Atklāts ikgadējais alus festivāls Vērmanes dārzā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Ar smaržīgu desiņu un kartupelīšu smaržu, dažādu alus šķirņu piedāvājumu pašā Rīgas sirdī - Vērmanes dārzā atklāts jau 8. starptautiskais alus festivāls «Latviabeerfest 2018». Parasti festivālu apmeklē vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, no kuriem liela daļa - ārzemju viesi.

«Festivāls ir lieliska iespēja vienuviet iepazīt teju visas labākās tradicionālās Latvijas un citu valstu alus šķirnes, kā arī iepazīt ko pavisam jaunu un nebijušu. Un, ja to var baudīt kopā ar gardām uzkodām, labu mūziku – kas var būt labāks? Atliek vien novēlēt, lai kādu dienu tas sasniegtu pasaules slavenā Oktoberfest līmeni!» par festivālu tā atklāšanā saka Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča.

Tradicionāli alus nogatavināšanai izmanto ozolkoka mucas, koka kublus vai muciņas. Pēc mūsu senču tradīcijām, faktiski katram Jānim vai Pēterim šāda muciņa bija mājās. Alu dzert no šādas muciņas Jāņos un Pēteros bija pašsaprotami. Zinātāji zin stāstīt, ka gardi izdodas tie dzērieni, kas izturēti vecās mucās, kurās iepriekš uzglabāts viskijs vai vīns. Stiprais alkohols nomāc apiņu smaržu un padara putojošo dzērienu stiprāku. Katru gadu «Latviabeerfest» lielā alus muca pati «izdomā», vai tā tiks atvērta ar vai bez alus salūta. Organizatori ievērojuši: ja muca tiek atvērta bez salūta, alus tiek dzerts mazākos daudzumos nekā tajos gados, kad tā ir atvērta ar salūtu. Latviabeerfest lielo alus mucu Latvijas lielākajiem alus svētkiem dāvāja senākais un zināmākais alus festivāls Oktoberfest, un to darinājis Vācijas uzņēmums «Schmid», Mihenē.

Ir izveidojusies jauka tradīcija, ka katru gadu tiek izraudzīta viena alus darītava, kurai ir tas gods piepildīt festivāla galveno alus mucu. Šogad šis gods ir ticis alus darītavai «Brālis». Latvijā notiekošais alus festivāls nu jau ir oficiāli iekļauts Eiropas Alus festivālu kartē, un katru gadu viesu skaits palielinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu