Itālijas kino Zelta laikmets «Kinoskolas» jauno lekciju ciklā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 30.janvāra «Kinoskola» uzsāk jaunu lekciju ciklu, kas veltīts Itālijas kino zelta laikmetam. Piecās lekcijās iedziļināsimies piecu izcilu režisoru – Federiko Fellīni, Lukīno Viskonti, Mikelandželo Antonioni, Pjēra Paolo Pazolīni un Bernardo Bertoluči – daiļradē. Visi viņi ir kļuvuši par nozīmīgiem kinovēstures jēdzieniem, viņu veidotās filmas par mākslas vēsturē kanonizētiem kultūras faktiem. Šī paaudze, kuru radošā kulminācija bija XX gs. 50.-70.gadi, vairākas desmitgades diktēja vienu no pasaules kinomākslas būtiskākajiem strāvojumiem, piedāvājot gan jaunas tēmas, gan jaunu stāstījuma veidu un mākslinieciskos izteiksmes līdzekļus.

30.janvārī lekciju ciklu aizsāks kritiķes Dairas Āboliņas stāstījums par Federiko Fellīni un viņa nozīmīgākajiem darbiem – filmām «La Dolce Vita», «Amarcord», «8 ½» u.c.

6.februārī teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis stāstīs par Lukīno Viskonti un viņa būtiskākajiem darbiem «Roko un viņa brāļi», «Nāve Venēcijā» u.c.

13.februārī sekos LU profesora, literatūrzinātnieka Viktora Freiberga lekcija par Mikelandželo Antonioni, ko dēvē par nekomunukablitātes un izsmalcinātu kadra kompozīciju ģēniju.

20.februārī ar stāstījumu par ekstrēmo Pjēru Paolo Pazolīni ciklā atgriezīsies Normunds Naumanis.

Savukārt 27.februārī ciklu noslēgs kritiķes Dita Rietumas vēstījums par Bernardo Bertoluči – vienīgo un no saviem kolēģiem-klasiķiem nedaudz jaunāko itāļu režisoru, kura karjera turpinās joprojām.

Lekcijas notiek sestdienās no plkst.13. Spīķeros «kim?» ēkā 3.stāva zālē.

Lekciju tēmas:

  • 30. janvāris. «Ekscentriskais vizionārs, sapņu «tulks», ironists un cilvēcisko kaislību fiksētājs Federiko Fellīni»,
  • 6. februāris. «Itāļu kino aristokrāts un dekadents Lukīno Viskonti»,
  • 13.februāris. «Atsvešinātības, nekomunikablitātes un ietilpīgās kadra kompozīcijas meistars Mikelandželo Antonioni»,
  • 20.februāris. «Ekstrēmists dzīvē un mākslā Pjērs Paolo Pazolīni»,
  • 27.februāris. «Provokators un laikmeta skanētājs Bernardo Bertoluči».

«Kinoskola» ir Izglītības ministrijas licencēta izglītības iestāde, kuras mērķis ir kvalitatīvas interešu un audiovizuālās izglītības piedāvājums gan jauniešiem, gan citiem interesentiem. «Kinoskolas» lektori ir Latvijā pazīstami vizuālo mākslu teorētiķi un praktiķi. «Kinoskolas» nodarbības notiek sadarbībā ar Biedrību «Laikmetīgās Mākslas muzejs» («kim?»).

Sīkāka informācija «kinoskola.lv», tel. 29277637.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu