Latvijas paviljons piesaista uzmanību Kannu filmu tirgū

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kannu kino festivāla laikā no 15. līdz 25. maijam Kannu filmu tirgū bija pieejams arī Latvijas filmu paviljons, kura darbību nodrošināja trīs organizācijas: Nacionālais Kino centrs, Rīgas Domes Rīgas filmu fonds un Latvijas Kinoproducentu asociācija. Filmu tirgus ir lieliska iespēja popularizēt Latvijas filmu industriju un atrast sadarbības partnerus filmu uzņemšanai Latvijā. 

Kaut arī Kannu festivāla konkursa sadaļā šogad netika izrādīta neviena Latvijas filma, starptautiskajai publikai bija pieejamas trīs filmas tirgus seansos: «Sapņu komanda 1935» (rež. Aigars Grauba), «Mammu, es tevi mīlu» (rež. Jānis Nords) un «Mona» (rež. Ināra Kolmane).

Filmu demonstrēšana tirgus seansos dod iespēju atrast filmas izplatītājus dažādās valstīs. Piemēram, pēc filmas «Mammu, es tevi mīlu» seansa tika noslēgta vienošanās par izplatīšanu kino, TV un DVD formātos Dienvidkorejas teritorijā. «Tā nav bieža situācija, kad izplatītājs ir gatavs noslēgt darījumu uzreiz pēc filmas noskatīšanās, taču šoreiz parakstījām līgumu jau nākamajā dienā,» stāsta filmas producente Alise Ģelze.

Divus tirgus seansus Kannās piedzīvoja filma «Sapņu komanda 1935». Lai filmu padarītu interesantāku starptautiskai auditorijai, tā tika dublēta angļu valodā, nevis izrādīta ar subtitriem. Filmas producents Andrejs Ēķis ir noslēdzis līgumu ar starptautisko izplatītāj «Perry Street Advisors» un lēmums piedalīties Kannu filmu tirgū pieņemts kopīgi, uzskatot šo par labu vietu starptautisku pircēju piesaistei. «Basketbols ir starptautiski populārs sporta veids, tomēr filma interesē ne tikai sporta līdzjutējus, bet vienlaikus rada interesi par Latvijas vēsturi, tāpat kā par Eiropas kopienes evolūciju un kopīgu vērtību radīšanu», rezumē Daris Dēliņš, «Perry Street Advisors» pārstāvis Ņujorkā.

Lielu ārvalstu producentu uzmanību Kannās piesaistīja Rīgas pilsētas līdzfinansējuma programma «Rīgas Filmu fonds», kuras mērķis ir sekmēt ārvalstu filmu uzņemšanu Rīgā un Latvijā, konkursa kārtībā piedāvājot iespēju atgūt daļu no Rīgā un Latvijā iztērētajiem finanšu līdzekļiem. Kopš 2010.gada, kad programma uzsāka darbību, atbalstu guvuši projekti no Japānas, Krievijas, Lielbritānijas, Vācijas, Dienvidkorejas, Dānijas un Indijas. Līdzfinansējuma piešķiršana veicina ārvalstu investīciju piesaisti, jaunu darbavietu radīšanu, nacionālās kino industrijas attīstību un Rīgas popularizēšanu pasaulē.

Latvijas filmu paviljonu Kannu filmu tirgū atbalstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu, kā arī divi Latvijas uzņēmumi: Valmiermužas alus un Pure Chocolate.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu