Janvārī «kim?» kinozālē demonstrēs Jana Lauversa «Zelta zivtiņas spēli»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Sadarbībā ar Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojektu «kim?» arī šogad Latvijas Jaunā teātra institūts turpina teātra un dejas izrāžu ierakstu un kinofilmu bezmaksas seansus Spīķeros. Janvārī piedāvājam Jana Lauversa un «Needcompany» (Beļģija) pilnmetrāžas spēlfilmu «Zelta zivtiņas spēle».

Teātra režisora Jana Lauversa pirmā filma ir humāna drāma un antropoloģisks pētījums par saitēm, kas saista cilvēkus, un par spēkiem, kas tās pārrauj. Varenākā no tiem ir nāve un tās spēja virzīt un kontrolēt mūsu uzvedību.

Notikumi risinās Lilianas un Leonarda lauku muižiņā, kur noslēgta draugu kompānija pavada saimnieku meitu Lenu uz sanatoriju. Viņi nododas pašu izgudrotajai zelta zivtiņas spēlei, kas ir kļuvusi par rotaļīgu un bērnišķīgu draudzības un biedriskuma izpausmi. Rotaļai un jautrībai sasniedzot kulmināciju, ierodas detektīvs Deivids. Viņa parādīšanās apdraud kompānijas identitāti, jo «viņš var pārvērst šo paradīzi dzīvā ellē». Mirklī stāsts pārvēršas laikmetīgā fabulā ar grieķu traģēdijas vaibstiem, bet cilvēks - pagātnes un tagadnes noslēpumu un morālo izšķiršanos kamolā.

Filmā piedalās gandrīz visi «Needcompany» aktieri un dejotāji, bet iedarbīgais teatralitātes un dokumentālisma sajaukums atsauc atmiņā dāņu Larsa fon Trīra un Tomasa Vintenberga savdabīgo rokrakstu, lai gan pats Lauverss saka, ka viņam ar Dogmu nav nekā kopīga. 2002. gada Venēcijas kinofestivāla žūrija iekļāva filmu programmā «Jaunās teritorijas».

«Needcompany» pastāv jau vairāk nekā 20 gadus, bet Jans Lauverss ir viens no vizuālā, eklektiskā un starptautiskā teātra pionieriem Eiropā. Katra «Needcompany» izrāde ir daudzu valodu – teātra, dejas, mūzikas, kino, reālās dzīves un poēzijas – apvienojums. Viena no šī teātra raksturīgākajām iezīmēm ir caurspīdīga un intelektuāla spēle un pretruna starp spēlēšanu un ne-spēlēšanu, aktieru atbrīvotā, šķietami privātā un neformālā izturēšanās spēles laukumā, kas rada tuvības un atsvešinātības efektu vienlaikus.

Otrdien, 19.janvārī plkst. 19.00 «kim?» kinozālē SpīķerosJans Lauverss un «Needcompany» (Beļģija)«Zelta zivtiņas spēle» Spēlfilma, angļu val., 105 min.Ieeja bez maksas

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu