Pavasara tīrīšana klāt: sākam ar gultas matraci

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pavasaris – ģenerālās tīrīšanas laiks! Bieži vien tīrām pašu māju, skapjus, logus, mazgājam aizkarus, segas, bet piemirstam par gultas matraci, uz kura guļam ik nakti. Ļoti iespējams, ka matracis izskatās tīrs, tomēr tas var būt tikai tādā gadījumā, ja ir tikko nopirkts. Ja tavs matracis jau kalpojis kādu laiciņu, tad noteikti tajā ir sakrājušies putekļi, atmirušās ādas daļiņas, sviedri un citi netīrumi. Ar padomiem, kā to iztīrīt, dalās žurnāls «Ievas Māja».

 
Foto: depositphotos.com

Kā matraci kopt ikdienā?

1. Lai matracī uzkrātos mazāk putekļu, tam ir jānodrošina gaisa cirkulācija. Ja tas novietots uz viengabala finiera virsmas, būtu vēlams finierī izveidot caurumus gaisa ventilācijai. Bet, ja matracis ik nakti atrodas uz grīdas, tad laikā, kad tas netiek izmantots, būtu ieteicams to piesliet pie sienas.

2. Katrā veļas mazgāšanas reizē būtu ieteicams matraci izsūkt ar putekļsūcēju. Šādi atbrīvosies no netīrumiem, kas tur sakrājušies. Noteikti nevajadzētu putekļus no matrača izdauzīt, pretējā gadījumā var tikt bojātas tā atsperes vai līmētā pildījuma kārtas.

3. Ik pēc trim mēnešiem matraci vajadzētu apgriezt uz otru pusi (ja tas ir divpusējs), kā arī samainīt vietām galvgali un kājgali, šādi novēršot izgulējumus.

 
Foto: depositphotos.com

Ko darīt, ja izlijis šķidrums?

Nevienam nav noslēpums, ka bieži gulta vai dīvāns, uz kura ir matracis, tiek izmantoti kā vieta, kur paēst, panašķoties, bērniem parotaļāties. Bet, protams, visam savas sekas – gadās, ka kaut kas no ēdiena vai dzēriena nonāk arī uz matrača. Kā rīkoties?

  • Ieteicams traipu uzreiz nosusināt ar papīra vai frotē dvieli, šādi mazināsi iespēju, ka šķidrums iekļūs dziļāk matracī un to sabojās.
  • Ja izlijušais šķidrums ir lipīgs vai krāso, tad pēc nosusināšanas traips jāiztīra ar tīrīšanas līdzekli. Pēc tam ar nedaudz mitru lupatu tas jānoslauka un pleķis jāizžāvē.
  • Ja žāvēšanai izmanto fēnu, tad tikai ar aukstā gaisa plūsmu, pretējā gadījumā vari sabojāt pārvalka audumu.

Ņemot vērā, ka matrači tiek gatavoti no dažādiem materiāliem, ir būtiski izvēlēties tīrīšanas līdzekli atbilstoši norādēm uz matrača (nebūtu vēlams to nogriezt). Veikalos pieejami tīrīšanas līdzekļi gan pūšamā, gan šķidrā veidā.

 
Foto: depositphotos.com

Kā pasargāt matraci no lieka mitruma un pelējuma?

Aukstums matracim nekaitē, bet mitrums gan. Tas izraisa pelējumu, kas var sabojāt gan pārvalku, gan pašu matraci. To iespējams sapūdēt, izmantojot pārlieku mitras lupatas tīrīšanas reizēs. Atceries – sūklim vai lupatiņai jābūt tikai nedaudz mitriem!

Pie pelējuma vari tikt arī tad, ja kārtīgi neizžāvēsi matraci, bet pēc tīrīšanas vienkārši apgriezīsi uz otru pusi. Atceries – matracim pēc mazgāšanas un pirms lietošanas ir pilnībā jāizžūst.

 
Foto: depositphotos.com

Kā atbrīvoties no putekļu ērcītēm?

  • Reizi nedēļā jāizsūc ar vakuuma putekļsūcēju.
  • Tā kā putekļu ērcītēm nepatīk saule un sals, tad vasarā, ja iespējams, matraci var iznest saulītē, savukārt ziemā – kārtīgi izvēdināt telpas, kad noņemta gultasveļa.
  • Gultasveļu ieteicams mazgāt augstā temperatūrā, bet segas un spilvenus bieži vēdināt svaigā gaisā.
  • Lai atbrīvotos no putekļu ērcītēm, var izmantot arī ķīmiskās tīrītavas pakalpojumus.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnālā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu