Kuru tad īsti drīkstam saukt par «Jāņu sieru», bet kuru ne?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Agri rītos izripo saulīte un dodas zeltīt dienu. Noripo arī pa lietus lāsei… Bet visaktīvāk ripo siera ritulīši - lielāki un mazāki, ar tīkamu piena smaržu, gludi un spīdīgi, ar masā vienmērīgi iestrādātām aromātiskām ķimenēm. Tas ir Jāņu siers, kuram vasaras saulgrieži atnes laimīgās dienas, jo Jāņos šis siers ir uz mūsu galda goda vietā. Arī citās reizēs citos gados un ikdienā.

Jāņu siera vēsture

«Patiesībā Jāņu siera un tā gatavotāju priekšā jānoliec galva, jo vēsture sākusies jau 16.gs. Var saprast, ka tas - līdzīgs mūsdienu - pieminēts starp produktiem, kurus zemniekiem vajadzēja nodot pagastu dzīrēm. Georga Mancela 1638. gada vārdnīcā minēts «jauns siers», kura iegūšanai «pienu mīca sieram». Bet Vidzemes mācītājs Augusts Hupels rakstījis, ka latvieši gatavo lielus sierus ar olām. Unikāli, ka cauri gadu simtiem recepte saglabāta un atnākusi līdz mūsdienām,» stāsta «Siera kluba» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Jāņu siera augstā atzinība

Jāņu siers Latvijā ir viena no vissenākajām un mūsdienās stabilākajām kulinārajām un kultūras vērtībām. Šis siers ir kronēts par Latvijas Sieru karali. Jāņu siers no 2015. gada ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Vienīgais šāds produkts Eiropā, vismaz 30 gadus ilga ražošana, augsta, noturīga kvalitāte, - tās bija dažas prasības, lai tiktu nodrošināta augstā atzinība.

Produktu ar nosaukumu «Jāņu siers» ražot un tirgot atļauts sešiem uzņēmumiem: AS «Rankas piens», AS «Valmieras piens», PKS «Straupe», AS «Jaunpils pienotava», AS «Lazdonas piensaimnieks» un PLPKS «Dundaga». Receptūrā iekļautās vajadzīgās sastāvdaļas apstiprinātas Eiropas Savienībā:

  • 28 - 50 l vājpiena
  • 10 - 13 kg vājpiena biezpiena
  • 1,0 - 1,2 kg 82% sviesta vai 2,5 l saldā 35% krējuma
  • 0,6 - 1,0 kg olu masas (bez čaumalām)
  • 40 - 50 g ķimeņu
  • 100 - 120 g pārtikas sāls

Šis ir diezgan plašs produktu diapazons, kas jebkurā gadījumā katra ražotāja sieram dod atšķirīgas garšas un konsistences īpatnības. Un šis fakts ir vissaistošākais patērētājiem, jo ir interese nogaršot un salīdzināt dažādu ražotāju Jāņu sieru.

Idejas Jāņu siera lietojumam

Esam apguvuši un turpināsim eksperimentēt, kā Jāņu sieru izmantot ēdienos. Parasti liekam to kopā ar citu šķirņu sieriem platēs. Taču Jāņu siers iederas arī dažādos salātos, jo labi garšo ar dārzeņiem un ogām. Jāņu siers dod idejas jaunu uzkodu variantiem. Šo sieru ļoti veiksmīgi var «iemānīt» zupās. Tas dod spēku un sātīgumu, sacepts vai grilēts. Iederas gan saldās, gan sāļās tortēs.

Pieprasījums pēc Jāņu siera pieaug. Par to liecina ražošanas apjomi. 2017. gadā saražotas 186,7 tonnas šā lieliskā produkta, kas ir par 30 tonnām vairāk nekā 2016. gadā. Lielākais Jāņu siera piedāvātājs ir AS «Rankas piens» - 108 tonnas. Citi ražo ļoti atšķirīgus daudzumus: no 37 tonnām līdz tikai 2 tonnām.

Vasaras saulgrieži aizlīgo, bet Jāņu siers joprojām ripo… Lai tā laimīgās dienas turpinās visu gadu, bagātinot mūsu ēdienkarti, dodot možumu un veselību!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu