Filma «Ešafots. Soda izrāde» skatāma Mākslas darbinieku namā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ jaunā dokumentālā filma «Ešafots. Soda izrāde» sāk savu ceļu pie skatītājiem. Filma, kas uzņemta pēc Andra Grūtupa grāmatas «Ešafots» motīviem un stāsta par vācu ģenerāļu publisku sodīšanu Rīgā 1946. gadā, 4. un 11. novembrī būs skatāma Mākslas darbinieku namā.

Filmas «Ešafots. Soda izrāde» centrālais notikums ir vācu ģenerāļu tiesāšana un publiska sodīšana Rīgā 1946. gadā. Tā ir izsmalcināta taisnās atriebes izrāde, kādu Rīga nav piedzīvojusi trīs gadsimtus. Taču šī epizode nav nedz sākums, nedz beigas varmācību ķēdē, kur viens notikums izraisa nākamo.

«Grūtups uzskatāmi parāda, kāds farss bija šī prāva. Toreiz nevienu daudz neinteresēja, cik vainīgs bija katrs no septiņiem ģenerāļiem. Viņu vainas pakāpe bija acīmredzami atšķirīga. Arī tagad filmā mēs negrasāmies šo prāvu iztiesāt par jaunu. Mūsu uzmanība pievērsta tam, ka šī eksekūcija bija spilgts atmaksas šausmu teātris — vieniem par gandarījumu, citiem par biedu,» stāsta filmas scenārija autors Ilmārs Latkovskis.

Filma galveno uzmanību vērš uz atmaksas jūtām un ļaunuma rašanos saistībā ar lieliem vēsturiskiem notikumiem. «Filmā var redzēt un izsekot tam, ka latvieši bijuši liecinieki un paši bijuši iesaistīti atriebes eskalācijā — katram nākamajam notikumam jāpārspēj iepriekšējais savā nežēlībā. Pie kā tas galu galā noved, un vai tas kādreiz beigsies? Kas liek cilvēkam atriebties savam pāridarītājam daudz skaudrāk, nekā tas nodarījis pāri pašam?» skaidro filmas režisors Jurģis Tūbelis.

Dokumentālās filmas «Ešafots. Soda izrāde» veidotāji ir neatkarīgo producentu grupa «HansaMedia»: autors — Ilmārs Latkovskis, režisors — Jurģis Tūbelis, producente — Gundega Tabaka, mūzikas autors — Mārtiņš Brauns. Filmas garums — 57 minūtes.

Filmas seansi Mākslas darbinieku namā notiks 4. novembrī plkst. 18.00 un 20.00, kā arī 11. novembrī plkst. 18.00. Biļetes var iegādāties «Biļešu servisa» kasēs, kā arī Mākslas darbinieku namā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu