Aicina uz filmu «1949. gada 25. marta deportācija – Prom no mājām»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Latvijas Okupācijas muzejs aicina visus interesentus uz dokumentālās filmas «1949. gada 25. marta deportācija – Prom no mājām» seansu. Filmā apkopotas dokumentālas liecības par 25. Marta deportāciju Latvijā. Filmas seanss 17. martā, plkst. 18.00.

Šķiršanās sāpes, bezspēcība pārspēka priekšā, šoks, neaizsargātība, neizpratne, bailes... Iespējams, tieši spēcīgā pārdzīvojuma dēļ 25. marts kļuvis par vienu no latviešu vēsturiskās apziņas stūrakmeņiem.

1949. gada marta nogalē no Latvijas izsūtīja 13 248 ģimenes, pavisam 42 125 cilvēkus. Šī ir lielākā iedzīvotāju izsūtīšana Latvijas vēsturē; tā tieši skāra 2,2% iedzīvotāju, netieši - daudz vairāk.

Laikabiedru atmiņas liecina, ka par spēcīgu pārdzīvojumu izsūtīšana kļuva visiem: gan izsūtītajiem, gan tiem, kuri skolas solos piedzīvoja klasesbiedru izvešanu, gan tiem, kuri piedalījās deportāciju īstenošanā.

Galvenais vēstures avots šajā filmā ir aculiecinieku liecības no Okupācijas muzeja Video un kinofonofoto krājuma. Filma atklāj izsūtīto pieredzi un izjūtas, stāsta par deportācijas plānošanu un norisi un iepazīstina ar muzejā saglabātiem priekšmetiem - izsūtījuma lieciniekiem.

Ieeja par ziedojumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu