Arī televizors līgos

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Toms Kalniņš

Jau par tradīciju kļuvis Līgo dienā savus skatus tomēr, tomēr novērst no tām ziedošajām papardēm un alus mučelēm un ik pa laikam mest iekš tālraides kastītes, kur par galveno mērķi acīm visbiežāk tomēr kalpo Latvijas Televīzija ar savu ziņģošanu.

Visas Līgodienas garumā LTV1 nodrošinās tiešās translācijas no Kuldīgas, kur šogad pie Ventas ziedu laikā — tāds ir dots nosaukums svētku dienas galvenajam Līgo pasākumam LTV1 — tad nu notiks lielā līksmošana. Saulgriežu vakarā, kā sola LTV1, ar mīlas melodijām ceļosim pa visu Eiropu, dzirdēsim itāļu romances, ungāru čardašu, austriešu jodelēšanu, spāņu temperamentu, nerātnas un liriskas daudzu tautu dziesmas. Kad melodijas mūs «atvedīs» mājās pie Ventas krasta, būs arī īsa pamācība mīlēšanā, būs romantika un sumināti tiks Kuldīgas puses visilgāk mīlestībā dzīvojošie pāri. Par Līgo svētku klātbūtni ik mirkli atgādinās latviski tradicionālā rosīšanās gan uz skatuves, gan tiešā tās tuvumā, kur taps pasaulē vislielākais… visvarenākais Līgo vainags. Ikviens tajā varēs iepīt savu saulgriežu prieku, mīlestību un azartu. Ar kuldīdzniekiem kopā to darīs Ance Krauze, Normunds Rutulis, Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Karīna Tatarinova, Mārcis Manjakovs, Ilona Bagele, Žoržs Siksna, Andris Daņiļenko, Zigfrīds Muktupāvels, Laimis Rācenājs, Niks Matvejevs, trīs tenori, grupa «Time After Time» un, protams, protams — maestro Raimonds Pauls.

Starp citu, interesants un saistoši izglītojošs laika kavēklis 23. jūnija rītā bērniem solās būt arī LTV1 raidījums «Jāņu svētku burvība». Tajā pilsētnieks Dāvis saņems skolā uzdevumu: sagatavot eseju par tēmu «Jāņi». Līdz šim Jāņi Dāvim pagājuši pilsētā pie grilā ceptiem šašlikiem un skaļas mūzikas. Bet tad klasesbiedrene Līva uzaicina svinēt pie viņas vectēva laukos, kur puika uzzina par Zāļu vakara tradīcijām: siera siešanu, zāļu lasīšanu, mājas rotāšanu, aplīgošanu un šo tradīciju rituālo nozīmi. Līvas vectēva humora pilnie stāsti par gada garāko dienu un īsāko nakti Dāvi pārliecina, ka Jāņi nav nedz novecojuši, garlaicīgi svētki, nedz pieēšanās pie ugunskura.

Līgošanu pie LTV ekrāna droši varēsim turpināt arī 24. jūnijā, kad uz nebēdu ziņģosim kopā ar Raimondu Paulu viņa pērno gadu ziņu koncertos. Savukārt vakarpusē, atsaucoties uz skatītāju lūgumiem, LTV, šķiet, sāks ieviest vēl vienu tradīciju — katru gadu šajā dienā translēt Nacionālā teātra lugas «Skroderdienas Silmačos» TV ierakstu.

Bet kur tad «Limuzīns Jāņu nakts krāsā" — jautājat. Būs, būs. Turklāt dubultā! Jāņa Streiča lieliskais kinodarbs, bez kura Jāņi (gluži kā gadu mija bez «Vieglu garu jeb Likteņa ironija»), šķiet, vairs nav i iedomājami, 23. jūnija vakarā skatāms LNT, bet 26. jūnijā — LTV1.

Starp citu, lieliskajai filmai šogad aprit 25. gadskārta, un to sumināt apņēmusies LNT. 24. jūnijā skatītājiem tiek piedāvāts kļūt par aculieciniekiem vienreizējam un īpašam pasākumam — vismīļākās, visvairāk skatītās un vispopulārākās Jāņa Streiča filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» jubilejas svinībām — koncertuzvedumam «Limuzīnam Jāņu nakts krāsā — 25!». Kas tajā būs, protams, bez galvenajiem vaininiekiem — Jāņa Streiča, Ulda Dumpja, Romualda Ancāna, Olgas Dreģes, Diānas Zandes, Baibas Indriksones, Gundara Āboliņa –, lai nu paliek pagaidām papardēs slēpts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu