Gunāra Pieša mantojums - dāvana Kino muzejam

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gunāra Pieša vārds pazīstams jau vairākām paaudzēm: Piesis ir latviešu literatūras klasikas, mītiskā un pasaku motīvu iedzīvinātājs kinematogrāfā - filmās "Nāves ēnā" (1971), "Pūt, vējiņi!" (1973), "Sprīdītis" (1985), "Maija un Paija" (1990), kā arī autors tādiem savā laikā asi kritiski vērtētiem darbiem kā "Kārkli pelēkie zied" (1961, debija pilnmetrāžas spēles kino).

Pavisam negaidīti Rīgas Kino muzejā nonākusi daļa no viņa mantojuma. To savā iegādātajā lauku īpašumā - bijušajā Pieša mājā - atradusi Evija Morse-Buch ar kungu.

Tādējādi Kino muzeja īpašumā nonācis vairāk kā 300 vienību vērtīgu laika liecību un personisku dokumentu - 1960. - 1980. gadu fotogrāfijas, kurās redzams pats režisors, viņa ģimene un laikabiedri, foto no filmu uzņemšanas laukumiem, viņa personiskās dienasgrāmatas un piezīmes, kurās režisors skrupulozi intelektualizē par laikmeta sociālajām un mākslas kolīzijām, kinematogrāfa vispārīgiem jautājumiem, studiju laiku Maskavas kinoinstitūtā (VGIK), viņa slaveno filmu scenāriji ar piezīmēm, filmu plakāti, u.c. . Materiālu vēl tikai gaida apguve un padziļināta izpēte.

Tas ir milzīgs ieguvums un lielisks papildinājums jau esošajiem režisora materiāliem. Kino muzeja Sinematēkā ikvienam apmeklētājam iespējams noskatīties visas augšminētās Pieša filmas. Izsakām lielu pateicību dāvinātājiem un novērtējam tik rūpīgu un ieinteresētu attieksmi pret zūdošām un retām Latvijas kino vēstures liecībām un aicinām ziedot muzejam arī turpmāk!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu