Sākas Berlināles kinofestivāls! Arī Latvija ir tur

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē 9. februārī sākas jau 67. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls – viens no pasaules kinofestivālu «lielā trijnieka». Latvijas filmu nozare tajā pārstāvēta gan konkursa un tirgus skatēs, gan ar stendu filmu tirgū un Elīnas Vaskas dalību Eiropas jauno talantu izlasē «Shooting Stars». 

Berlināles festivāla mērogs ir iespaidīgs – pagājušajā gadā tur nopirktas vairāk nekā 335 000 kinobiļetes un strādājuši vairāk nekā 20 000 kinoindustrijas profesionāļu no 122 valstīm, ieskaitot 3800 pasaules mediju žurnālistu. Latvija pagājušajā gadā triumfēja Berlināles konkursa skatē «Generation», saņemot «Kristāla lāci» par Renāra Vimbas spēlfilmu «Es esmu šeit», un šogad filmas zvaigzne Elīna Vaska atgriežas Berlinālē jaunā statusā – pēc Nacionālā Kino centra pieteikuma viņa izturējusi nopietnu konkurenci un iekļauta Eiropas desmit labāko jauno aktieru izlasē «European Shooting Stars».

Konkursa skatē «Generation» Latvija ir jau gandrīz regulāra dalībniece, un arī šogad sadaļā «Short Films Generation Kplus» startē Reiņa Kalnaeļļa jaunākā animācijas īsfilma «Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi», kas tapusi filmu studijā «Rija» ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Filmas scenārija autors ir grupas «Prāta Vētra» mūziķis Kaspars Roga un Hugo dzied Renāra Kaupera balsī.

Kamēr lielais vairums festivāla dalībnieku gaida Berlināles atklāšanas ceremoniju 9. februāra vakarā, Latvijai festivāls sācies jau plkst. 15:10 kinoteātrī «Cinemaxx» ar tirgus skates seansu Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentālajam kopražojumam «Atbrīvošanas». Festivāla tirgus skatē piedalās arī studijas «Mistrus Media spēlfilma «Melānijas hronika, šobrīd populārākā un skatītāju apmeklētākā Latvijas filma.

Līdztekus festivālam notiekošajā Eiropas filmu tirgū (European Film Market) Latvija, kā parasti, ir pārstāvēta ar stendu, kurā sadarbojas Nacionālais Kino centrs, Rīgas domes Rīgas Filmu fonds un Latvijas Kinoproducentu asociācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu