no otras, izpūšot gaisu, tas izraisa putekļu vētru.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādu putekļusūcēju un tā uzgaļus izmantot?

Ar vienkāršu sūkšanu nepietiek, lai paklāju pilnvērtīgi atbrīvotu no putekļiem. Lai sasniegtu labu rezultātu, tev nepieciešams putekļusūcējs ar spēcīgu gaisa vilkmi un atbilstošu uzgali ar birsti, kas kārtīgi iztīra katru paklāja šķiedru. Garāka uzkārsuma paklājiem būs nepieciešamas birstes ar garākiem un izturīgākiem sariem. Savukārt koka, flīžu vai lamināta grīdām nepieciešami uzgaļi ar īsu saru birstēm vai vēl labāk - mitrās tīrīšanas putekļusūcēji.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā vēl atbrīvoties no putekļiem paklājā?

Paklāji ir milzīgs putekļu rezervuārs, jo katra tā šķiedra absorbē putekļus kā milzīgs sūklis un palaiž tos gaisā katru reizi, kad sper soli uz tā. Ja ir alerģiskas reakcijas uz putekļiem, tad paklāju tīrīšana ar putekļusūcēju vismaz reizi nedēļā vai biežāk palīdz. Bet to iznešana svaigā gaisā un kārtīga izdauzīšana, kas ir ārkārtīgi vērtīga, ir piemirsta. Uzliec to uz žoga vai uzkar uz veļas auklas un sit pa paklāju ar slotaskātu, kādu nūju vai tenisa raketi. Šādi tīri arī spilvenus. Mīkstie audumi ne tikai izdala savas šķiedras, veidojot putekļus, bet arī absorbē tos, un katru reizi, kad tos saspied, putekļi saspiežas un krājas vairumā.

Ieteikums - ja vēlies, lai mājā uzkrātos mazāk putekļu, izvēlies atbilstoša pildījuma spilvenus, piemēram, griķu. Savukārt mēbeles izvēlies tādas, kas apvilktas ar ādu vai tās aizstājēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu