Kalpaka balles ienākumus ziedos filmas izveidei par Zigfrīdu Annu Meierovicu

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Brīvības cīnītāju piemiņai veltītā akadēmiskā balle ir pirmās Latvijas brīvvalsts laikā iedibināta tradīcija, kad karavīri svinēja uzvaru pār sarkano armiju un bermontiešiem, lepojoties ar panākumiem aizstāvot Latvijas neatkarību. Tolaik balles laikā iegūtie līdzekļi tika ziedoti kritušos karavīru ģimenēm. Pirms astoņiem gadiem brīvības cīnītājiem un O.Kalpaka piemiņai veltītās balles tradīcijas tika atjaunotas, lai atgādinātu latviešu sasniegumiem un drosmi.

Tradicionāli Kalpaka balle ir labdarības pasākums, kas ne tikai liek aizdomāties par to, kā ikviens no mums var turpināt brīvības cīnītāju izvirzītos ideālus un mērķus, bet arī vieno Latvijas sabiedrību kopīgiem labiem darbiem. Kopš atjaunota šī tradīcija, par ballē iegūtajiem ziedojumiem, izveidots un 2006. gada vasarā atklāts pulkveža Oskara Kalpaka piemineklis Esplanādē, Rīgā, sniegts atbalsts Rudbāržu pamatskolas Varoņu zāles atjaunošanai, ziedoti līdzekļi ekspozīcijas atjaunošanai pulkveža O.Kalpaka muzejā Saldus novada «Airītēs». Pagājušajā gadā ziedojumi nonāca pulkveža Oskara Kalpaka dzimtas mājās «Liepsalās» Ošupes pagastā, kur tika atjaunots karoga masts un Saules pulkstenis.

Šogad ziedojuma mērķis ir atbalstīt dokumentālas filmas izveidi. Tā stāstīs par vienu no nozīmīgākajiem Latvijas diplomātiem - pirmo Latvijas ārlietu ministru Zigfrīdu Annu Meierovicu. Darbs pie filmas «Septiņi spoži gadi» aizsākts jau 2008. gada beigās, tomēr ierobežotā finansējuma dēļ, projekta īstenošana rit gausāk nekā cerēts. Pie filmas izveides strādā izcili dokumentālo filmu speciālisti - režisors Ivars Seleckis un scenārists Tālivaldis Margēvičs.

Kino stāstā būs ietverts vēstījums par Latvijas tapšanu, par liktenīgajiem mezglu punktiem tās vēsturē: Republikas proklamēšana, karš, lai to nosargātu, de facto un de jure atzīšana, valsts struktūras un saimniecības izveidošana, valsts robežu nospraušana. Stāstījumu veidos divas vēstures liecības - Z.A. Meierovica mīļotās Kristīnes Meierovicas dienasgrāmatas saturs, kas atklāj vēl nezināmus faktus par Zigfrīda A. Meierovica bērnību, privāto dzīvi, viņa rakstura pretrunām un rīcības motīviem, kā arī tiks sniegta vēsturiski vērtīga informācija, fotogrāfijas, liecības un atmiņas no arhīviem, kas ļaus ikvienam mūsdienu latvietim novērtēt Z.A. Meierovica nozīmīgo devumu Latvijas valsts dibināšanā un veidošanā.

Papildus ballei, šī gada 25. februārī plkst. 18.30 Sv. Jāņa baznīcā notiks pulkveža Oskara Kalpaka piemiņai un Atsevišķajai studentu rotai veltītais dievkalpojums. Kalpaka balle notiks Rīgas Latviešu biedrības namā 27. februārī. Dievkalpojumu un balli jau astoto reizi organizē piecas vecākās latviešu studentu korporācijas - «Lettonia», «Selonija», «Lettgallia», «Talavija», «Fraternitas Lettica», Rīgas Latviešu biedrība, Pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fonds ar Nacionālo Bruņoto spēku atbalstu.

Lai atbalstītu šī gada balles mērķi, ziedojumus var veikt pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fonda kontā:Pulkv. O. Kalpaka piemiņas fondsReģ. nr. 40008034005Swedbank konts: LV98HABA0551015938166Mērķi norādīt: Ziedojums filmas «Septiņi spoži gadi» tapšanai

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu