Britu padome piedāvā noskatīties filmu «Muļķu laikmets»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

«Mēs nebūt neesam pirmā dzīvības forma, kas veicinājusi savu izmiršanu. Bet no pārējiem mūs atšķir tas, ka mēs to darījām apzināti. Ko gan tas liecina par mums?» (Citāts no britu filmas «The Age of Stupid».)

No 10. novembra Britu padome piedāvā iespēju Latvijas sabiedrībai noskatīties britu režisores Frenijas Ārmstrongas filmu «The Age of Stupid» («Muļķu laikmets»), kas pasaulē plašu rezonansi izsaukusi gan skarbi provocējošā satura, gan netradicionālā filmas formāta dēļ. Filmas formātu veido drāmas, dokumentālā un animācijas kino sajaukums.

Britu padome panākusi vienošanos ar filmas veidotājiem par tiesībām veselu gadu visā pasaulē demonstrēt filmu izglītības nolūkā. Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kino centru un Vides ministriju Britu padomes pārstāvniecība Latvijā plāno filmas izrādīšanu gan izglītības iestādēs, gan kultūras centros visā valsts teritorijā.

Filmas «The Age of Stupid» pirmizrāde Latvijas publikai paredzēta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojekta «kim?» telpās (Spīķeros) tematiskā cikla «Klimats» ietvaros otrdien, 10. novembrī, plkst. 19.00.

Apvienotajā Karalistē filma tiek rādīta no šā gada marta. Tā ir demonstrēta Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes un vairāku citu valstu parlamentos, kā arī ANO Klimata samitā Poznaņā, Pasaules Bankā un Amerikas Vides aizsardzības aģentūrā.

Filmas budžetu — 450 000 angļu mārciņu — izveidoja no publiskajiem ziedojumiem, kas ļauj vērtēt filmu kā neatkarīgi veidotu mākslas darbu.

«The Age of Stupid Global Premiere Trailer

Ieskats filmas «The Age of Stupid» saturā

Filmas darbība notiek 2055. gadā, kad klimata izraisīto pārmaiņu rezultātā pasaule pārdzīvo milzīgu postu — Londonu pārņēmuši plūdi, Lasvegasa grimst tuksneša smiltīs, Sidnejā plosās postoši ugunsgrēki, ko izraisījis ilgstošs sausums, Arktikas ledāji ir izkusuši…

Filmas galvenais varonis, kuru atveido «Oskaram» nominētais britu aktieris Pīts Postlveits, aizvada savu dzīvi vientulībā Arktikā, 800 km no Norvēģijas, globālajā arhīvā pētīdams un vērtēdams mūsu laikā dokumentētos notikumus, kas uzskatāmi mūs brīdināja par klimata pārmaiņu iespējamām sekām. Pētot 2008. gada dokumentārās liecības, filmas varonis secina, ka pasaules postu izraisīja mūsu paaudzes uzvedība un rīcība laika posmā līdz 2015. gadam. «Mēs vārējām sevi izglābt, bet mēs to nedarījām. Kādā prāta stāvoklī mēs tad bijām?» mūsu laikmeta cilvēku uzrunā vientuļais arhīvists no 2055. gada. Atbildi uz šo jautājumu sniedz vairāki filmas dokumentārie varoņi.

32 gadus vecais indiešu biznesmenis lepojas ar savu ieguldījumu nabadzības samazināšanā, atverot lētās aviolīnijas, kas paver ceļošanas iespējas visplašākajām sabiedrības masām. 81gadu vecais franču kalnu pavadonis dalās savos pārdzīvojumos par Monblāna ledāju, kas kopš 1945. gada ir izkusis par 150 metriem. «Shell» naftas biznesā strādājušais Jaunorleānas iedzīvotājs, kas viesuļvētras «Katrīna» laikā pazaudēja visu savu iedzīvi un izglāba vairākus cilvēkus, aicina apzināties materiālās pasaules īslaicīgumu. Trūcīga nigēriete, kas vēlas kļūt par medicīnas studenti un sasniegt amerikāņu dzīves komfortu, stāsta par cilvēku nabadzību un postu bagātākajā naftas ieguvju reģionā Nigērijā, no kurienes atmosfērā tiek izdalīti 70 miljoni tonnu karbona dioksīda gadā. Divi irākiešu bērni, kas izbēguši no kara plosītās Irākas, atceras, kā amerikāņu kareivji nogalināja viņu tēvu un radīja smagus apdegumus viņu brālim. Anglis, kas uz savas zemes vēlas ražot enerģiju no vēja ģeneratoriem, sastopas ar milzīgu savu kaimiņu pretestību sabojātās lauku ainavas dēļ.

Filmas veidotāji caur savu varoņu dzīvesstāstiem mums uzdod daudzus retoriskus jautājumus: kāpēc ir tik grūti ieviest alternatīvos enerģijas iegūšanas veidus un kas ir reālie pasaules valdnieki? Vai šis patiesi ir cilvēces zelta laikmets un vai viss ir kārtībā ar mūsu vērtībām?

Vienlaikus «The Age of Stupid» ir vēstījums, kas adresēts 2009. gada decembrī Kopenhāgenā sanākošajam pasaules valstu samitam. Filmas noslēguma titros tiek pausts: «Lai apturētu globālo sasilšanu, starptautiskajam vienošanās līgumam Kopenhāgenā jābūt tikpat stingram kā dabas zinātnes.»

www.ageofstupid.net

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu