Lai top gaisma! Padomi piemērota apgaismojuma izvēlei savam mājoklim

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Līdz ar pavasari bieži vēlamies kaut ko mainīt sevī un vidē, kas apkārt. Reizēm pietiek ar mēbeļu pastumdīšanu, bet reizēm esam gatavi nelieliem uzlabojumiem vai papildinājumiem savā mājvietā. Apgaismojums ir viens no elementiem, kas spēj padarīt telpu mājīgu, uzlabot interjera izskatu, bet tikpat labi tas var radīt pretēju efektu, izceļot priekšmetus vai nianses, kuras nevajadzētu pastiprināt. Lūk, daži padomi, kas būtu jāņem vērā, ja mājokli vēlies papildināt ar jauniem gaismas ķermeņiem.

 
Foto: Depositphotos.com

Dzīvojamā istaba

Dzīvojamā zona ir tā vieta, kur uzturamies visbiežāk, tādēļ atmosfēra ir īpaši svarīga. Atpūtas telpā nepieciešams izvēlēties piemērotu apgaismojumu, lai būtu ērti veikt visas ierastās nodarbes – skatīties TV, spēlēt galda spēles, lasīt, strādāt u.c., šajās vietās nepieciešama vislielākā gaismas koncentrācija. Izmantojot tikai centrālo lustru, tā var būt par blāvu citās telpas zonās, bet, ja gaismas intensitāte ir lielāka, tā var nogurdināt acis, tādēļ vislabāk ierīkot vairāklīmeņu regulējamu apgaismojumu, kas ļautu mainīt tā intensitāti telpas zonās. To var panākt ar izvietotām galda lampām, stāvlampām un sienas lampām. Atpūtas telpā var ierīkot reostata slēdzi, kas regulē gaismas intensitāti.

 
Foto: Depositphotos.com

Virtuve

Virtuvi var iedalīt divās zonās – darba zona (ēdiena gatavošanas) un ēdamzona, un katrai no tām nepieciešams cits apgaismojums. Vietai, kur tiek gatavots, vislabāk izvēlēties spilgtu, bet funkcionālu apgaismojums, kas fokusēts uz galvenajām darba virsmām – galdu, plīti, izlietni, ko var panākt ar iebūvējamām lampām. Savukārt ēdamzonā par apgaismojuma avotu lieliski kalpos viena vai vairākas lampas, kas izvietotas virs galda, kur tiek ieturētas ģimenes maltītes. Virtuves zonai nepieciešams izkliedēts, taču vienlaikus spēcīgs apgaismojums.

 
Foto: Depositphotos.com

Guļamistaba

Guļamistabā nevajadzētu pārspīlēt ar apgaismojumu, tajā jāveidojas mājīgai noskaņai, taču gaismas ķermeņu izvēle jāplāno rūpīgi, lai panāktu gan intīmāku, gan spilgtāku gaismu. Vislabāk būtu izvēlēties vairākus gaismekļus – centrālo lustru, kas apgaismos kopējo telpu, lampas pie gultas – sienas vai galda lampas, kas būtu noderīgas lasīšanai. Papildus telpā var izvietot stāvlampu un galda vai sienas lampu kādā no zonām, kas netiek pietiekami apgaismotas, piemēram, spoguļgaldiņš vai darba galds, ja tie atrodas guļamistabā.

 
Foto: Depositphotos.com

Vannas istaba

Vannas istabā nepieciešama vienmērīga gaisma. Paaugstināta mitruma dēļ šajā telpā nepieciešams izmantot gaismas ķermeņus ar slēgta tipa abažūriem. Griestu lampas vai prožektori nodrošinās kopējo apgaismojumu, taču ar sienas lampām var radīt īpašus akcentu, tādējādi padarot telpu plašāku. Būtisks ir apgaismojums pie spoguļa, kam jābūt vērstam uz seju, lai izvairītos no jebkādām ēnām.

 
Foto: Depositphotos.com

Priekšnams

Koridora apgaismojumam visbiežāk ir funkcionāla nozīme. Visbiežāk šajā zonā ir nepietiekams dabīgais apgaismojums, ko ieteicams kompensēt, izvēloties spilgtu apgaismojumu. Ir dažādi piemēroti varianti: griestu lampas, sienas lampas, troses sistēmas gaismekļi, iebūvējamie gaismekļi. Ja koridors ir garš, tad lampas būtu jānovieto ik pēc 2-3 metriem.

Padomus, kādus gaismas ķermeņus izvēlēties katrai telpai, sniedza iepirkšanās tīkla «K Senukai» kategoriju vadītāja Ludmila Bērica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu