Kinofestivāls «Baltijas pērle» programmā iekļāvis vairākas par kino klasiku dēvētas filmas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais kinofestivāls «Baltijas pērle», kas no 15.septembra līdz 25.septembrim notiks Rīgas Kongresu namā un kinoteātrī «Rīga» / «Splendid Palace», savus skatītājus šoruden lutinās ar bagātīgu filmu programmu, kur iekļautas arī par kino klasiku dēvētās filmas.

Kā šodien preses konferencē pauda festivāla ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, skatītāji nedrīkstētu laist garām 1939.gada filmu «Vējiem līdzi» un 1963.gada filmu «Kleopatra», kā arī redzēšanas vērta būtu 1966.gada filma «Kā nozagt miljonu».

Par godu kinofestivāla «Baltijas pērle» atklāšanai 16.septembrī notiks kino maratons «Kino provokāciju nakts», kad no plkst.24 līdz rītam varēs noskatīties trīs festivāla filmas par vienas filmas biļetes cenu. Seanss sāksies ar vienu no kino sezonas pašām intriģējošākajām filmām - austrāliešu debitantes Džūlijas Lī filmu «Guļošā skaistule», kuru ir producējusi un Kannās piedāvājusi slavenā Džeina Kempione.

Nakts kino maratonu atsvaidzinās erotiskais mūzikls «Zemūdens mīlestība», bet «Kino provokāciju nakts» noslēgumā skatītājiem tiks piedāvāta Toma Tikvera filma «Trijatā», kas piedalījusies Venēcijas kinofestivāla konkursa programmā, kā arī tai ir piešķirtas daudzas Eiropas kino balvas.

Bez kino klasikas pērlēm festivālā būs skatāmas arī jaunākās, pēdējos gados tapušās filmas, kuru vidū būs režisora Pedro Almodovara šā gada filma «Āda, kurā es dzīvoju», režisora Larsa fon Trīra filma «Melanholija», režisora Mišela Hazanaviča filma «Mākslinieks», kas kļuva par sensāciju šā gada Kannu kinofestivālā, raisot sajūsmas pilnas kritikas atsauksmes. Tāpat būs skatāmas daudzas citas ievērojamas filmas no pēdējiem gadiem, kas guvušas godalgas prestižos filmu festivālos.

Festivāla viesu vidū šoruden būs viens no pēdējās desmitgades lielākajiem atklājumiem - dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks, kurš festivālā prezentēs šā gada filmu «Arirang».Kinokritiķe Daira Āboliņa atzina, ka Kiduks ir kulta personība un viņa jaunākā filma ir atklāta un arī mazliet inscenēta paša režisora grēksūdze kameras priekšā. «Tas, ka Kiduks būs Rīgā, jau vien ir ievērojams notikums. Viņš Rīgā atklās savas domas par kino un radošās idejas par filmām, kas pēdējos gados ietekmē visu pasauli. Kiduks ir īpašs ar savu personību un raksturu, tādēļ domāju, ka kino mīļotājiem jābūt ziņkārīgiem, lai redzētu pilnīgi kaut ko citu, piemēram, kāds aktieris ir pats režisors, kad kameras priekšā tēlo sevi,» stāstīja Āboliņa.

Šoruden kino festivāls nedaudz pievērsīsies arī modei, iekļaujot filmu programmā kino par modi. Ar modes pasauli varēs iepazīties tādās filmās kā «Gatavs valkāšanai», «Sarkanais paklājs: Kailā patiesība», «Valentīno: Pēdējais imperators» un citas. Pirmo reizi festivālā būs skatāma arī erotiskā filma 3D formātā «Sekss un Dzen 3D: Ekstremālā ekstāze», kuras režisors ir Kristofers Suņs Laps Ki.

«Festivāla programma ir pārliecinoša un satraucoša. Klasikas kino sadaļā ir iekļautas filmas, kurās skatītājs var pārbaudīt Holivudas aktieru un kino šarmu. Iespējams, ka no klasikas filmām, kas šoruden būs skatāmas Rīgā, nākamajā reizē tās uz Latviju atceļos tikai pēc desmit gadiem, tādēļ ir vērts «Baltijas pērles» laikā iepazīties ar kino klasiku,» minēja Āboliņa.

Kinokritiķe arī pauda cerību, ka turpmākajos gados starp starptautisko kinofestivālu «Baltijas pērle» un starptautisko kino festivālu «Arsenāls», kas Rīgā norit vienā laikā, izdosies rast dialogu par festivāla rīkošanu, jo skatītājam nav iespējams vienā laikā apmeklēt abu festivālu piedāvātās filmas, kuras būtu vērts redzēt.

«Ceru, ka šī situācija sakārtosies, jo cilvēks nevar vienlaicīgi paspēt apmeklēt divus festivālus, kas programmu piedāvā četrās dažādās Rīgas zālēs. Šādi tiek nodarīts pāri skatītājiem. Šāda neatrisināta kino festivālu situācija traucē arī attīstīties gan vienam, gan arī otram festivālam. Līdz šim nav atrasta tā pareizā formula, taču ceru, ka kaut kad tā tiks rasta, lai skatītājam tie būtu svētki apmeklēt gan vienu, gan arī otru kino festivālu,» uzsvēra Āboliņa.

Savukārt «Baltijas pērles» ģenerāldirektore Marina Ļipčenko apgalvoja, ka, viņasprāt, tas ir labi, ka Rīgā skatītājiem tiek piedāvāti divi kino festivāli, jo skatītājam ir lielākas izvēles iespējas. Ļipčenko neuzskata, ka tas ir slikti, ka vienlaicīgi notiek divi starptautiskie kino festivāli.

Ar starptautiskā kino festivāla «Baltijas pērle» programmā iekļautajām filmām var iepazīties festivāla mājaslapā «balticpearl.lv». Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā. Filmām, kas tiks demonstrētas Rīgas Kongresu namā, nebūs nodrošinātas austiņas, kurās dzirdēt filmas tulkojumu, tādēļ skatītāji uz filmu seansiem aicināti ņemt līdzi personīgās austiņas ar standarta 3,5 milimetru kontaktspraudni, kas ir derīgas gan CD atskaņotājiem, gan datoriem.

  • Biļetes uz festivālā kino seansiem var iegādāties «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un kinoteātra «Rīga» / «Splendid Palace» kasē, bet no nākamās nedēļas Rīgas Kongresu namā sāks darboties festivāla centrs, kurā arī varēs iegādāties biļetes uz visiem festivāla filmu seansiem.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu