Kannu kinofestivāla «Zelta palmas zaru» iegūst lesbiešu mīlas stāsts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

66.starptautiskā Kannu kinofestivāla galveno balvu - «Zelta palmas zaru» - svētdien notikušajā ceremonijā ieguvusi Tunisijā dzimušā franču režisora Abdelatifa Kešiša filma «La Vie D'Adele» («Zilā ir vissiltākā krāsa»), kas vēsta par divu lesbiešu mīlas stāstu.

Festivāla žūrijas prezidents Stīvens Spīlbergs pavēstīja, ka žūrija vienbalsīgi par labāko filmu atzinusi mīlas stāstu ar atklātām seksa ainām.

Atkāpjoties no ierastās etiķetes, Spīlbergs pats pasniedza balvu Kešišam, kā arī abām filmas zvaigznēm Adelei Eksarhopula un Lejai Sido.

Tunisijā dzimušais Kešišs savu balvu veltīja Francijas jauniešiem un «Arābu pavasara» dalībniekiem.

«Arī viņi tiecas dzīvot brīvi, sevi brīvi izpaust un mīlēt pilnīgā brīvībā,» sacīja režisors.

Spīlbergs norādīja, ka festivāla žūriju nekādi nav mulsinājušas atklātās mīlas ainas ekrānā, uzslavējot filmas veidotāju komandas drosmi.

«Man šī filma ir lielisks mīlas stāsts, un fakts, ka šis lieliskais mīlas stāsts, mums visiem kā lieciniekiem lika justies pagodinātiem, nevis sakaunēties, pagodinātiem, ka mēs esam uzaicināti redzēt šo stāstu par dziļu mīlestību un dziļām sirdssāpēm augam no paša sākuma un tik brīnišķīgā veidā, ka apstājas laiks,» žurnālistiem sacīja Spīlbergs.

«Šo lielisko jauno aktrišu un visas komandas darbs mūs pilnīgi apbūra, īpaši tas, kā režisors vēro savus tēlotājus, ļaujot tēliem vienkārši elpot. Mums visiem likās, ka tas ir īsts mīlas stāsts.»

Apbalvojums filmai piešķirts laikā, kad Parīzē notika plaša demonstrācija pret jauno likumu, kas legalizē viendzimuma laulības.

Jautāta, vai filmai ir politisks vēstījums, 19 gadus vecā Eksarhopula norādīja, ka tas, pirmkārt un galvenokārt, ir mīlas stāsts.

«Ja filma kļūs par odu tolerancei, tad mēs par to būsim tikai pateicīgi,» sacīja aktrise.

Par «Zelta palmas zaru» sacentās 20 filmas, tostarp Stīvena Soderberga kinolente «Behind the Candelabra» par amerikāņu pianista Libereisa un viņa gados jaunā mīļākā attiecībām, kā arī brāļu Koenu filma «Inside Llewyn Davis» un Romāna Polaņska «Venus in Furs».

Brāļu Koenu filma «Inside Llewyn Davis» ar Keriju Maligenu, Džastinu Timberleiku un Oskaru Izaaku ieguva otro galveno balvu «Grand Prix».

Kā labākais režisors tika apbalvots meksikāņu kinomākslinieks Amats Eskalante par filmu «Heli», kas vēsta par narkotiku kariem Meksikā.

Labākās aktrises balvu ieguva francūziete Berenisa Bežo par lomu irāņu režisora Asgara Farhadi filmā «The Past».

36 gadus vecā aktrise pasaules slavu iemantoja, pateicoties lomai drāmā «The Artist» («Mākslinieks»).

Par labāko aktieri tika atzīts 76 gadus vecais amerikānis Brūss Derns par lomu filmā «Nebraska».

Balvu par labāko scenāriju saņēma ķīniešu scenārists Dzja Džanke par filmu «A Touch of Sin», kurā atspoguļota visaptverošā korupcija un ekspluatācija Ķīnā.

Festivāla žūrijas trešo balvu saņēma emocionālā japāņu drāma «Like Father, Like Son».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu