10 kļūdas, kuras pieļaujam, cepot kūkas, kēksus un cepumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nevar noliegt, esam kūku, cepumu un bulciņu mīļotāju tauta. Saldos našķus iegādājamies gan veikalā gatavus, gan arī cepam paši. Tomēr nereti rezultāts nav gluži tāds kā gaidījām. Tas tamdēļ, ka pieļaujam dažas kļūdas, kuras ir viegli labojamas. Pat pieredzējuši beķeri var būt pārsteigti par šiem it kā vienkāršajiem, bet ļoti noderīgajiem padomiem, kurus neievērojot grūti sasniegt perfektu rezultātu, ziņo rd.com.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā pareizi lasīt recepti?

Reizēm receptes lasīšana ir interpunkcijas zināšanu pārbaude. Katra griešana vai smalcināšana, kas receptē norādīta pēc sastāvdaļas, ir veicama pēc tam, kad produkts ir attiecīgi nosvērts nepieciešamajā daudzumā. Piemēram, 1 glāze valriekstu, sasmalcinātu, nozīmē, ka glāzē mēra veselus riekstus, bet pēc tam sasmalcina. Beķeri atgādina, ka viena glāze sasmalcinātu riekstu ievērojami atšķirsies no glāzes veselu riekstu – šis daudzums būs krietni lielāks. Šādā veidā var netikt ievērotas precīzas proporcijas un ēdiens neizdosies kā sākotnēji ieplānots.

 
Foto: Depositphotos.com

Vai vajag pārbaudīt kūku, kamēr tā cepas?

Nekad neatver cepeškrāsns durtiņas, pirms kūka (pīrāgs vai kēksiņi) jau ir daļēji izcepusies. Cepeškrāsns durvju atvēršanas brīdī no krāsns tiek izlaists pietiekams daudzums siltā gaisa, lai strauji nomanītos kopējā temperatūra krāsnī un tiktu nelabvēlīgi ietekmēts cepšanas process, tādējādi kūka var nebūt gaisīga vai arī izcepties nevienmērīgi.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādus produktus izmantot - aukstus vai istabas temperatūrā?

Vienmēr izmanto produktus, kuri ir istabas temperatūrā, ja vien recepte īpaši neparedz ko citu. Piemēram, ja saputo cukuru ar sviestu, kas ir istabas temperatūrā, masa kļūst gaisīgāka un izveidojas tādas kā gaisa kabatiņas. Brīdī, kad tiek pievienots cepamais pulveris, tas iekļūst šajās «kabatās» un ļauj mīklai kļūt gaisīgākai un veido vieglu tekstūru. Ja sviests ir auksts, cukurs nevar izveidot šīs «kabatas» un tas var ietekmēt galarezultāta pufīgumu.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādai jābūt krāsns temperatūrai, cepot kapkeikus?

Ja kapkeikiem paredzēto kēksiņu virspuse kļūst apaļa, nevis saglabājas plakana (uz plakanas vieglāk uzklāt skaistu krēma «cepurīti»), tad, visticamāk, krāsnī ir pārāk augsta temperatūra. Bet tu taču sekoji receptei? Pat ja tavas krāsns digitālais displejs uzrāda 180 grādus, tas nedod 100% garantiju, ka tā tiešām ir, īpaši, ja krāns nav nesen iegādāta. Dažādi pētījumi norāda uz to, ka reālā temperatūra var atšķirties līdz pat 30 grādiem. Lai nodrošinātu precīzu temperatūras kontroli, izmanto iekšējos cepeškrāsns termometrus. Ja kēksiņu virsas joprojām veidojas apaļas, izlīdzini tās, izmantojot cepamo papīru un viegli uzspiežot uz katra kēksiņa.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādu cepampapīru izmantot?

Tumšs, nespīdīgs cepamais papīrs var absorbēt lielu daudzumu karstuma, izraisot produkta apakšējās daļas apdegšanu. Izmantojot ļoti biezus cepamos papīrus, var ievērojami palielināties cepšanas laiks. Daži beķeri iesaka izmantot alumīnija foliju kā pamatu, bet ar uzlocītām malām, jo no tām viegli var noslidināt izceptos gardumus, taču izvērtē pats, cik alumīnija folijas izmantošana būs veselīga.

 
Foto: Depositphotos.com

Vai atdzesēt pannu pirms nākamās cepumu porcijas cepšanas?

Ļaujot cepamajai pannai un papīram atdzist, iekams uz tiem tiek izvietota jauna cepumu porcija, tiks nodrošināta mīklas vienmērīga temperatūra. Ja mīkla tiks uzlikta uz siltas pannas, konkrētā cepumu porcija būs brūnāka nekā iepriekšējā.

 
Foto: Depositphotos.com

Kas var būt par iemeslu tam, ka olbaltums slikti sakuļas?

Kad kul olu baltumus, pārliecinies, ka bļodā un uz maisāmā rīka, ar kuru kulsi, nav tauku vai kādu citu lieku vielu. Pat neliels daudzums mitruma, tauku vai netīrumu var apgrūtināt olu baltumu sakulšanu un samazināt to apjomu.

 
Foto: Depositphotos.com

No kādas smilšu mīklas labāk cept cepumus - siltas vai atdzesētas?

Lai cepumu formas un līnijas būtu perfektas un to maliņas būtu kraukšķīgas, tie jāveido no atdzesētas mīklas. Izmēģini trīskāršo dzesēšanas metodi - atdzesē mīklu pirms rullēšanas, atdzesē pēc tās (rullē uz cepamā papīra, lai varētu viegli ievietot ledusskapī), atdzesē jau sagatavotos cepumiņus pirms cepšanas.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā vieglāk atdalīt olu dzeltenumus no baltumiem?

Neiznieko laiku un, iespējams, arī olas, pārlejot tās no vienas čaumalas puses uz otru, lai atbrīvotos no olu baltuma. Iesit traukā vēlamo olu skaitu, nepārplēšot dzeltenumu, un izmanto tukšu plastmasas pudeli (vēlams 0,5 l tilpuma), lai ar tās palīdzību izsūktu olu dzeltenumus no baltumiem. Šādi pudelē var iesūkt arī vairākus dzeltenumus – ātrāks un vieglāks process.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā labāk uzglabāt kēksiņus?

Tev šķiet, ka kēksiņu uzglabāšana hermētiski noslēgtā traukā tos pasargās no sakalšanas? Patiesībā šādā traukā sakrājas lieks mitrums, kā rezultātā kēksiņi kļūst lipīgi un līdzīgi švammei. Tā vietā vienkārši pārklāj kēksiņu trauku ar foliju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu