Gailīte-Holmberga: Valsts līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai veicinās konkurētspēju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Valdības lēmums atbalstīt valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir radījis jaunu ārvalstu kino nozares finanšu piesaistes mehānismu, kas veicinās gan mūsu valsts filmu nozares konkurētspēju, gan Latvijas un tās filmu nozares profesionāļu atpazīstamību pasaulē.

Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga skaidroja, ka ārvalstu kino producenti atbrauc uz Latviju, ierauga dabas un arhitektūras daudzveidību, kopīgā darbā iepazīstas ar vietējo kino veidotāju augsto profesionālismu un atgriežas šeit uzņemt jaunas filmas.

«Jau vairākkārt producenti no Japānas, Korejas, Indijas, Krievijas un citām valstīm ir uzņēmuši filmas tieši Latvijā. Starp Baltijas valstīm vienīgi Latvijā būs izveidots valsts līdzfinansējuma fonds, kas nešaubīgi piesaistīs nozīmīgus ārvalstu filmu projektus,» akcentēja Gailīte-Holmberga.

Ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā šogad paredzēts nodrošināt 300 000 latu līdzfinansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršana būs ievērojams ieguldījums nozīmīgas radošās industrijas - Latvijas kino nozares - infrastruktūras attīstībā un izmantošanā, kā arī nodarbinātības, ekonomisko aktivitāšu veicināšanā dažādu pakalpojumu sektoros un blakusnozarēs, aģentūrai LETA skaidroja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Pieredze liecina, ka valsts līdzfinansējums būtiski palielina ārvalstu filmu uzņemšanas intensitāti, būtiski pieaug to producentu skaits, kuri vēlas sadarboties ar Latvijas kino profesionāļiem, veidojot būtisku ekonomisko pienesumu ne tikai kino nozarē, bet arī daudzos pakalpojumu sektoros, tostarp viesnīcu, ēdināšanas, transporta, apsardzes un citās jomās. Ir aprēķināts, ka vidējais viena gada laikā Latvijā izlietotais ārvalstu kino finansējums ir aptuveni pieci miljoni latu.

Lai piešķirtu valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, Nacionālais kino centrs rīkos atklātu konkursu. Savus projektus konkursam varēs iesniegt Latvijā reģistrēti komersanti, biedrības vai nodibinājumi, kuri normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrēti kā filmu producenti un kas ar ārvalsts filmu producentu noslēguši līgumu par ārvalsts filmas uzņemšanu Latvijā.

Uz līdzfinansējumu varēs pretendēt Latvijā reģistrētie filmu producenti, kuri noslēguši sadarbības līgumus par ārvalstu filmu uzņemšanu Latvijā. Piedaloties ārvalstu filmu uzņemšanā Latvijā, nozares speciālisti iegūs pieredzi darbā ar ārvalstu filmu projektiem, tiks veicināta nodarbinātība un infrastruktūras izmantošana, kā arī apgrozījuma palielināšana uzņēmumos, kas piedāvā ar filmu nozari tieši nesaistītus pakalpojumus.

Ministru kabineta apstiprinātajos noteiktumos «Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā» ir iekļauta konkursa sagatavošanas un izsludināšanas kārtība, prasības projektu iesniegšanai, projekta vērtēšanas kritēriji, kā arī izskaidrotas attiecināmās un neattiecināmās izmaksas.

Līdzfinansējumu varēs saņemt, ja filma pilnībā vai daļēji tiek uzņemta Latvijā un ja filmas uzņemšanā tiek izmantoti Latvijā reģistrētu fizisko vai juridisko personu pakalpojumi. Viens no svarīgiem nosacījumiem būs kopējās filmas projekta izmaksas. Paredzēts, ka spēlfilmām un animācijas filmām jāsasniedz vismaz 500 000 latu, bet dokumentālajām filmām - vismaz 100 000 latu. Uz līdzfinansējuma saņemšanu varēs pretendēt, ja projekta iesniegšanas dienā ārvalstu producentam pieejamais filmas finansējums saskaņā ar finansēšanas plānu būs vismaz 50% apmērā no kopējām filmas uzņemšanas izmaksām.

Jautājums par līdzekļu piešķiršanu valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā 2014.gadā un turpmākajos gados tiks izskatīts ikgadējā valsts budžeta projekta sagatavošanas procesā.

Jau ziņots, ka 2012.gada maijā Ministru kabinetā tika izskatīts un akceptēts, ka no šā gada ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir jāpiešķir valsts līdzfinansējums. Līdz šim to nevarēja izpildīt, jo bija jāsaņem Eiropas Komisijas saskaņojums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu