Atslodzes dienas - labsajūtas radīšanai, ne spīdzināšanai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Visticamāk, arī tu kādu reizi esi pieķēris sevi pie domas, ka «nu ir laiks atslodzei» - vai nu tāpēc, ka pārņēmusi smaguma sajūta pēc pārēšanās, vai arī ziemas laikā daži kilogrami svaram ir nākuši klāt. Lai arī kāds būtu iemesls, bet doma un mērķis ir labs, vajag tikai saņemties.

Uztura speciāliste Liene Sondore stāsta, ka atslodzes dienas darbojas arī profilaktiski, atvairot gan 2. tipa cukura diabētu, gan citas vielmaiņas slimības, kā arī aptaukošanos. Tomēr jāzina, ka viena vai divas atslodzes dienas brīnumus nepaveiks. Vēlams tās ievērot regulāri – vienu līdz divas reizes nedēļā, šādi svars izteikti nekritīsies, bet kilogrami nenāks arī klāt (ja ir šāda tendence).

Nebūtu ieteicams atslodzes dienas ievērot kampaņveidīgi - kādu brītiņu stingri savilkt grožus, bet pārējā laikā turpināt ēst desas, pusfabrikātus, kūkas, lietot daudz alkohola... No šādām atslodzēm ir maza jēga. Ne cerētie kilogrami kusīs, ne veselībai būs ieguvums.

Atspirdzinošais kefīrs

Foto: depositphotos.com

Uztura speciāliste ir arī pret skaļiem saukļiem, kas pavasarī bieži lasāmi dažādos avotos, par organisma attīrīšanu no toksīniem un nez kādiem atkritumiem. Patiesībā vesela cilvēka organisms ir unikāla, pašattīroša sistēma, un nekādi netīrumi mums nav no sevis jāmēž vai jāizvada. Drīzāk atslodzes dienas ir kā brīvdienas šīm mūsu attīrīšanas sistēmām - nierēm, aknām.

Tātad atslodzes dienas būtība – ēst mazāk un atteikties no našķošanās, it sevišķi neveselīgās. Nav uzreiz jāsāk ar drastiskām pārmaiņām – neēšanu dienas garumā, labāk to darīt pakāpeniski, piemēram, dažas reizes nedēļā atsakoties no rīta bulciņas un cukura pie kafijas.

Veselīgā zupa

Foto: receptes.lv

Atslodzes dienas var būt ļoti dažādas. Tāpat kā ar sportu - jāatrod, kas patīk, un tas vairs nešķitīs pienākums, bet tīri jauka padarīšana, ko gribas atkārtot. Kādam derēs dienas tikai ar ūdeni un bērzu sulām, kādam tas būs kefīrs un biezpiens, citam derēs zaļie smūtiji, dārzeņi un graudaugi, bet vēl kādam pie sirds ies dārzeņu zupas (kurām gan pēc iespējas mazāk būtu jāpievieno sāls).

Pamatprincipi, kas jāievēro, plānojot atslodzes dienas

  • Neplāno divas atslodzes dienas vienu pēc otras, vēlams, lai vismaz divas dienas būtu pa vidu.
  • Atslodzes dienai jābūt veģetārai.
  • Šādas dienas ir paredzētas tikai veseliem pieaugušajiem (ne grūtniecēm, ne cilvēkiem ļoti cienījamos gados).
  • Nevajag mocīties! Šī diena paredzēta labsajūtas radīšanai, ne spīdzināšanai. Ja nepieciešams, apēd kādu dārzeni vai izdzer glāzi kefīra.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnālā «Ieva».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu