Tavi ideālie augļu salāti! Kā pie tādiem tikt?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Varētu domāt, ka augļu salātu pagatavošanā nav nekā sarežģīta - sagriez augļus un ieliec bļodā. Tomēr ir daži vienkārši nosacījumi, kas garlaicīgus augļu salātus pārvērtīs par ko acīm vilinošu un garšas kārpiņām tīkamu. Ja ievērosi šos 10 nosacījumus, tad ir visas iespējas tikt pie labākiem augļu salātiem, nekā ierasts visa gada garumā, ziņo Popsugar.com.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādus augļus iegādāties?

Garša un tekstūra sezonālajiem augļiem vienmēr būs labāka. Esi kādreiz iegādājies mellenes vai apelsīnus laikā, kad nav to sezona? Jā, to var izdarīt, taču garša noteikti nebūs pati labākā, tāpēc, ja iespējams, izvairies no augļiem un ogām, kuri tajā sezonā nav aktuāli. Labāk izvēlies to, kas pieejams vietējos dārzos, vai arī izvēlies augļus tad, kad zini, ka konkrētajā valstī, no kurienes tie tiek importēti, ir sezona.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādai jābūt augļu gatavībai?

Augļu salāti kļūst mazāk baudāmi, ja daži kumosi ir saldi un mīksti, bet citi nepatīkami skābi un cieti. Izvairies no neatbilstības, izvēloties augļus vienādā gatavības pakāpē. Patīkamāk pēc tekstūras būs tad, ja visi augļu gabali būs mīksti un nogatavojušies, ar vieglu kraukšķīti katram kumosam. Taču uzmanies no pārgataviem augļiem, tie ātri var sākt bojāties un sabojās arī visus salātus. Sajaucot gatavus augļus, bet ne tādus, kas ir pārāk mīksti, salāti izskatīsies svaigāki un būs baudāmi ilgāku laiku.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādus augļus jaukt kopā?

Pievērs uzmanību augļiem un ogām ar košām krāsām, piemēram, zaļu, sarkanu, oranžu, violetu, dzeltenu, lai izceltu katru augli, kas izmantots salātiem. Papildus daudzveidīgām krāsām padomā arī par dažādu tekstūru apvienošanu. Daži augļi un ogas ir ar sēkliņām, citi - izteikti kraukšķīgi. Daži ir īpaši sulīgi, bet citi savukārt ar šķiedrainu miziņu. Sajauc to visu kopā, lai ne tikai garša būtu laba, bet arī sajūta, tos ēdot.

 
Foto: Depositphotos.com

Kādos gabaliņos griezt augļus?

Viena no pirmajām lietām, kuru māca kulinārijas skolās, ir glītu gabalu griešana. Tas ir ne tikai vizuāli pievilcīgi, bet arī atvieglo ēšanu. Vienalga, cik lielu šķēli vai gabaliņu vēlies redzēt savos augļu slātos, izvēlies tādu izmēru, lai vari visus augļus sagriezt maksimāli vienādi.

 
Foto: receptes.lv

Kādās proporcijās tos likt?

Nevienam nepatiks pilna karote ar viena veida augli. Labos augļu salātos ir vienādas daļas no katra augļa un ogu veida. Ja ievērosi šo nosacījumu, tad neviens no viesiem nejutīsies tā, it kā viņam būtu pasniegts viena veida augļa pārpalikums no bļodas apakšas.

 
Foto: Depositphotos.com

Ar ko «atvērt» augļu garšu?

Palielini garšu buķeti salātos, izmantojot svaigu citrona mizu un sulu no citrona vai laima. Citrusaugļu sula novērš augļu apbrūnēšanu, un tai ir «sāls efekts», kas atver un pastiprina augļu garšas. Vēl izteiktākai garšai uzrīvē citrona miziņu katrai porcijai atsevišķi.

 
Foto: depositphotos.com

Kā augļu salātos izmantot garšaugus?

Piparmētra bieži vien tiek izmantota salātu dekorēšanai un uzlikta tikai pašā ēdiena virspusē. Bet zaļumi, jo īpaši piparmētra, patiesībā piešķir salātiem atsvaidzinošu garšu - tā īpaši labi saskanēs ar meloni, arbūzu, ogām un citrusaugļiem.

 
Foto: Depositphotos.com

Ko darīt, ja augļi vēl nav nogatavojušies?

Reizi pa reizei tomēr saņemam ne pārāk gatavus augļus un ogas, kuri ir vēl pacieti un skābeni - tātad ne pārāk gatavi. Mīkstini un saldini ogas ar cukuru. Cukura graudiņi izkusīs un iesūksies augļos dažu minūšu laikā, tāpēc nav jāsatraucas, ka salātos būs nepatīkami cieti augļu gabaliņi.

Īpaši ogām un cietākas tekstūras augļiem pievieno mazliet putukrējuma vai jogurta, tie piešķirs krēmīgu struktūru, kas noteikti uzlabos garšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu