Smakojošas drēbes, traipi un kaļķakmens jeb ko darīt, kad veļasmašīna niķojas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai arī darām visu pareizi, ne vienmēr rezultāts ir tāds kā iecerēts. Ar veļas mazgāšanu ir līdzīgi – viss it kā zināms un darbojamies kā ierasts, bet reizēm izmazgātās drēbes nepatīkami smako, uz tām ir parādījušies rūsgani traipi, no veļasmašīnas sācis tecēt ūdens vai arī tā kļuvusi pārāk trokšņaina. Žurnāls «Ievas Māja» meklēja atbildes pie speciālistiem, kāpēc reizēm veļasmašīnas niķojas.

 
Foto: depositphotos.com

Mazgāšanas programma jau «palaista», bet pēkšņi pārstāj pienākt ūdens. Ko darīt?

Bieži vien par iemeslu var būt ūdens filtra aizsērēšana. Šādā gadījumā veļasmašīna jāizslēdz, jāatslēdz ūdens padeve un jāiztīra filtrs.

Reizēm arī gadās, ka veļasmašīnā tiek iesūknēts netīrs ūdens. Šādā gadījumā mazgāšanas programma jāapstādina un jāieslēdz programma, kas ūdeni aizvada prom. Kad ūdens ir tīrs, pāris reizes ieteicams veļasmašīnu izskalot tukšu un tikai tad mazgāt veļu.

 
Foto: depositphotos.com

Ir kaļķains ūdens. Cik bieži veļasmašīna jāatkaļķo?

Atkaļķotāju būtu vēlams lietot reizi trijos mēnešos, bet, ja ūdens ir ļoti kaļķains, tad reizi divos mēnešos. Ja nav vēlmes veikalā pirkt atkaļķotājus, tad var izmantot tautas metodi – citronskābi: 50 gramus citronskābes ieber veļasmašīnā un veic vienu mazgāšanu (vēlams bez drēbēm). Svarīgi, lai būtu vismaz 50 grādu temperatūra. Ja būs zemāka, tad nebūs vēlamā efekta.

 
Foto: depositphotos.com

Kāpēc veļa pēc mazgāšanas iekrāsojas brūnganā krāsā vai arī redzami rūsgani traipi?

Iemesli var būt pat vairāki:

  • Drīzumā sabojāsies veļasmašīnas gultņi. Pirms tas notiek, smērviela, kas ir tajos, satek veļasmašīnas tvertnē;
  • Ir pievienots par daudz skalojamā līdzekļa vai veļas mīkstinātāja;
  • Drēbes nav sašķirotas pēc krāsām, un, iespējams, kāds no apģērba gabaliem sakrāsojis pārējos.
 
Foto: depositphotos.com

Nav nostrādājusi centrifūga, un veļa izņemot ir pilnīgi slapja. Ko darīt?

Arī šādai ķibelei var būt vairāki iemesli:

  • Iespējams, aizsērējusi caurule, pa kurieni tiek novadīts ūdens no veļasmašīnas. Šādā gadījumā jāiztīra notekūdeņu filtrs, jāatbrīvojas no liekā ūdens un vēlreiz jāuzliek centrifūgas funkcija;
  • Vēl kāds variants - veļa ir ielikta par daudz vai bijusi par smagu un mazgājot savēlusies kamolā, attiecīgi centrifūgai nav iespējams darboties pilnvērtīgi. Šādā gadījumā veļa veļasmašīnā «jāsakārto» un vēlreiz jāieslēdz izgriešanas funkcija.
 
Foto: depositphotos.com

No veļasmašīnas tek ūdens. Ko darīt?

Visbiežāk tas varētu būt gofrētās caurules dēļ – tās, kura novada ūdeni no pulvera atvilktnes uz veļas tvertni. Vai nu padilusi stiprinājuma vieta, vai arī pats gofrējums. Ja ūdens noplūde ir minimāla, ar to var sadzīvot vai arī salabot/nomainīt cauruli. Reti ir gadījumi, kad caurums radies pašā veļas tvertnē, bet, ja tā, tad bez meistara neiztikt. Pirms tam gan ieteicams veļasmašīnu atslēgt no strāvas.

 
Foto: depositphotos.com

Kāpēc veļasmašīna pastiprināti vibrē?

Iemesli tam var būt vairāki:

  • Ielikts par daudz drēbju;
  • Drēbes satinušās kamolā un nevis vienmērīgi veļas tvertnē griežas, bet mētājas;
  • Iespējams, ka veļasmašīna novietota uz nelīdzenas vai slidīgas grīdas. Attiecīgi būtu jāizlīmeņo vai jāpaliek paliktņi.
 
Foto: depositphotos.com

Kāpēc drēbes pēc mazgāšanas smako?

Ļoti iespējams, ka veļasmašīna nav kārtīgi izžuvusi un izvēdināta un ir sācis veidoties pelējums. Lai tas neveidotos, ieteicams pēc katras veļas mazgāšanas atstāt gan durvis, gan mazgājamo līdzekļu atvilktnes nedaudz atvērtas.

Vēl iespējams, ka par daudz ir izmantoti mazgāšanas līdzekļi un veļas mīkstinātāji – tie pilnībā netiek izmantoti mazgāšanas procesā un uzkrājas uz veļas tvertnes sienām, pēc laika sākot smakot. Lai novērstu nepatīkamo aromātu, ieteicams izmantot atbilstošus tīrīšanas līdzekļus.

Pilnu rakstu un speciālistu padomus lasi jaunākajā žurnālā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu